Į ES šalis buvo pristatyta maždaug 70 milijonų vakcinų dozių, o 50 milijonų iš jų jau panaudota, rašoma „Bloomberg“ matytame ES dokumente. Maždaug 15 milijonų panaudotų skiepų buvo antrosios dozės.

ES ambasadoriai trečiadienį aptarė naują Europos Komisijos pasiūlymą, kuris apribotų vakcinų eksportą į kitas šalis (visų pirma JK), kurios nebendradarbiauja arba kuriose jau yra aukštas paskiepijimo lygis, teigiama „Bloomberg“ diplomatiniame pranešime. JK yra didžiausia ES pagamintų dozių gavėja, įsigijusi 10 iš 42 milijonų eksportuotų dozių.

„Svarstome visus variantus, kadangi išgyvename šimtmečio krizę, – trečiadienį sakė Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen. – Turime užtikrinti, kad europiečiai būtų paskiepyti kiek įmanoma greičiau.“

Kai kurios ES narės, įskaitant Italiją ir Prancūziją, patvirtino, jog yra pasirengusios nagrinėti vakcinų eksporto draudimą, tačiau kitos, kaip antai Airija, Belgija ir Nyderlandai, ragino neskubėti ir perspėjo apie galimą neigiamą poveikį Europos kompanijoms, rašoma pranešime.

„Akivaizdu, kad visoms šiuo metu naudojamoms vakcinoms reikalinga antroji dozė, todėl natūralu, jog tenka sukaupti vakcinų atsargas, kad galėtume žmonėms suteikti antrąją jiems reikalingą injekciją, – ketvirtadienio spaudos konferencijoje kalbėjo Europos Komisijos atstovas spaudai Ericas Mameris. – Tačiau tai apsunkina skiepijimo tempų palyginimą.“

Sprendimą šiuo klausimu galiausiai priims ES lyderiai, kurie turėtų susitikti kitą savaitę.

Diskusija vyksta prieš paskelbiant Europos vaistų agentūros pranešimą ketvirtadienį, kai vaistų reguliavimo institucija priims sprendimą dėl „AstraZeneca“ vakcinos saugumo. Kai kurios didžiosios ES šalys sustabdė šios „COVID-19“ vakcinos naudojimą dėl susirūpinimo kraujo krešėjimu. (EVA ketvirtadienį vakare pranešė, kad vakcina yra saugi – Delfi Plius).

ES stengiasi išjudinti vangią skiepijimo kampaniją ir įsipareigojo iki rugsėjo pabaigos imunizuoti 70 proc. suaugusiųjų. Remiantis „Bloomberg Coronavirus Vaccine Tracker“ surinktais duomenimis, blokas skyrė 12 dozių šimtui žmonių, tuo tarpu JK – trigubai daugiau. JAV paskiepijo 34 iš šimto žmonių.

„AstraZeneca“ vakcinų trūksta dėl mažo Nyderlandų ir Belgijos gamyklų produktyvumo, ir kompanija bando pasinaudoti savo tarptautine tiekimo grandine (įskaitant Indiją), kad tai kompensuotų, rašoma pranešime. Prognozuojama, kad pirmąjį ketvirtį ES pasieks 30 milijonų „AstraZeneca“ dozių – mažiau nei pusė to, kas buvo žadėta iš pradžių.

„AstraZeneca“ vakcina yra viena iš keturių, patvirtintų ES. Blokas tikisi antrąjį ketvirtį iš visų tiekėjų gauti 360 milijonų dozių – beveik keturis kartus daugiau nei šį.

Nauji skaičiai rodo skirtingus skiepijimo rodiklius ES šalyse. Remiantis dokumentu, Malta šimtui žmonių skyrė 24 dozes, o Bulgarija, Kroatija ir Latvija – mažiau nei 10.