Psichologai teigia, kad daugelis žmonių, pradėję santykius, vengia kalbėti apie finansus. Prieš kalbėdami apie savo finansus kalbės apie bet ką, netgi seksą. Kodėl mums taip sunku kalbėti apie pinigus? Gali būti todėl, kad pinigai skirtingiems žmonėms reiškia skirtingus dalykus: valdžią, kontrolę, saugumą, nepriklausomumą ar meilę.

Apskaičiuota, kad 90 proc. skyrybų priežastis yra pinigų problemos, tačiau finansiškai kalbant, jūs visada galite gyventi laimingai, jei dirbate taip, kad neleistumėte finansinėms problemoms kilti tarp jūsų ir jūsų partnerio.

Visgi vertėtų rasti būdą, kaip pasikalbėti su savo gyvenimo partneriu šia emociškai jautria tema. Raskite neutralų laiką pokalbiui, tikslas yra rami, atsipalaidavusi diskusija, kai nėra jokių ypatingų pinigų klausimų. Labai rizikinga aiškintis finansų temą tuomet, kai jūsų antra pusė ar jūs prispausti finansinių bėdų.

Turėkite atskiras sąskaitas, kuriose laikytumėte savo uždirbtus pinigus, tačiau pravartu atsidaryti bendrą sąskaitą, į kurią jūs abu vienodai (arba proporcingai, priklausomai nuo jūsų atitinkamų pajamų ir asmeninio susitarimo) įnešite pinigų bendroms išlaidoms padengti.
Jūratė Tuzinaitė

Pasidalinkite savo jausmais, išgyvenimais ir viltimis dėl pinigų. Aptarkite, kaip tėvai elgėsi su pinigais, ką jie jums reiškė augant ir kaip elgėtės su jais ankstesniuose santykiuose, taip labiau suprasite vienas kitą.

Būkite sąžiningas su savimi apie tai, kaip jaučiatės. Pavyzdžiui, jei jūs visada buvote nepriklausomas, jums gali būti sunku finansiškai „pasirūpinti“. Jei turite daugiau turto nei jūsų partneris, galite pajusti baimę rizikuoti sunkiai uždirbtais pinigais arba pasipiktinimą, jei jo ar jos išlaidų įpročiai nėra geri. Turite būti sąžiningi su savimi dėl šių jausmų, kad būtumėte sąžiningi su savo partneriu.

Pasikvieskite trečiąją šalį. Jei neva negalite kalbėti apie finansus – kreipkitės į patarėją, kuris padėtų išsiaiškinti jūsų finansines problemas. Tai gali būti finansų patarėjas, terapeutas ar advokatas.

Stebėkite savo išlaidas. Pirmasis finansinio saugumo raktas yra žinojimas, kur eina jūsų pinigai, o biudžeto, kuris apima jūsų išlaidų stebėjimą, laikymasis yra vienintelis būdas žinoti, kur eina jūsų pinigai.

Turėkite atskiras sąskaitas, kuriose laikytumėte savo uždirbtus pinigus, tačiau pravartu atsidaryti bendrą sąskaitą, į kurią jūs abu vienodai (arba proporcingai, priklausomai nuo jūsų atitinkamų pajamų ir asmeninio susitarimo) įnešite pinigų bendroms išlaidoms padengti.

Turėkite kuo mažiau turto kartu. Niekada neprisidėkite pinigų pirkdami didelį turtą, pavyzdžiui, namą ar automobilį, kuris laikomas tik jūsų partnerio vardu.
Jūratė Tuzinaitė

Paskirkite sąskaitos mokėtoją. Tikėtina, kad vienas iš jūsų geriau tvarkys namų ūkio išlaidas kasdien. Paskirti šį asmenį kaip sąskaitos mokėtoją yra gerai, tačiau kitas asmuo turėtų būti įtrauktas ir turėtų žinoti, ką reikia padaryti ir kaip tai padaryti.

Turėkite kuo mažiau turto kartu. Niekada neprisidėkite pinigų pirkdami didelį turtą, pavyzdžiui, namą ar automobilį, kuris laikomas tik jūsų partnerio vardu. Nors galite mokėti finansinius įnašus, turtas teisiškai nebus jūsų nuosavybė. Jei turtas priklauso jums abiem, tai turėtų būti jūsų abu vardai.

Tiesą sakant, augant santykiams ir galbūt pradėjus didėti jūsų pajamoms ir turtui, galite pasamdyti šeimos advokatą, kad jis sudarytų tokį susitarimą, kuriame būtų nurodoma, kas nutiks jūsų turtui, jei jūsų santykiai pasibaigs.

Finansai svarbi tema ir čia neturi likti nežinomųjų tam, kad ateityje nekiltų nesusipratimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją