Trisdešimt penkių tūkstančių kilometrų aukštyje virš Borneo salos į vietą keliauja paskutinė Kinijos infrastruktūros projekto dalis. Tai – paskutinis palydovas, prisijungsiantis prie „BeiDou“ navigacijos sistemos, kuriai sukurti ir išvystyti prireikė beveik 30 metų. Birželio 23 d. iš Sičuano provincijos jį paleidusi valstybinė įmonė teigia, kad „BeiDou“ palydovų sistema visu pajėgumu veikti pradės liepos pabaigoje. Kinija šią akimirką laiko triumfu. Ji reiškia, kad šalis nebebus priklausoma nuo JAV ir galės pati vykdyti itin svarbią paslaugą – teikti buvimo vietos duomenis.

Palydovinės navigacijos sistemos veikia pagal paprastą principą. Kiekvienas palydovas siunčia radijo bangas nurodydamas laiką ir savo poziciją Žemės atžvilgiu. Prietaisai, kurie vienu metu priima signalus iš trijų ar daugiau palydovų gali pasinaudoti nedideliais šių signalų skirtumais ir apskaičiuoti, kur yra vartotojas. Visi vietą nustatantys palydovai signalus apie laiką siunčia tuo pačiu dažniu, todėl teoriškai buvimo vietą nustatantis prietaisas galėtų prisijungti prie to palydovo, kurio signalas geriausias – nesvarbu, ar tai JAV „Global Positioning System“ (GPS), Rusijos „GLONASS“, Europos „Galileo“ ar Kinijos „BeiDou“.

Tačiau Kinijos Komunistų partija jau seniai nerimavo dėl to, kad tokią svarbią nacionaliniam saugumui technologiją teikia užsieniečiai. Ypač nerimauta dėl to, kad šalis priklausoma nuo JAV – GPS buvo pirmasis visame pasaulyje veikiantis tinklas, todėl naudotis GPS tapo įprasta tiek Kinijos įmonėms, tiek piliečiams ir kariams. Sistema priklauso JAV vyriausybei, o ją valdo jos oro pajėgos, todėl jei, pavyzdžiui, kiltų konfliktas su Kinija, JAV pareigūnai galėtų nuspręsti išjungti iš GPS palydovų sklindančius signalus arba suprastinti jų kokybę. Pagrindinis Kinijos kosmoso administracijos valdomos „BeiDou“ sistemos tikslas buvo suteikti Kinijai galimybę naudotis patikima ir jos pačios visiškai kontroliuojama navigacijos sistema.

Šanchajus, Kinija

Iškeltas paskutinis palydovas (jų iškelta 55, nors kai kurie jau nebenaudojami) simboliškai padidino Kinijos ir Vakarų atotrūkį daugelyje technologijos sričių. Šią tendenciją išryškino ir liepos 14 d. Jungtinėje Karalystėje priimtas sprendimas drausti naudoti Kinijos technologijų įmonės „Huawei“ produktus šalies 5G telekomunikacijų tinkluose.

„BeiDou“ pradėta kurti 1993 m. ir vystyta trimis etapais. Pirmieji du apėmė Kiniją ir kitas Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono dalis. Kaip ir kuriant GPS, dėmesys buvo sutelktas į karinius sistemos panaudojimo būdus. Pasak Kinijos valstybinės žiniasklaidos, kai 2013 m. buvo atliekami antrojo etapo bandymai, dalyvaudamas karinėse pratybose Pietų Kinijos jūroje Kinijos laivynas naudojosi tik „BeiDou“ duomenimis. Trečiasis etapas apėmė visą planetą. Be to, sistema tapo tikslesnė ir suteikė vartotojams galimybę siųsti žinutes ir nelaimės signalus.

Kinija mieliau norėtų garsinti „BeiDou“ pritaikymą komercinėje srityje. Tą dieną, kai paleistas paskutinis palydovas, valstybinė televizija reklamavo daugybę sistemos panaudojimo būdų – nuo galimybės tiksliai sodinti pasėlius iki siuntų sekimo ir savaeigių taksi valdymo (žinoma, kai jie pagaliau bus paruošti veikti). Nuo 2013 m. vyriausybė reikalavo, kad sunkiuosius krovinius gabenančios transporto priemonės ir žvejybiniai laivai turėtų „BeiDou“ naudojančius prietaisus. Dauguma Kinijoje parduodamų išmaniųjų telefonų (išskyrus „Apple“) gali priimti „BeiDou“ palydovų signalus.

Pabaigta „BeiDou“ sistema ne tik užtikrina, kad nereikės būti priklausomiems nuo JAV. Ji taip pat reiškia, kad Kinija technologijų srityje išsiveržė į priekį. „BeiDou“ palydovai pažangesni negu GPS palydovai. Azijos ir Ramiojo vandenyno regione „BeiDou“ tikslumas, kaip teigiama, siekia 10 cm, o GPS – tik 30 cm. JAV savo sistemą naujinti pradėjo 1997 m. – tais metais pradėti siųsti naujos kartos palydovai, pavadinti GPS‑3. Užbaigti šį atnaujinimą gali prireikti dar 15 metų. O Kinijai prireikė vos penkerių metų išsiųsti naujausius 30 „BeiDou“ palydovų, kurie naudoja tokią pat pažangią technologiją kaip ir GPS‑3.

Kinija iš „BeiDou“ tikisi pasipelnyti. Gruodžio mėnesį Kinijos valstybės pareigūnai teigė, kad iki šiol „BeiDou“ naudoti galinčių prietaisų eksportuota į 120 viso pasaulio šalių ir regionų. Sistema ėmė naudotis Pakistano kariuomenė. Galbūt ateityje „BeiDou“ signalus kartu su GPS signalais priims visi telefonai. Tai kainuotų nebrangiai ir suteiktų prietaisams galimybę tiksliau atrasti vartotojo vietą. Tačiau gali būti, kad dėl Kinijos ir JAV priešiškumo Amerikos ir kitų Vakarų šalių gamintojai nenorės naudotis taip artimai su galimo priešo karine jėga susijusia sistema. „BeiDou“ gali būti sunku rasti savo vietą pasaulyje.