Beidžinge įsikūrusio Renmino universiteto (tai Kinijos komunistų partijos „kadrų kalvė“, kokių šalyje apstu) profesorius, Tarptautinių santykių mokyklos prodekanas Di Dongshengas šiemet lapkričio 28 d. per vieną renginį, kurį transliavo televizija, pasakojo apie Volstritą ir tarptautinę prekybos sistemą. Jo kalba buvo skubiai ištrinta iš Kinijos socialinių tinklų. Tuo paslaugiai pasirūpino ir vakarietiški atitikmenys, apkaltinę, neva platinamos „nepagrįstos“ ir „nepatikrintos“ žinios. Kokia šio erzelio priežastis?

Minėtas Kinijos komunistų partijos ekspertas sveikino „Džo Bideną rinkimų pergalės proga“, nes į valdžią sugrįžta „tradicinis elitas“. Atvirai pasidžiaugė, kad pagaliau atsikratyta Donaldo Trumpo, kurio Kinijos komunistų partijai nesisekė kontroliuoti, JAV prezidento sukeltas „prekybinis karas“ su Kinija pridarė daug rūpesčių komunistinei šalies vadovybei.1 Profesorius Di nurodė: „Kodėl Kinija ir JAV paprastai sutardavo dėl įvairių ginčytinų klausimų nuo 1992 iki 2016 metų? Mes viską sutvarkydavome per du mėnesius. Dėl kokios priežasdies? Aš ketinu čia išmesti kai ką sprogstamo, – taip buvo tik todėl, kad mes turėjome [savo] žmones pačioje [valdžios] viršūnėje.“ Neslėpdamas pridūrė: „Mes turime senus draugus, kurie suka vidinį Amerikos galios ir įtakos ratą.“ Pasak profesoriaus, Trumpas yra nepataisomas, visos viltys dedamos į Bideną ir gerą Kinijos komunistų partijos valią. Ši „gera valia“ jau pasireiškė, pavyzdžiui, į Bideno sūnaus Hunterio fondą pervestos nemenkos pinigų sumos.2

Nenuostabu, kad vakarietiškos socialinės platformos, tarkime, YouTube, tokią atvirą profesoriaus kalbą pašalino akimirksniu, kai tik ši buvo įkelta, aptikti ją galima nebent alternatyvioje Rumble platformoje.3 Taip įgyvendinama Kimerikos politika – šį neologizmą pasiūlė Niallas Fergusonas ir Moritzas Schularickas, 2006 m. rašydami apie ekonominę dviejų šalių simbiozę (užuomina į mitinę būtybę chimerą, nors ir teikianti peno apmąstymams, veikiausiai yra atsitiktinė). Tačiau tokia simbiozė padarė poveikį ne vien ekonomikai – pradedant JAV prekybos su Kinija deficitu, Jungtinių Valstijų nacionalinės skolos akumuliavimu, baigiant milijonų darbo vietų perkėlimu į Kiniją, – bet ir lėmė atitinkamą politinę įtaką. Nūdienos korupcijos skandalai yra tik ledkalnio viršūnė. Pirmiausia, uoliai rūpinantis komunistinės Kinijos poreikiais, nuosekliai klojami Amerikos vasaliteto pamatai.

Kinija ir JAV

Bidenas viešame renginyje familiariai pasakoja apie nelegalius savo verslus, teisėsauga apsimeta akla ir kurčia, bet socialinių platformų nenuoramos vis primena ir primena jo prisipažinimą, išdėstytą žurnalistams,4 nors YouTube jį vis ištrina. Hunterio Bideno nešiojamajame kompiuteryje aptikta daug įdomybių – ir tiesioginiai korupcinių ryšių su Kinija įrodymai, ir nepilnamečių mergaičių pornografiniai vaizdai, tačiau epopėja toli gražu nesibaigia. Vieningu frontu, pradedant CNN, baigiant The New York Times, buvo užsipultas leidinys, išdrįsęs paviešinti šią informaciją, kuri išvadinta abejotina ir melaginga, nors nesivarginta ką nors paneigti. Kas anksčiau žurnalistams buvo ne šiaip sau dėmesio verta istorija, bet žurnalistinės drąsos, padorumo ir pareigos reikalas, dabar paverčiama pretekstu skaitmeninei banicijai. Periodinį leidinį The New York Post, paviešinusį tuos įrodymus, be vargo suspendavo socialinių platformų cenzorius. Taisyklos, kurioje Bidenas junioras pamiršo savo nešiojamąjį kompiuterį, meistras, teisėtai perdavęs radinį Federaliniam tyrimų biurui, buvo priverstas uždaryti savo verslą, išsikraustyti ir net slapstytis dėl grasinimų susidoroti. Tikėtina, kad tų duomenų kopijas perdavęs The New York Post žurnalistams, jis išgelbėjo savo gyvybę. Kilus viešam skandalui, reikalai pajudėjo – po mėnesių mėnesius trukusios masinės dezinformavimo kampanijos, Hunteris Bidenas šių metų gruodžio 10 dieną pripažino, kad jo atžvilgiu pradėtas tyrimas.5 Didžiausias dėmesys skiriamas jo „verslo“ ryšiams su Kinija. Tačiau išrinktasis prezidentas pareiškė, kad didžiuojasi savo sūnumi ir atsisakė apie jo problemas kalbėti su teisėsauga. Kaip veikia Kimerikos teisingumas, netrukus įsitikinsime.

Tomis pačiomis dienomis kitame Ramiojo vandenyno pakraštyje ką tik minėtas Kimerikos „teisingumas“ gariniu volu pervažiavo per Honkonge leidžiamą antikomunistinį dienraštį Apple Daily – jo savininkas Jimmy’s Lai, turintis ir Jungtinės Karalystės pilietybę, buvo suimtas 2020 m. gruodžio 11 d., apkaltintas pažeidęs naujai priimtą įstatymą dėl „nacionalinio saugumo“. Šis įstatymas, kaip ir daugybę kitų, kuriuos bruka kinų komunistų partija, nesilaikydama jokių įsipareigojimų, kuriuos KLR pasirašė, prieš perimdama Honkongo valdymą, yra šiurkštus sutarčių laužymas. Oficialiai buvo sutarta – „viena šalis, dvi sistemos“, kitaip tariant, Kinijos komunistų partija neturi teisės Honkonge taikyti žemyninės Kinijos įstatymų. Tačiau ramiausiai juos taiko. Septyniasdešimt trejų metų milijardierius, visuomenės veikėjas, pasirodo, yra baisus nusikaltėlis, nes išdrįso ne tik bendrauti su užsieniečiais, bet ir prabilo apie žmogaus teisių pažeidimus. Naujasis įstatymas numato, kad už tokį „prasižengimą“ (t. y. už susitikimą su užsieniečiais ir kalbas apie blogėjančią padėtį, komunistų vykdomus persekiojimus, susidorojimus) gresia įkalinimas nuo 10 metų iki gyvos galvos.

Xi Jinpingas

Šis pranešimas nėra naujiena nei JAV konjunktūrinei, nei čionykštei Lietuvos melasklaidai, tačiau ji Kinijos komunistinio režimo nusikaltimais nesidomi. Kaip ir begale kitų temų, pavyzdžiui, neinformuoja, kokios KLR įmonės, susijusios su komunistiniu režimu ir besąlygiškai paklūstančios Guoanbu (paprasčiau tariant, saugumiečiams), kontroliuoja 5G ryšį. Bet kuris, vos apie tai prasižiojęs, žaibo greitumu bus užpjudytas klusniais melasklaidos skalikais ir sulygintas su žeme kaip „sąmokslo teoretikas“. Dar bus pasirūpinta išdeginti tokiam „antivakserio“ bei marazmatiko žymę, nors klausta visai ne apie tai, o apie grėsmę nacionaliniam saugumui, nes ypač svarbus naujosios kartos judrusis ryšys paliekamas su komunistiniu režimu susijusiųjų kontrolei. Pakako to, kad Donaldas Trumpas neleido Huawei perimti 5G ryšio paslaugų JAV, nusistebėdamas tuo, kad Jungtinė Karalystė nusprendė įsileisti Huawei į savo rinką,6 iškart pasipylė kaltinimai „rasizmu“. Faktą, kad naująsias technologijas, perimtas ar tiesiog pavogtas iš Vakarų, KLR naudoja, siekdama įsiskverbti, užvaldyti, paversti priklausomais juos pačius,7 konformistinė žiniasklaida abiejose Atlanto pusėse apdairiai nutyli. Komunistinė Kinija ne tik griebiasi ekonominio šantažo, ji nevengia nusikaltimų žmogiškumui. Beidžingo elgesys vis labiau agresyvėja, geopolitinis apetitas auga, nes niekam tas, pasirodo, nėra svarbu. Apie kairiuosius bendražygius Kinijoje, apmokančius „revoliucinę“ veiklą Vakaruose, šiukštu tarti bent vieną blogą žodį.

2020 m. komunistinės Kinijos specialiosios tarnybos, pasitelkusios dirbtinio intelekto algoritmus interneto duomenims analizuoti, siekė išsiaiškinti amerikiečius, linkusius prisijungti prie „antifos“ ir BLM smogikų rengiamų pogromų. Tokiems potencialiems „aktyvistams“ siuntinėjamos instrukcijos, kaip efektyviai kurstyti ir palaikyti maištus, pasitelkiant šiuolaikines medijas. Lygia greta visokeriopai remiamos ir pamaloninamos JAV kairiosios organizacijos.

Huawei parduotuvės atidarymas

Tokios specialiosios operacijos nėra šių dienų naujiena, jos vykdomos nuo seno. Komunistinė Kinija, taikydama iš Vakarų nudžiautas technologijas, pasiekė tokį šnipinėjimo lygį ir mastą, apie kokį sovietų KGB galėtų tik pasvajoti. Pavyzdžiui, 2003 metais kinai pradėjo operaciją „Titano lietus“, kuri su kaupu atsipirko, todėl, remiantis įvairiais duomenimis, buvo tęsiama iki 2007 metų.8 Įsilaužta į įvairių JAV valstybės institucijų, tarp jų ir atsakingų už šalies saugumą, informacinius tinklus, pagrobta daug reikšmingos informacijos. O per kibernetines atakas 2013 m. Kinijos specialiosios tarnybos užvaldė asmenines 21 milijono JAV valstybės tarnautojų bylas.

Šiomis dienomis vis didesnį atgarsį įgauna JAV Atstovų rūmų nario Erico Swalwello glaudžių santykių su Kinijos šnipe Christine Fang istorija. Neaišku, kiek slaptos informacijos buvo nutekinta Kinijai, ypač kad Swalwellas darbavosi Žvalgybos komitete. Kadangi šis veikėjas yra demokratų partijos narys, JAV Atstovų rūmų pirmininkė Nancy Pelosi mūru stojo ginti bendrapartiečio, pareikšdama, esą šis tyras kaip krištolas, ir eilinį kartą užsipuldama respublikonus. Jokie argumentai, kad kalbama ne apie partinę priklausomybę ar politines antipatijas, bet apie nacionalinį saugumą, neveikia.

Nors kantriai kartojama aksioma, kad žmogėdros niekina nuolaidžiautojus, vis tiek krečiamos tos pačios savižudiškos kvailystės, beje, šiuo atveju adekvatesnė sąvoka būtų išdavystė – Vakarai atidavė Honkongą sudraskyti komunistams. Jimmy’o Lai atvejis yra tik dar vienas iš nusikaltimų, kurie vykdomi kasdien ir nesislapstant. KLR atsiųsti statytiniai masiškai suiminėja, kankina, įkalina žmones vien už tai, kad jie reikalauja laikytis to, ką patys komunistinio režimo vadovai įsipareigojo vykdyti – žadėta išsaugoti ypatingą Honkongo statusą, gerbti žodžio laisvę, nepersiekioti žiniasklaidos, nevaržyti politinės veiklos, britų sistemos pavyzdžiu leisti, kad veiktų nepriklausomi teismai, garantuoti privačios nuosavybės neliečiamybę. Iš viso to likęs jau tik blankus šešėlis.

Džo Baidenas

Wuhanio virusas paslaugiai išsiveržė pačiu laiku – pandemija tapo puikia priežastimi įvesti ilgalaikį karantiną Honkonge. Pasipylė protestuotojų areštai, iš vietinio parlamento be ceremonijų buvo išstumti opozicionieriai. Beje, iki įvedant karantiną, kone kasdien protestuoti išeidavo milijonas honkongiečių. Jie nepadeginėjo automobilių, neplėšė parduotuvių, nežudė policijos pareigūnų. Bet vis tiek buvo mušami, suiminėjami, kankinami, žeminami. Šiandien persekiojimai įgauna vis didesnį mastą, o tolerancijos adeptai nuo San Francisko, Sietlo iki Helsinkio ir Vilniaus, drąsiai besistumdantys prie JAV ambasados, bijo net žvilgtelėti Kinijos ambasados pusėn.

Didžiojo Xi vadovaujama partija, pasveikinusi Džo Bideną su pergale, pagrūmojusi „nepolitizuoti koronaviruso klausimo“ ir pasidžiaugusi, kad ketinama grįžti prie „įprastinių abipusiai naudingų tarpusavio santykių su JAV“, jau atvirai grasina karine jėga ne tik Taivanui, bet ir Australijai.

Tai netrukdo vadinamiesiems „taikiems protestuotojams“ bastytis po JAV miestus, mosikuojant kairuoliška simbolika, beje, ir komunistinės Kinijos vėliavomis. Jie degina savo šalių, kaip antai JAV ir Jungtinės Karalystės vėliavas, skanduodami sakralųjį šūkį „Mirtis Amerikai“. Plečiama vadinamoji Portlando „autonominė zona“, ten jau sukauptas solidus ginklų arsenalas – rengiamasi „revoliucinei akcijai“, o demokratų partijos atstovai, valdantys miestą, vis labiau karpo policijos finansavimą ir draudžia imtis griežtų veiksmų prieš „taikius protestuotojus“. Los Andželo apygardos įgaliotinis George’as Gascónas, sekdamas „kairiaisiais idealais“, ėmė net persekioti policininkus, pavyzdžiui, dėl ginklo panaudojimo savigynos tikslais tarnybos metu. Be to, ketina iš kalėjimų paleisti nusikaltėlius, tarp jų ir itin pavojingus; nebetaikyti įkalinimo bausmės gaujų nariams už nusikalstamas veikas, naudojant šaunamuosius ginklus; o mirties bausmę, taikomą už ypač sunkius nusikaltimus, pavadino „rasistine“.9 Kairysis JAV aktyvas nekantrauja skelbti „didžiąją kapitalizmo perkrovą“, nuosekliai likviduojančią asmenines laisves ir respubliką, aišku, su pačiais respublikonais.

Studentų protestas Honkonge

Hilaire’as Bellocas jau kadaise įrodė: „Laisvė turi tik vieną alternatyvą – jos gali nebūti. Arba žmogus yra laisvas savo noru imtis ar nesiimti darbo, arba valstybė teisinėmis priemonėmis verčia jį dirbti. Pirmuoju atveju jis yra laisvas asmuo, antruoju – vergas. Taigi laisvės atžvilgiu neturime galimybės rinktis iš daugybės sprendimų, galima tik pakeisti laisvę vergove. Toks sprendimas – atviras, skubus ir sąmoningas vergovės atkūrimas – tikrai išspręstų daug kapitalizmo sukeltų problemų. Veiksmingais reglamentais jis garantuotų vargšams šiokį tokį pragyvenimą ir saugumą. [...] Žmonės, manantys, kad kolektyvizmas arba socializmas taps vaistu nuo kapitalizmo blogybių, deja, priartina ne kolektyvistinę, o vergovinę valstybę. [...] Aišku, vergovinė valstybė jiems nėra savaiminis tikslas, greičiau pakenčiama kolektyvistinės valstybės idealo alternatyva. Palankiai žiūrėdami į šią alternatyvą, jie visiškai pasirengę ją priimti. [...] Kiekvienas toks „socialistas“ prisideda prie vergovinės valstybės atkūrimo, tačiau daro tai toli gražu ne per apsirikimą. Jis yra jos autorius. Jis džiaugiasi jos atsiradimu. Jis numato savo įtaką jos ateičiai.“10

JAV susiklosčiusią padėtį nemaža isteblišmento dalis laiko puikia galimybe imtis radikalių permainų, po kurių Amerika neatpažįstamai pasikeistų. Žinoma, klausimas, kodėl socializmas, iki šiol niekur ir niekada sėkmingai neveikęs, dabar ūmai pradės funkcionuoti stulbinamai gerai ir teisingai, nekeliamas.11

Socialistinės „utopijos“ jau keturis tūkstančius metų visur baigiasi vienodai blogai. Vieni pirmųjų savo kailiu tą patyrė šumerai Tarpupyje per „socialistinį eksperimentą“, kaip dabar pareikštų dažnas kairuolis politrukas, dirbantis žurnalistu. Suklijuotos molinių lentelių duženos ir kitokie archeologinių kasinėjimų radiniai pateikia vaizdus, analogiškus tam, kas vyko Sovietų Sąjungoje ar tebevyksta Venesueloje. Ekonomika visiškai pajungiama valstybei, centralizuojamas darbo užduočių ir maisto racionų paskirstymas, įvedama totalinė visa ko apskaita ir kontrolė. Nevaržoma biurokratijos visagalybė ir stulbinamų užmojų korupcija pramaišiui su nekompetencija garantavo sistemos degradaciją, galiausiai lėmė neišvengiamą valstybės ar net ištisos civilizacijos vidinį kolapsą, susidūrus su bent kiek rimtesniais iššūkiais.

Donaldas Trumpas

Sovietų Sąjunga ilgus dešimtmečius nesivaržė (turbūt nesivaržo ir dabar) taikyti plačių užmojų ardomosios ir dezinformacinės veiklos JAV teritorijoje: „nuo Šaltojo karo laikų tebeveikianti KGB dezinformacijos mašina, daugiau kaip keturiasdešimt metų vykdė antiamerikietiškas operacijas, skirtas Kremliaus „didžiausiam priešui“ diskredituoti.“12 Kad ši sistema neišnyko, rodo tų pačių leidinių tos pačios antraštės, ta pati profesūra, užimanti nepajudinamas pozicijas universitetuose, tie patys „naudingi idiotai“, priklausantys politinėms partijoms... Ši sistema, veikianti nuo pat pirmųjų bolševikinio perversmo dienų, palaipsniui vis plečiama, ir ne vien džonai rydai apdainavo neprilygstamą jos efektyvumą. Teisybės dėlei derėtų pridurti, kad sovietai, nors nėrėsi iš kailio, stengdamiesi prasiskverbti ir užvaldyti JAV politinį, ekonominį, akademinį, kultūrinį, net kasdieninį gyvenimą, vis dėlto nesugebėjo sukurti ko nors panašaus į Kimeriką...

JAV užsitęsus ginčams, palaipsniui peraugantiems į gilėjančią nesantaiką, neramumus, net riaušes, kai lieka vis mažiau galimybių pasiekti tarpusavio sutarimą, dūmų bei pelenų fone vis labiau ryškėja Kinijos kolosas. Trumpas ir jo šalininkai tapo netikėtumo faktoriumi (tai toks reiškinys, kurio neįmanoma numatyti, dar vadinamas „juodąja gulbe“, angl. black swan), sujaukusiu ilgai planuotą ir gerai parengtą „didžiosios transformacijos“ procedūrą. Daryta viskas, kad šis kliuvinys būtų pašalintas, siekiant grįžti prie įprastinės bendrų Kimerikos reikalų rutinos. Beje, JAV valdžios institucijų ir teismų sprendimus, neva skirtus bendram labui ir santarvei, komunistinė Kinija suprato kaip nuolankumo ir pasidavimo jos įtakai signalus.

1 Frank Chung. Chinese professor boasts about Beijing’s influence in ‘America’s core inner circle’, hails Biden victory. News.com.au, December 10, 2020. https://www.news.com.au/world/north-america/us-politics/chinese-professor-boasts-about-beijings-influence-in-americas-core-inner-circle-hails-biden-victory/news-story/8627da8b369ffc569791393649e0df2e
2 Išverstą į anglų kalbą viešą pasisakymą galima rasti internete: https://www.jenniferzengblog.com/home/opening-up-financial-sector-as-goodwill-to-biden-as-we-cant-fix-trump-via-wall-street
3 https://rumble.com/vbojf1-cp-expert-opening-up-financial-sector-as-goodwill-to-biden-as-we-cant-fix-t.html
4 https://www.youtube.com/watch?v=rnIPw_Who7E&feature=emb_logo
5 Evan Perez, Pamela Brown. Federal criminal investigation into Hunter Biden focuses on his business dealings in China, CNN, December 10, 2020. https://edition.cnn.com/2020/12/09/politics/hunter-biden-tax-investigtation/index.html
6 Ken Dilanian. Does China’s Huawei really pose a threat to national security? NBC News, January 28, 2020. https://www.nbcnews.com/politics/national-security/does-china-s-huawei-really-pose-threat-national-security-n1124746
7 Kadri Kaska, Henrik Beckvard and Tomáš Minárik. Huawei, 5G and China as a Security Threat. NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence, Tallinn, 2019, 26 p. Taip pat galima rasti internete: https://ccdcoe.org/uploads/2019/03/CCDCOE-Huawei-2019-03-28-FINAL.pdf
8 https://www.cfr.org/cyber-operations/titan-rain
9 Eric Leonard. Newly Elected Los Angeles County District Attorney Explains Plans for Justice Reform. NBC Los Angeles, December 8, 2020. https://www.nbclosangeles.com/investigations/newly-elected-los-angeles-county-district-attorney-justice-reform-george-gascon/2479104/
Brakkton Booker. George Gascón Implements Sweeping Changes To Los Angeles District Attorney‘s Office. NPR, December 8, 2020. https://www.npr.org/2020/12/08/944396495/george-gascon-implements-sweeping-changes-to-los-angeles-district-attorneys-offi?t=1607819017746
10 Hilaire Belloc. Vergovinė valstybė. Vilnius: Margi raštai, 2010, p. 96, 110–116.
11 Dinesh D’Souza. United States of Socialism. All Points Books, 2020, 304 p.
12 Ion Mihai Pacepa. Dezinformacija. Vilnius: Briedis, 2018, p. 326.