Pasidairę internete numerį (+48 222 922 597) galite rasti įrašytą kaip vartotojo vardą paskyrose. Paskambinus šiuo numeriu galima susiekti su „Kobiety w Sieci“ („Moterimis internete“) – grupe, teikiančia informacijos, kur galima pasidaryti abortą. Šalyje, kur abortai nuo šiol draudžiami beveik be išimčių, tokį numerį turėti naudinga.

Spalio mėnesį Lenkijos Konstitucinis Teismas panaikino įstatymą, leidžiantį atlikti abortą apsigimimų atveju. Į šią kategoriją patenka beveik visi iš maždaug 1 000 Lenkijoje per metus padaromų abortų. Dabar abortai leidžiami tik išprievartavimo atveju arba kilus pavojui motinos gyvybei. Taip Lenkijos valdančioji „Teisės ir teisingumo“ partija įgyvendino seniai puoselėtą svajonę uždrausti abortus. Aktyvistai atsikirto paversdami miestus keistomis telefonų knygų versijomis. Teismo sprendimas taip pat paskatino viešinti informaciją apie „Abortus be sienų“ – organizacijų sąjungą, apimančią tokias grupes kaip „Kobiety w Sieci“, kurios padeda abortus draudžiančiose šalyse gyvenančioms moterims. Lenkijoje įvedus draudimą, tinklalapio lankytojų ir skambučių skaičius smarkiai išaugo. Tarp paskambinusių buvo ir pasipiktinusių kunigų, reikalaujančių paaiškinti, kodėl ant jų bažnyčios išpurkštas pagalbos numeris abortą pasidaryti norinčioms moterims.

Protestas Lenkijoje prieš nuosprendį, ribojantį abortų teises

Abortus reguliuojantys įstatymai ES labai nevienodi. Vienose šalyse, pavyzdžiui, Nyderlanduose, jie gana laisvi, o kitose, pavyzdžiui, Lenkijoje – beveik visiškai uždrausti (o Maltoje uždrausti be išimčių). Dauguma šalių patenka į vidurį tarp šių dviejų kraštutinumų. Bendrų taisyklių nėra. Paprastai tokiu atveju ES įsikiša ir įstatymus suderina, tačiau reprodukcinių teisių srityje ES neturi kompetencijos. Bloke yra visokiausių šalių – nuo ypač dievobaimingų iki visai bedievių – tad ES pareigūnai šios problemos vengia. Tačiau dėl laisvo žmonių ir prekių judėjimo bei vis labiau nykstančių ribų tarp Europos ir jos šalių vidinės politikos ES net ir to nesiekiant suteikia galimybę jos teritorijoje abortą pasidaryti lengviau.

Pažvelkime, kaip veikia tokios organizacijos kaip „Abortai be sienų“. Aktyvistai Lenkijoje tik teikia patarimų – o tai visiškai teisėta. Už Lenkijos ribų įsikūrusios grupės pasirūpina, kad būtų atgabenami vaistai, užsako skrydžius, pasikviečia vertėjus ir sumoka už gydymą. Vieną kartą jos net sumokėjo už išnuomotą automobilį. Lenkijoje už tokią veiklą būtų galima bausti. Tačiau kitose šalyse, pavyzdžiui, Nyderlanduose, grupių nebūtų galima niekuo apkaltinti. Norint siųsti medikamentinio aborto tabletes į Lenkiją reikia apeiti valdžios įstaigas. Praeityje yra buvę atvejų, kai su tokia veikla aršiai kovota. „Radome kitų būdų“, – teigia už teisėtą abortą kovojanti aktyvistė dr. Rebecca Gomperts. Bendrojoje rinkoje norint nusiųsti siuntinį iš vienos bloko šalies į kitą nereikia papildomų dokumentų, tad neteisėti siuntiniai nesunkiai praslysta pro tikrintojų akis. Tai – katės ir pelės kova, o šiuo metu laimi pelės.

