Kas gaus vakciną pirmieji?

Dokumentai rodo, kad vyriausybė planuoja nustatyti vakcinavimo prioritetus, pradedant globos namų gyventojais ir darbuotojais, toliau pereinant prie vyresnių nei 80 metų žmonių ir sveikatos priežiūros darbuotojų.

Vėliau Didžioji Britanija imunizuos žmones platesnėje populiacijoje, atsižvelgdama į amžių ir riziką. Tikimasi, kad vakcina bus prieinama nuo kitos savaitės.

Planuojami vyriausybės prioritetų reitingai:

· Globos namų gyventojai ir jų globėjai
· Visi 80 metų ir vyresni asmenys, sveikatos priežiūros ir socialinės rūpybos darbuotojai
· Visi 75 metų ir vyresni asmenys
· Visi 70 metų ir vyresni asmenys, kliniškai labiausiai pažeidžiami asmenys
· Visi 65 metų ir vyresni asmenys
· Visi asmenys nuo 16 iki 64 metų, turintys rimtų sveikatos sutrikimų
· Visi 60 metų ir vyresni asmenys
· Visi 55 metų ir vyresni asmenys
· Visi 50 metų ir vyresni asmenys

– Gyvenu JK. Kaip sužinosiu, kada galiu pasiskiepyti?

Pasak Sveikatos ir socialinės rūpybos departamento, su žmonėmis bus susisiekta tiesiogiai, kai tik ateis jų eilė skiepytis. Iki to laiko jie turėtų tiesiog laukti.

Kur žmonės bus skiepijami?

JK vakcinavimui yra pasirengusios 50 ligoninių, po jų eina gydytojai ir vaistininkai, darant prielaidą, kad jie turės vakcinų laikymui skirtas priemones, trečiadienį „Sky News“ sakė sveikatos apsaugos sekretorius Mattas Hancockas.

Šalis ėmėsi veiksmų, siekdama padidinti sveikatos priežiūros specialistų, galinčių atlikti vakcinavimą už NHS ribų, skaičių.

Kur šiuo metu yra vakcina?

Vakcina vis dar yra „Pfizer“ gamykloje Purse, Belgijoje. JK vaistų ir sveikatos priežiūros produktų reguliavimo agentūra pranešė, kad dozės bus prieinamos nuo kitos savaitės.

Ar galėsiu gauti daugiau nei vieną dozę?

Kol kas ne. JK patvirtino tik tą, kurią pagamino „Pfizer“ ir „BioNTech“, nors netrukus gali būti patvirtintas ir panašia technologija pagrįstas „Moderna Inc.“ produktas.

Patvirtinus kitas vakcinas, gali būti įmanoma dozes maišyti. Pasak Andrew Pollardo, kuris vadovauja Oksfordo universiteto ir „AstraZeneca Plc“ vakcinos bandymams, toks metodas gali tikti visoms vakcinoms, kurios taikosi į SARS-CoV-2 smaigalio baltymą. Trys pirmaujantys skiepų lenktynių dalyviai, kaip ir daugelis kitų, kaip taikinį naudoja smaigalio baltymą.

Kuo patvirtinta vakcina pranašesnė už kitas?

Šis produktas pagrįstas technologija, vadinama informacine RNR, kuri niekada iki šiol nebuvo naudojama patvirtintose vakcinose. Ta pačia technologija remiasi ir „Moderna“. Abi vakcinos klinikinių bandymų metu įrodė didesnį nei 90 proc. veiksmingumą. Remiantis šiuo metodu, organizmo nuosavos ląstelės paverčiamos vakciną gaminančiais „fabrikais“.

Pagrindinis skirtumas yra tas, kad „Pfizer-BioNTech“ produktas likus keletui dienų iki vakcinavimo turi būti laikomas itin žemoje temperatūroje. „Modernos“ vakcina 30 dienų išlieka stabili įprastoje šaldytuvo temperatūroje. „Astra-Oxford“ dozės taip pat gali būti laikomos įprastoje šaldytuvo temperatūroje.

Kaip žinoti, ar produktas saugus?

„Pfizer“ ir „BioNTech“ savo vakciną išbandė klinikiniame tyrime, kuriame dalyvavo beveik 44 000 žmonių. Sunkių šalutinių poveikių nepastebėta. Dažniausi simptomai buvo nuovargis ir galvos skausmas.

JK vaistų ir sveikatos priežiūros produktų reguliavimo agentūra trečiadienį pranešė, kad vakcina „atitinka griežtus saugos, kokybės ir veiksmingumo standartus“. M. Hancockas ataskaitą apibūdino kaip „kruopščią“, neskubią.

Išplatinus vakciną, saugumo stebėjimas bus vienas svarbiausių iššūkių, interviu praėjusį mėnesį sakė naujoji Europos vaistų agentūros vadovė Emer Cooke.