Kol Maskva dar giliai miegojo, keliomis laiko juostomis toliau rytuose tūkstančiai žmonių patraukė į gatves skanduodami: „Čia valdome mes!“ ir „Maskva – klausykis!“ 600 000 gyventojų turinčiame Chabarovske į eitynes susirinko apie 30 000 žmonių, kurie mojavo vėliavomis ir sveikino jiems iš solidarumo pypsinčius vairuotojus. Tai buvo didžiausias regione kada nors vykęs protestas.

Protestas prasidėjo liepos 11 d., netrukus po to, kai suimtas populiarus gubernatorius Sergejus Furgalas. S. Frugalas į postą išrinktas 2018 m., kai priešinantis Kremliaus remiamos „Vieningosios Rusijos“ partijos kandidatams keliuose regionuose nuvilnijo protesto balsų banga. Nepasitenkinimas Maskva čia kaupiasi jau daugelį metų. Su Kinija besiribojantys Rusijos Tolimieji Rytai visad išsiskyrė išdidumu ir savarankiškumu, tačiau prezidento Vladimiro Putino režimas to nepaisė – sumažino federalines regiono galias, taip atimdamas vietos valdžios teisę kontroliuoti savo finansinius ir gamtos išteklius, bei apribojo teisę priimti nepriklausomus sprendimus.

Chabarovsko gyventojai pasipiktino išvydę vaizdo įrašus, kuriuose matoma, kaip maskuojamąja apranga apsivilkę ir kaukes užsidėję Maskvos saugumo tarnybų pareigūnai ištempia išrinktąjį gubernatorių iš užpakalinės juodo „Lexus“ visureigio sėdynės, uždeda jam antrankius ir išveža į Maskvą. Beveik niekas nepatikėjo, kad gubernatorius suimtas dėl tariamo dalyvavimo žmogžudystėje, įvykdytoje prieš 15 metų, kai jis dar prekiavo mediena ir metalo laužu. Žinoma, negalima paneigti, kad dešimtajame dešimtmetyje daugelis verslininkų iš tiesų palaikė ryšius su nusikalstamuoju pasauliu, ypač Tolimuosiuose Rytuose. Bet kodėl saugumo tarnybos už tariamą nusikaltimą S. Frugalo nesulaikė 15 metų? O jei jis ir kaltas, kodėl teismas nevykdomas Chabarovske? Regiono gyventojų nuomone, S. Frugalą išrinko jie, todėl ir atsakyti už tariamus nusikaltimus jį gali priversti tik jie.

Daugelis įtaria, kad Kremlius paprasčiausiai keršija už tai, kad gubernatorius nugalėjo rinkimuose ir regione tapo populiaresnis už V. Putiną. Šis Kremliaus sprendimas gana ironiškas – S. Frugalas niekad nekėlė neramumų, nepalaikė opozicijos ir net nekritikavo prezidento.
Neteisingai pavadintos kraštutinių dešiniųjų pažiūrų Liberalų demokratų partijos nariui S. Frugalui Kremlius leido atlikti paklusnios opozicijos atstovo vaidmenį. S. Frugalas tiek vietos įstatymų leidžiamosios valdžios institucijose, tiek Rusijos Dūmoje tarnavo nuo 2005 m. 2018 m. vykusiuose rinkimuose jis turėjo būti tik Kremliaus atstovo parankinis. Rinkiminėse kampanijose jis beveik nedalyvavo. Tačiau vietos gyventojų pasipiktinimas kolonializmą primenančiu Maskvos požiūriu padėjo jam pasiekti aukščiausią postą.

Žengęs vos kelis populistų mėgstamus žingsnius (pavyzdžiui, sumažinęs vietos valdžios įstaigas, susimažinęs atlyginimą ir įsakęs parduoti jo pirmtakų svečiams linksminti naudotą jachtą) gubernatorius netrukus tapo vietos didvyriu. Po metų, 2019 m., jis nesutiko klastoti vietos parlamento rinkimų. Dėl to Kremliaus „Vieningoji Rusija“ patyrė žeminantį pralaimėjimą – jai parlamente atiteko vos dvi vietos. O liepos 1 d. įvykus suklastotam balsavimui dėl V. Putinui visam gyvenimui valdžią suteikti galinčių Konstitucijos pataisų, Chabarovske balsavusiųjų skaičius buvo vienas mažiausių visoje šalyje – ir Kremliui pagaliau trūko kantrybė.

Protestai Chabarovske
Pastaruoju metu pavojus kilo ne tik S. Frugalui. Liepos 7 d. Maskvoje civilių drabužiais vilkintys KGB įpėdinės FSB pareigūnai suėmė buvusį karo žurnalistą Ivaną Safronovą, dabar dirbantį Rusijos kosmoso agentūros atstovu spaudai, ir apkaltino jį šnipinėjimu bei išdavyste. Daugelis garsių Rusijos žurnalistų išreiškė pasipiktinimą ir netrukus buvo suimti patys. Rusijos elitas ir vėl gavo įspėjimą.

Chabarovsko protestai atskleidžia, kad daugelis paprastų rusų V. Putinu ne žavisi, o piktinasi. Be to, jie parodo, kad regioninės tapatybės pojūtis gali suvienyti vietos valdžios atstovus ir opoziciją – viena labiausiai gubernatoriui palankius protestus palaikiusių organizacijų buvo Rusijos nacionalinio opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno judėjimo regioninė atšaka. Protestai taip pat atskleidžia, kad Kremliaus galia kovoti su masiniais protestais ribota. Chabarovsko policija protesto nestabdė, baimindamasi, kad taip jis tik plėsis ir stiprės.

Kremlius tikisi, kad protestai (į kuriuos nacionalinė valstybinė televizija nekreipė dėmesio) netrukus nuslops. Gal taip ir bus. Tačiau nuslėpti V. Putino režimo patiriamus sunkumus bus vis sunkiau.