Downing gatvė 10 yra vienas iš garsiausių „politinių“ pastatų pasaulyje. Jį 1682–1684 m. pastatė seras George‘as Downingas. Tai yra vieta, kurioje nuo 1735 m. dirba ir gyvena Didžiosios Britanijos ministrai pirmininkai, ten buvo priimami svarbiausi sprendimai, keitę tiek šalį, tiek ir pasaulį. Tos sienos mena tokias asmenybes, kaip Pittas jaunesnysis, Benjaminas Disraelis, Davidas Lloydas George‘as, Winstonas Churchillis, Margaret Thatcher ir daugelį kitų. Šis namas atlieka tris funkcijas. Tai yra oficiali ministro pirmininko rezidencija, jo biuras, darbinių susitikimų bei oficialių priėmimų vieta.

Iš tiesų, pastatas yra daug didesnis, nei atrodo žvelgiant į jo fasadą. XVIII a. pradžioje Downing gatvėje esantis namas buvo sujungtas su erdvesniu ir elegantiškesniu gretimu pastatu. Prie jo buvo prijungta ir dalis Downing 12 patalpų, kurios yra į kairę nuo įėjimo durų, o iš ten veda koridorius į Downing 11, kuris yra oficiali iždo kanclerio arba mūsiškai – finansų ministro rezidencija. Britanijos žiniasklaidoje, politikoje ir net oficialiose kalbose vietoj terminų „Vyriausybė“ arba „ministras pirmininkas“ dažnai vartojami metonimai „Downing gatvė“ arba tiesiog „Nr.10“. O kodėl mums neperimti tokios terminologijos? Pavyzdžiui: „Gedimino 11 mano, kad....“. Aišku ir skamba visai neblogai.

JK vyriausybės būstinė Dauningo gatvėje

O dabar persikelkime į Lietuvą. Prezidentas Gitanas Nausėda pirmaisiais savo kadencijos metais vis žadėjo persikelti į valstybės vadovo rezidenciją Turniškėse. Pradžioje jis sakė, kad skubėti nėra kur, kol galiausiai neseniai Prezidentūra pranešė, kad „jis to nedarys“.

Prezidento kanceliarija valdo tris pastatus Turniškėse. Jie yra skirti pareigas einančiam ir kadencijas baigusiems šalies vadovams. Tačiau prezidento rezidencija yra viena – joje gyveno prezidentė D. Grybauskaitė, tačiau dabar ji tuščia. Antrame name gyvena kadenciją baigęs Valdas Adamkus, o trečias namas taip pat negyvenamas. Būta planų apgyvendinti šalies vadovą dabartinės Prezidentūros teritorijoje esančiuose apartamentuose, tačiau jie liko neįgyvendinti. Nors pradžioje buvo laikomasi nustatytos tvarkos, tačiau dabar žingsnis po žingsnio Lietuvoje formuojasi nauja tradicija, kad pirmieji asmenys gali patys nuspręsti ir laisvai pasirinkti, kur jiems gyventi. Į premjerui skirtą rezidenciją nesikėlė ir Saulius Skvernelis.

Tuo tarpu dabartinė premjerė Ingrida Šimonytė savo apsisprendimą gyventi Ministrui Pirmininkui skirtoje rezidencijoje žiniasklaidai argumentavo logiškai ir pragmatiškai: „Kai supranti, kad tave turi saugoti visą parą, ir kad Turniškėse bus patogiau dirbti nei žmonėms mažame sklypelyje kur nors patvory gyventi laikinoje konstrukcijoje – tai persikėliau“.

JK vyriausybės būstinė Dauningo gatvėje

Bet grįžkime ten, kur tradicijos gyvos ir jų laikomasi. Iždo kancleris Rishis Sunakas su dviem mažais vaikais gyvena Downing gatvėje name, pažymėtame 10-uoju numeriu, o premjeras Borisas Johnsonas su sužadėtine Carrie Symonds ir jų sūnumi Wilfredu – daug erdvesniame name Nr.11. Šiuo metu pašaliečiui dėl tos numeracijos gali kilti klausimų ir neaiškumų. Reikalas tas, kad visi britų ministrai pirmininkai Nr. 11 gyvena nuo 1997 m., kai Tony Blairas susikeitė namais su tuo metu kanclerio pareigas ėjusiu Gordonu Brownu tam, kad galėtų sutilpti jame su žmona ir savo keturiais vaikais.

Britanijos iždo kancleris R. Sunakas nesiskundžia, kad laikantis tradicijos tenka gyventi labai kukliame būste, nors jis galėtų sau leisti gerokai daugiau. Baigęs Oksfordą ir Stanfordą, jis dirbo „Goldman Sachs“, užėmė aukštas pareigas ir buvo partneris įvairiuose investicijų fonduose, buvo jo uošviui indų milijardieriui N. R. Narayana Murthy priklausančios investicijų kompanijos „Catamaran Ventures“ direktorius. Kaip teigia britų žiniasklaida, jo žmona Akshata Murthy yra turtingesnė už Didžiosios Britanijos karalienę Elizabeth II.

Tačiau Downing gatvėje neseniai pasirodė dar vienas gyventojas. Tai B. Johnsono sužadėtinės C. Symonds augintinis, Džeko Raselo terjeras Dilynas. Su juo labai susidraugavo iždo kanclerio vaikai, tačiau jo pasirodymas privertė sunerimti kitą ilgametį šios vietos gyventoją katiną Larry. Jis ką tik paminėjo savo gyvenimo šiame name dešimtmetį ir yra tituluojamas Vyriausiuoju ministrų kabineto biuro peliautoju (angl. Chief Mouser to the Cabinet Office). Sakoma, kad Larry puikiai išmano savo darbą ir puikiai jaučiasi siauručiuose koridoriuose, tačiau dabar ir teritorija, ir dėmesiu tenka dalintis su aktyviu ir gana triukšmingu premjero sužadėtinės augintiniu Dilynu.

Prie Dauningo gatvės  (Downing street ) 10. Tais laikais dar  galėjai pabelsti į duris. 1975 m.

Pastarasis įgijo gana reikšmingą statusą ir visi, taip pat ir premjeras, stengiasi demonstruoti jam palankumą, nes niekas nenori užsitraukti Dilyno šeimininkės nemalonės. Dėl beveik metus trunkančio karantino jai labai trūksta socializacijos, nes Carrie patinka klubinėti su draugais, šokti, šliurpti austres ir mėgautis „Negroni“ kokteiliais. Dabar, kai judėjimo laisvė yra suvaržyta, ji dienas leidžia su savo „iPhone“ ir blaško premjerą savo SMS žinutėmis. Dar vienerių metų neturinčio sūnaus Wilfredo priežiūrą patikėjusi mamai, buvusi konservatorių partijos komunikacijos vadovė pati sau pasiskyrė kur kas svarbesnį vaidmenį – ji vis aktyviau dalyvauja Nr. 10 reikaluose. Nors C. Symonds garsėja kaip klimato kaitos aktyvistė ir gyvūnų teisių gynėja, dabar ji vis aktyviau kišasi į politiką. Kai pernai dėl jos intrigų B. Johnsono komandą paliko svarbiausias jo patarėjas ir „Brexit“ architektu vadinamas Dominicas Cummingsas, panelė C. Symonds bandė formuoti teigiamą vyriausybės įvaizdį. Tuomet pasirodė daug žmonių pralinksminusi istorija apie tai, kaip B. Johnsonas palengvino gyvenimą moterims, panaikindamas PVM mokestį higieniniams paketams.

Tačiau premjeras B. Johnsonas išnaudoja kiekvieną galimybę pabėgti iš Londono į Bakingemšyre esančią premjero užmiesčio rezidenciją Chequers. Ji primena boutique tipo viešbutį. Didžiosios Britanijos premjerai ja naudojasi nuo 1921 metų. Pirmasis ten pradėjo lankytis ministras pirmininkas D. Lloydas Georgas. Ten vadinamajame „Hawtrey Room“ daug savo garsių kalbų yra parašęs W. Churchillis. 2018 m. buvusi premjerė Theresa May į rezidenciją buvo sukvietusi ministrus, kuriems buvo pristatyti jos „Brexit“ pasiūlymai ir tas dokumentas buvo pavadintas „Chequers planu“.

Užmiesčio rezidencija B. Johnsonui yra mielesnė ir todėl, kad pastaruoju metu jis aktyviai sportuoja, yra numetęs nemažai svorio. Be savo tradicinio bėgimo, ten jis dar plaukioja baseine ir žaidžia golfą. Kiek daugiau laiko jis ten praleido pernai, kai persirgęs koronavirusu turėjo atgauti jėgas. Tai buvo labai simboliškas vietos pasirinkimas, nes Pirmojo pasaulinio karo metais Chequers dvare buvo įrengta ligoninė, kurioje sveiko sužeisti britų karininkai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)