Šių metų kovo 10 dieną Europolas paskelbė, kad kartu su įvairiais teisėsaugos padaliniais Belgijoje, Prancūzijoje ir Nyderlanduose sėkmingai nulaužė bei atrakino „Sky ECC“ šifravimo programą. Teisėsauga oficialiai paskelbė, kad maždaug nuo šių metų vasario vidurio buvo stebimi apytiksliai 70 tūkstančių Europoje esančių vartotojų susirašinėjimai. Per Belgijoje ir Nyderlanduose surengtas masines kratas buvo sulaikytas įspūdingas skaičius itin rimtus nusikaltimus padariusių bei kruopščiai planavusių asmenų iš skirtingų nusikalstamų grupuočių.

Europolo atstovai neslepia, kad tai viena iš didžiausių visų laikų operacijų, kai tarptautiniu mastu veikiantys nusikaltėliai buvo sulaikyti susirašinėjimo programėlės dėka. Neabejojama, kad tarp susirašinėjančių buvo ir Lietuvos piliečių. Bet kas įdomiausia, kad prie šios neeilinės operacijos ženkliai prisidėjo ir jau beveik metus Hagoje esančioje Europolo būstinėje kibernetinių nusikaltimų centro vadovu dirbantis lietuvis Edvardas Šileris.

Vaizdo kameros parduotuvėse, gatvėse, prie įėjimų į pastatus. Mokėjimo, nuolatinio kliento, durų atidarymo kortelės. Mobilieji telefonai, internetas, biometriniai pasai. Mokesčių inspekcijos, policijos duomenų bazės, poliklinikos kortelės. O dabartiniais laikais jau ir išmaniosios bendravimo programėlės su nuolatos veikiančiais žemėlapiais, vakcinavimo registrais bei visoje Europoje planuojamais įvesti „žaliaisiais pasais“, – visa tai yra priemonės, su kurių pagalba galima kaupti informaciją apie bet kokį žmogų ir sužinoti apie jį viską, net ir tai, kur jis yra konkrečiu momentu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)