Tokios pat ir laisvo žmonių judėjimo pasekmės. Vienoje šalyje teikiami abortai prieinami ir kitų ES šalių pilietėms, jei tik jos gali ten nuvažiuoti. Tokios grupės kaip „Abortai be sienų“ padeda apmokėti kelionės išlaidas (o pandemijos laikotarpiu – ir gauti covid 19 diagnozės testus). ES laikosi principo, kad su pavieniais asmenims arba verslais kiekvienoje ES šalyje turėtų būti elgiamasi daugmaž vienodai. Tačiau neturint bendrų taisyklių, didesnį vaidmenį atlieka arbitražas – įmonės iš griežtesnius reglamentus turinčių šalių gali persikelti ten, kur reglamentai švelnesni. Tas pats nutinka (bent laikinai), kai Lenkijos pilietė nori pasidaryti abortą. Ji paprasčiausiai įlipa į traukinį ir patraukia ten, kur įstatymai jos nevaržo.

Protestas Lenkijoje prieš nuosprendį, ribojantį abortų teises

Apskritai paėmus, abortus reguliuojantys įstatymai laisvėja. 2018 m. abortai įteisinti Airijoje – dvasininkų pasipriešinimas šalyje nusilpo, o moterys įstatymą vis tiek apeidavo keliaudamos aborto pasidaryti Jungtinėje Karalystėje. Tačiau abortų prieinamumas skirtingose Europos šalyse skiriasi. Nėštumo nutraukimas po 12 savaičių griežtai ribojamas, o tokiu atveju abortus teikia tik keletas šalių (pasirinkimų dar sumažėjo iš bloko pasitraukus Jungtinei Karalystei, kuri beveik be apribojimų leidžia abortus iki 24 savaičių). Tačiau moterys keliauja ten, kur gali gauti, ko nori. Įžengus į laukiamąjį vėlyvo nėštumo nutraukimą teikiančioje Nyderlandų klinikoje galima rasti moterų iš visos Europos.

Laisvė rinktis

Kritikų nuomone, ES geriausiu atveju nesugeba sustabdyti pasipriešinimo liberalioms vertybėms, o blogiausiu – net jį skatina. ES priklausanti Lenkija užsipuolė moterų teises, teisinės sistemos nepriklausomybę ir spaudos laisvę. Šį mėnesį nepriklausomos žiniasklaidos įmonės surengė protestą prieš baudžiamąjį poveikį turinčius naujus mokesčius. Ir vis dėlto ES garantuojamas laisvas prekių ir žmonių judėjimas net ir to nesiekiant padeda skleisti pasirinkimo laisvę.

Narystė ES skatina liberalias vertybes, nors tai ir ne visada akivaizdu. Praėjusią vasarą ES ginčijantis dėl 1,8 trln. eurų vertės fondų, kurie turėtų būti paskirstyti valstybėms narėms per kitus septynerius metus, keletas vyriausybių pareikalavo galimybės susigrąžinti pinigus iš tokių valstybių kaip Lenkija, jei šios nesilaikys teisinės valstybės principų. Lenkijos ministrai tokį reikalavimą palaikė ideologiniu puolimu, bausme už tai, kad ES narėms nepatinka Lenkijos sprendimai, pavyzdžiui, drausti abortus. Tačiau iš tiesų ES teisinės valstybės principus pažeidžiančias šalis nori nubausti būtent dėl to, kad šiems principams kelia pavojų tokios šalys kaip Lenkija.

Protestas Lenkijoje prieš nuosprendį, ribojantį abortų teises

Lenkijos ministrai ne be reikalo nerimauja, kad anksčiau ar vėliau tokie sprendimai kaip abortų draudimas pateks į Europos politikos akiratį. Politika seka paskui pinigus. O dabar ES jų kontroliuoja daugiau. Gali būti, kad mokesčių mokėtojai turtingose šalyse panorės sužinoti, ką vyriausybės veikia su jų pinigais. Galbūt rinkėjai vienoje šalyje nenorės finansuoti vyriausybės, trypiančios moterų teises, papirkinėjančios teisėjus ir persekiojančios žurnalistus kitoje šalyje. Kol tokiose valstybėse kaip Lenkija egzistuos abortų ribojimai, procesas sukels nereikalingų kančių. Tačiau saugių ir teisėtų kelių vis dar yra – ir Lenkijos vadovai negali jų sustabdyti. Kad ir kas būtų rašoma įstatymuose, norint aborto ES pilietėms tereikia paskambinti telefonu.