Kaip rašo „Eesti Ekspress“, 2016 m. spalio mėn. viename iš Belgrade esančių parkų Serbijos specialiųjų tarnybų vaizdo kameros užfiksavo du Rusijos piliečius. Vienas iš jų – vyresnis su ūsais – Eduardas Širakovas, kitas – jaunesnis, stambus, sportiško sudėjimo blondinas – Vladimiras Popovas. Bent jau šie vardai ir pavardės buvo nurodyti jų pasuose.

Tuo metu visuomenė dar nieko nežinojo apie šių dviejų rusų veiklą ir tik po kiek laiko atlikus tyrimą ėmė ryškėti istorija, kurios siužetas veda link bandymo įvykdyti valstybinį perversmą Serbijos kaimynystėje esančioje Šiaurės Makedonijoje, o viena iš gijų netikėtai veda ir į Estiją.

Taigi kalbama apie du Rusijos karinės žvalgybos (GRU) agentus. Eduardo Širakovo vardu ir pavarde prisidengęs GRU pareigūnas Eduardas Šismakovas, o Vladimiras Popovas iš tikrųjų yra Vladimiras Moisejevas.

Tiesa, E. Šismakovo tapatybę ir jo dalyvavimą Šiaurės Makedonijoje bandant įvykdyti valstybinį perversmą pavyko atskleisti gana greitai (labiausiai tikėtina, kad tai pavyko padaryti pasitelkus Lenkijos specialiųjų tarnybų pagalbą, nes šis asmuo dirbo Rusijos Federacijos ambasadoje Varšuvoje), o štai Popovo-Moisejevo tapatybei atskleisti prireikė kur kas daugiau laiko: Šiaurės Makedonija pradėjusi jo paiešką per Interpolą ieškojo būtent V. Popovo ir tik 2018 m. atlikus tyrimą, kuriam vadovavo „Bellingcat“ žurnalistas Christo Grozevas, be didesnių sunkumų pavyko išsiaiškinti, kad V. Popovas iš tiesų yra GRU pareigūnas V. Moisejevas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)