Sekmadienį Indijos medicinos tyrimų tarybos (ICMR) paviešintame pranešime teigiama, kad mukormikozė, dar vadinama „juoduoju grybeliu“, įkvėpus sporų gali pažeisti sinusus ar plaučius.

Pasak ICMR, ypač didelė grėsmė užsikrėsti ilgą laiką vaistus vartojantiems arba intensyviosios terapijos skyriuose gulintiems pacientams. Ši reta, bet mirtinai pavojinga infekcija gali sukelti mirtį arba pacientus subjauroti – pasak vietos žiniasklaidos pranešimų, dalis COVID-19 susirgusių pacientų neteko viršutinio žandikaulio ar akių.

Per pastarąsias 19 dienų Indijoje užfiksuota 300 000 naujų užsikrėtimų, o skubios pagalbos skyriuose dirbantys medikai pastebi vis daugiau grybelinio užkrato atvejų – tai nenumatyta intensyvių medicininių intervencijų, kartais ir kišant deguonies vamzdelius į nosį, pasekmė.

Pasak laikraščio „New York Times“, grybelis puola kvėpavimo takus ir Indijoje buvo pastebimas dar prieš pandemiją. Indijos sveikatos apsaugos sistema perkrauta kovojant su antrąja viruso banga, kuri pasirodė kur kas pavojingesnė ir sunkiau suvaldoma nei pirmoji.

Pasak ICMR, kad pacientas gali būti užsikrėtęs grybeliu, išduoda skaudamos ir paraudusios akys ir nosis, sunkus kvėpavimas, vėmimas krauju ir pakitusi psichinė būklė. Gydytojams patariama stebėti užsikrėtusio žmogaus cukraus kiekį kraujyje ir naudoti švarių, sterilų vandenį deguonies terapijoje reikalingiems drėkintuvams. ICMR perspėjo saikingai skirti steroidus, nes jie infekciją gali pasunkinti.

Grybelinis užkratas – naujausia problema Indijos kovoje su virusu. Šalies ligoninėse vis dar trūksta lovų, deguonies balionų bei vaistų ir skiepų nuo COVID 19, o užsikrėtusiųjų daugėja. Ekspertai įspėja, kad tokio dydžio protrūkis neabejotinai paskatins atsirasti naujų viruso atmainų ir ligos pasekmių, kurių kitose vietovėse pastebėta nebuvo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)