Daiktai, kuriuos svarbu įsigyti

1. Lovytė su čiužiniu. Reikalinga, tačiau jei žindysite, rekomenduojama bent pradžioje miegoti kartu su kūdikiu, tad neverta nerimauti, jei lovytės neįsigysite iš anksto prieš gimstant vaikeliui. Tai galėsite padaryti ir po kelių mėnesių.

2. Patalynės komplektas. Pradžiai gali užtekti vieno, o vėliau galėsite neskubėdami įsigyti ir daugiau.

3. Automobilinė kėdutė. Būtina ją turėti, juk norėsite, kad naujagimio pirma kelionė iš ligoninės namo būtų saugi.

4. Vežimėlis. Be jo būtų sunku apsieiti. Svarbu atkreipti dėmesį į vežimėlio lengvumą, manevringumą ir lopšio dydį.

5. Vystymo stalas. Rinkitės jį pagal savo vonios kambario dydį. Jei vonios kambarys nedidelis, neapsikraukite didžiuliu pervystymo stalu su kojomis. Tiesiog įsigykite vystymo lentą, kurią galėsite padėti ant komodos ar skalbimo mašinos.

6. Smėlinukai, šliaužtinukai, kelnytės, marškinėliai. Būtina turėti, pradžiai užteks dviejų ar trijų drabužių rinkinių. Naujagimiai greit auga ir išauga pirmuosius rūbelius. Be to, greičiausiai drabužėlių padovanos artimieji.

7. Vilnonės kojinės, pirštinėlės, kepurytė. Reikia turėti jau ligoninėje.

8. Seilinukai. Pravartu turėti kelis, ypač, jei seilinukai yra maži.

9. Vystyklai, patiesaliukai, marlės. Vystyklų ar sauskelnių reikės jau ligoninėje, o patiesaliukai ir marlės praverčia visur ir visada.

10. Antklodė arba vokelis. Svarbu turėti išvykstant iš ligoninės net jei kūdikis gimė ir šiltuoju metų laiku. Naujagimiui net ir nedidelis temperatūros pasikeitimas yra reikšmingas.

11. Buteliukas. Vieną galima turėti, tačiau tikėkite, jog puikiai seksis maitinti pačiai. Jis gali praversti, jei norėsite nusitraukti pieno ir kuriam laikui palikti kūdikį su tėčiu ar seneliais.

12. Vonelė. Rekomenduojama kūdikį maudyti po kelių dienų grįžus namo, todėl vonelę reikėtų turėti. Dauguma vonelių turi įmontuotas patogias gulimas vietas specialiai mažiems kūdikiams. Galima ir atskirai įsigyti gultuką, skirtą vonelėms, kai kurie jų būna su neslystančiu kilimėliu.

13. Termometrai. Pravartu įsigyti tris termometrus: kambario, vandens ir kūno.

14. Žirklutės bukais galais. Nagučius naujagimiui siūloma nukirpti vos grįžus namo iš ligoninės.

15. Šukytės luobelėms valyti. Jų greičiausiai neprireiks pirmosiomis dienomis, bet jei turėsite įsigiję iš anksto, tuomet neteks skubėti į parduotuvę, pastebėjus pirmąsias kūdikio luobeles ant galvos odos.

16. Higieniniai vatos pagaliukai. Praverčia valant tiek ausytes, tiek bambutę. Nepamirškite, kad ausytėms įprasti pagaliukai nerekomenduojami, geriau naudoti skirtus kūdikiams.

17. Kremas nuo iššutimų. Būtina turėti, ypač jei nesate tikri, ar sauskelnės bus kvėpuojančios. Vienas populiariausių yra „Sudocrem“.

18. Spiritas bambutei valyti. Kai kurios ligoninės siūlo naudoti virintą vandenį, tačiau spiritas pasausina oda, greičiau užsideda šašas ir sugyja žaizdelė. Be to, spiritas apsaugo nuo galimų užkrėtimų, kurie yra labai pavojingi naujagimiams bambutės srityje.

19. Skalbimo priemonės. Patogu turėti vaikų drabužėliams skalbti skirtą muilą. Jis būna be pridėtinių dažiklių, kvapiklių ir kitų agresyvių priedų. Pavienius mažus kūdikio drabužėlius patogiau skalbti rankomis, o ne dėti į skalbimo mašiną su kitų šeimos narių drabužiais. Dažniausiai užtenka juos tik lengvai praplauti, jie nebūna purvini.

Daiktai, be kurių galima apsieiti

1. Lopšys. Kūdikis jį greit išaugs, jis užima papildomai vietos namuose. Lopšį puikiai gali atstoti vežimėlis ar lovytė.

2. Gultukas. Neskubėkite jo pirkti, naujagimiui dar nereikia gultuko. Vėliau išsirinksite tinkamiausią pagal atsiliepimus ar rekomendacijas, galbūt artimieji padovanos ar kas nors atiduos.

3. Nešyklė ar vaikjuostė. Patogu, jei esate aktyvūs ir visur keliausite kartu su kūdikiu. Tačiau iškart pirkti nebūtina.

4. Miegmaišis. Kuo puikiausiai užtenka vokelio ar antklodės, miegmaišis nėra reikalingas.

5. Pižama. Prireiks tik kūdikiui paaugus, pirmaisiais mėnesiais kūdikis gali miegoti su smėlinukais, šliaužtinukais.

6. Minkšti batukai. Dar ilgai jų nereikės, pradžiai užteks vilnonių kojinių.

7. Žaislai. Naujagimiui jų dar tikrai nereikia, o vėliau jų greičiausiai pridovanos artimieji.

8. Žindymo pagalvė. Jei turite patogų fotelį ar mažų pagalvėlių namuose, tikrai nebūtina pirkti.

9. Pientraukis. Gali praversti, jei norėsite nusitraukti pieno ir kažkam palikti kūdikį prižiūrėti. Kitu atveju pirkti nebūtina, nes jis gan brangus.

10. Čiulptukas. Jei kūdikį maitinsite mamos pienu, jo gali visai neprireikti. Kai kurie kūdikiai čiulptuko neima patys.

11. Žindukai ant buteliukų. Kol kas tikrai jų nereikia, pradžiai užteks mažiausio dydžio, o vėliau įsigysite didesnius, jei matysite poreikį. Dalis vaikų greitai pereina prie gertuvės ar puodelio.

12. Kempinė. Naujagimio dar nemaudysite su kempine, o vėliau siūloma rinktis natūralaus pluošto.

13. Nosies aspiratorius. Naujagimio nosytė labai jautri ir maža, todėl aspiratorius gali net neįlįsti į šnervę. Ir traukti dar nelabai būna ką. Vaikučiui paaugus galėsite įsigyti, nes mažyliui apsirgus sloga gydytojai prašo ištraukinėti nosies išskyras.

14. Drėgnos servetėlės. Jos dažniausiai būna reikalingos keliaujant, leidžiant laiką gamtoje, kur nėra galimybės pasinaudoti kriaukle su vandeniu.

15. Muilas ar prausiklis. Pradžioje kūdikį galima maudyti tik su vandeniu, o vėliau geriausia rinktis kuo natūralesnius prausiklius.

16. Aliejus ar kremas odai. Naujagimiui nieko tepti tikrai nereikia, išskyrus atvejus, kai yra odos problemos.

17. Vaistai nuo pilvo pūtimo. Įsigysite, jei prireiks. Retai, tačiau kai kuriems kūdikiams pilvo pūtimo ar dieglių nebūna.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją