Tačiau iš tiesų Keisė papasakojo, kad turi paprastą, bet rimtą problemą – nesutaria su to paties rango vadove, kurią pavadinsiu Marta. Jos nesutarė nuo pat pirmųjų dienų, o laikui bėgant reikalai tik prastėjo. Keisė tvirtino, kad darosi akivaizdu, jog prasti santykiai su Marta trukdys siekti tikslų ir galbūt net sugriaus jos karjerą įmonėje.

Plačiau su Keise aptaręs situaciją išgirdau, kad Marta laikoma labai talentinga, daug pasiekusia, visų mėgstama vadove – jos charakteris nėra sudėtingas ar nemalonus. Tačiau Keisė pripažino, kad Marta jai nelabai patinka. Jos dirba skirtingu stiliumi ir paprasčiausiai neranda bendros kalbos.

Mudu su Keise ėmėmės kartu spręsti problemą ir surengėme visą seriją pokalbių. Dar kartą peržiūrėjome pirmosiomis savaitėmis jos sudarytą suinteresuotųjų šalių žemėlapį, kuris aiškiai atskleidė, kad norint pasiekti užsibrėžtus verslo tikslus, Martos bendradarbiavimas ir parama būtina. Atviriau aptarus jų santykius, Keisė ėmė suprasti, kad pati nepakankamai stengėsi sutvirtinti ryšius su Marta. Ji nesistengė užtikrinti, kad naujoji kolegė pajustų, jog jos indėlis ir požiūris vertinami, ne visada dalinosi informacija su ja ir jos komanda ir dažnai tiesiog jos vengė.
Darbas

Keisė pamažu susikūrė keletą naudingų strategijų, kaip geriau dirbti su Marta. Nors nei viena strategija nėra labai paprasta ar maloni, šiais sumanymais ir įžvalgomis gali pasinaudoti beveik visi, kam reikia dirbti su nemėgstamais žmonėmis.

Apgalvokite, kodėl kyla nesutarimai ir kaip į juos reaguojate. Pirmasis žingsnis – pripažinti problemą ir ją apmąstyti. Priminkite sau, kad ne visada su visais sutarsite, tačiau kiekvieni santykiai gali teikti naudos. Jūs galite ir turite mokytis iš beveik visų sutiktųjų, o atsakomybė tai padaryti gula ant jūsų pečių, net jeigu santykius palaikyti sudėtinga. Nuoširdžiai pagalvokite, kodėl santykiuose kyla įtampa ir kaip prie jos prisidedate jūs. Gali būti, kad daugiausiai prie problemos prisideda jūsų reakcija į susidariusią padėtį (be to, svarbu prisiminti, kad kontroliuoti galite tik savo reakciją). Teko pripažinti, kad „nemaloni“ Marta atrodo dėl pačios Keisės kaltės.

Kad geriau sektųsi dirbti kartu, svarbu liautis varžytis ir pradėti bendradarbiauti. Geras būdas tai padaryti – problemą „atiduoti“ kitam.

Labiau pasistenkite suprasti kito žmogaus požiūrį. Retas žmogus ryte atsikelia iš lovos turėdamas tikslą kaip įmanoma labiau apsunkinti jums gyvenimą. Todėl skirkite laiko tikslingai pagalvoti apie to žmogaus požiūrį, ypač tada, jeigu be jo negalite pasiekti savo tikslų. Užduokite sau klausimą: kodėl šis žmogus taip elgiasi? Kokie jo motyvai? Ką jis galvoja apie mane? Ko jis nori ir ko jam reikia iš manęs? Geriau pagalvojusi apie Martą, Keisė suprato, kad kolegės tikslai ir siekiai tokie pat svarbūs kaip ir jos, be to, judviejų tikslus galima suderinti.

Spręskite problemas, o ne kritikuokite ar varžykitės. Kad geriau sektųsi dirbti kartu, svarbu liautis varžytis ir pradėti bendradarbiauti. Geras būdas tai padaryti – problemą „atiduoti“ kitam. Nesistenkite problemos išspręsti priešindamiesi arba vengdami kito žmogaus, o tiesiai su juo pasikalbėkite. Keisė pasikvietė Martą pietų ir atvirai pasakė: „Man atrodo, kad mums nesiseka kartu dirbti taip veiksmingai, kaip galėtume. Ką tu manai? Gal turi minčių, kaip galėtume geriau bendradarbiauti?“ Jei paprašysite kitų atskleisti kortas ir pasirodysite pažeidžiami, gali būti, kad jie atsiskleis ir patys.

Darbas

Užduokite daugiau klausimų. Pakliuvę į įtemptas situacijas daugelis bandome jas išspręsti išsamiai pateikdami savo požiūrį. Dėl to kartais nuomonę dėstome pernelyg griežtai, o tada reikalai tik pablogėja. Užuot taip elgęsi, pasistenkite užduoti klausimus ir nepamirškite, kad dažniausiai vystyti pokalbį padeda atviri klausimai. Savo nuomonę ir tikslus atidėkite į šalį, užduokite gerų klausimų ir kantriai bei nuoširdžiai išklausykite kito žmogaus atsakymų.

Daugiau sužinokite apie savo bendravimo stilių. Konfliktus lengva paaiškinti teisinantis, kad su kitu žmogumi „nerandate bendros kalbos“, tačiau verta žinoti, kad visi bendraujame kitaip ir kad šiuos skirtumus suprasti naudinga. Pietaudamos Marta su Keise išsiaiškino, kad abi yra atlikusios Myers-Briggs asmenybės testą, todėl pasidalino savo rezultatais. Testo duomenimis Keisė – tikra sensorinio tipo intravertė: ji mėgsta pasilikti laiko viena tyliai įsigilinti į problemas, o išvadas daro remdamasi išsamiais duomenimis.

O Marta yra intuityvaus tipo ekstravertė ir gerai jaučiasi, kai reikia reaguoti iškart, mąstyti platesne perspektyva, o problemas spręsti jas aptariant su kitais. Turint omenyje, kaip skiriasi jų pomėgiai ir bendravimo stiliai, nieko nuostabaus, kad bendrauti sunku. Tačiau suvokusios savo bendravimo stilių skirtumus, jos suprato, kad pakeitusios ir viena kitai pritaikiusios savo bendravimo būdą gali viena kitą papildyti.

Darbas

Paprašykite pagalbos. Paprašę pagalbos galite pagerinti sudėtingus santykius, nes taip parodote, kad vertinate kito žmogaus intelektą ir patirtį. Pietaujant Keisė sukaupė drąsą ir pasakė Martai: „Tu čia dirbi ilgiau negu aš. Man atrodo, kad jau apsipratau, bet labai norėčiau, kad man padėtum.“ Tada uždavė keletą klausimų, pavyzdžiui: „Ko reikėtų daryti daugiau, o ko – mažiau? Galbūt ką nors praleidau arba su kuo nors neužmezgiau ryšių, nors tikrai reikėjo? Ką būtum norėjusi sužinoti, kai tik pradėjai dirbti?“

Keisės ir Martos santykiai labai pagerėjo. Kai paskutinį kartą kalbėjausi su Keise, ji man pasakė, kad jiedvi su Marta dažnai bendrauja gyvai ir SMS bei programos „Slack“ žinutėmis, be to, reguliariai dalyvauja viena kitos komandų susirinkimuose. Kas ketvirtį abi sukviečia savo komandas kartu įvertinti pažangą ir ieškoti progų mokytis bei gerinti darbo procesą. Nors Marta ir Keisė netapo geromis draugėmis ir ne darbo metu susitinka retai, jos tapo daug geresnėmis kolegėmis ir ėmė viena kitą mėgti gerokai labiau, negu iš pradžių.

Iš dalies Keisei santykius su Marta pagerinti pasisekė dėl to, kad pradėjo stengtis tada, kai „cementas dar nebuvo išdžiūvęs“. Neigiami santykiai dar nebuvo įsitvirtinę, todėl Keisė galėjo geriau suprasti savo klaidas, pritaikyti Martai savo bendravimo stilių ir užmegzti tarpusavio ryšį. Veiksmingai bendradarbiauti su nemėgstamais žmonėmis įmanoma, tačiau iniciatyvos turite imtis patys.

———

Markas Nevinsas – konsultacijų įmonės „Nevins Consulting“ direktorius. Jis konsultuoja aukščiausio rango vadovus lyderystės, pokyčių ir organizacijos efektyvumo klausimais. Kartu su Johnu Hillenu yra parašęs knygą „What Happens Now: Reinvent Yourself as a Leader Before Your Business Outruns You“ („Select Books“, 2018 m.)