1-oji pėstininkų divizija

Ji dar vadinama „The Big Red One“ arba „Bloody First“, oficialus moto – „Nėra per sunkių užduočių, nėra per didelės aukos. Tarnyba – pirmoje vietoje!“ Tai – seniausias tokio tipo padalinys reguliarioje JAV kariuomenėje. Dislokuota Fort Rilėjuje, Kanzaso valstijoje, divizija, kaip ir daug JAV kariuomenės padalinių, yra „keliautoja“ – neretai, pateisindama savo pavadinimą, ji daug kur atsiranda pirmoji.

1917-aisiais pirmoji atvyko kariauti su vokiečiais Pirmajame pasauliniame kare, pirmoji išsilaipino Šiaurės Afrikoje operacijos „Fakelas“ metu Antrojo pasaulinio karo metais.

Kas matėte žymųjį kino filmą „Gelbstint eilinį Rajaną“ ir būtent – pirmąją kovinę filmo sceną su išsilaipinimu Omahos paplūdimyje, taip, ten vėlgi buvo 1-oji „kruvinoji“ divizija. Karą divizija pabaigė Čekoslovakijoje, tačiau čia sąsajos su Europa nesibaigia. Divizijos daliniai saugojo atskirus objektus Niurnbergo nacių teismo proceso metu.

Šaltojo karo metu divizija buvo pasiruošusi susigrumti su sovietais – žymiųjų nuotraukų Berlyne, kur prie „Čarlio“ kontrolės punkto amerikiečiai ir jų priešai stovi atgręžę vamzdžius vienas į kitą, dalyviai – 1–osios pėstininkų divizijos kariai.

Penkeri metai Vietname ir pirmasis Irako karas su operacija „Audra dykumoje“. Kosovo karo metu trys divizijos kariai buvo pagrobti serbų, kurie iki šiol demonstruoja muziejuje jų, kaip savo karo trofėjų (kariai po derybų išlaisvinti sveiki ir gyvi), uniformas.

25-osios Divizijos sraigtasparnio kulkosvaidininkas Afganistano Kandaharo provincijoje

2006-aisiais divizijos elementai paliko savo šaltojo karo buveinę Vokietijoje ir persikėlė į JAV, jau minėtą bazę Fort Rilėjuje, iš kur atskiri padaliniai vykdė misijas į Iraką ir Afganistaną, kol galiausiai, siekiant atgrasyti Rusiją, 2017-aisiais, operacijos „Atlanto ryžtas“ metu, pradėtas dalinių perdislokavimas atgal į Vokietiją.

Diviziją sudaro štabas ir jo batalionas, dvi šarvuotos brigados, priskirti aprūpinimo, artilerijos ir aviacijos padaliniai.

2-oji pėstininkų divizija „Indėno galva“

Įsteigta 1917-aisiais, tačiau, visiškai suformuota Prancūzijoje Pirmojo pasaulinio karo metais, ji spėjo pakariauti su vokiečiais vadovaujama JAV Marine Corps karininko (beje, tai vienintelis atvejis JAV istorijoje, kai armijos divizijai vadovauja ne jos karininkas), o jau Antrojo pasaulinio karo metu išsilaipino Normandijoje, tame pačiame Omahos paplūdimyje, kaip ir kolegos iš 1-osios... Tik diena vėliau. Užtat karą pabaigė ten pat – Čekoslovakijoje.

1-ąją diviziją galėtume vadinti „europietiška“ dėl ilgalaikės veiklos Europos kontinente, o štai vyrukai iš „Indėno galvos“ yra beveik korėjiečiai. Tiesiogine ir perkeltine prasme. Sunkiai kariavę Korėjos kare tiek su Šiaurės Vietnamo pajėgomis, tiek su kiniečiais (mūšyje prie Čongčingo iš apsupties pavyko ištrūkti tik panaudojus visus artilerijos pajėgumus, per 20 minučių į priešą iššauta daugiau kaip 3000 sviedinių), po karo divizijos kariai liko Korėjoje. Iki šiol divizija saugo demilitarizuotą zoną tarp dviejų Korėjų, o jos sudėtyje yra daugiau kaip 1100 Pietų Korėjos armijos karių, pavaldžių divizijai. Žinoma, dislokacija Korėjoje nereiškia, kad visą pokarinį laikotarpį divizija praleido būtent ten, įtemptai laukdama šiauriečių antplūdžio per sieną. Tiek dėl administracinių priežasčių, tiek dėl kovinio būtinumo divizija keitėsi pavadinimais su... kavaleristais, kursavo maršrutu JAV–Azija bei dalyvavo operacijose Irake ir Afganistane, kur kelios dešimtys divizijos karių padėjo galvas mūšiuose.

2-oji „korėjietiška indėno galvos“ dvizija žymi savo atskiromis kovos mašinų „Stryker“ brigadomis. Šias kovos mašinas galėjome išvysti ir Lietuvoje, o mūsų šaliai renkantis pėstininkų kovos mašinas nuosavai kariuomenei, „Stryker“ buvo gana stiprus pretendentas į lyderius.

3-iosios Divizijos karys ir kovos mašina Bradley

3-oji pėstininkų divizija „Marnos Uola“

Divizijos pavadinimas skaičiuoja jau daugiau kaip 100 metų, kai paskutinio didelio vokiečių puolimo metu ji užėmė pozicijas prie Marnos upės gindama Prancūzijos sostinę, o divizijos vadas sušuko atsitraukiantiems prancūzams: „Nous Resterons La!“ („Mes liksime čia!“)

Antrajame pasauliniame kare divizija tapo vieninteliu JAV kariuomenės daliniu, kariavusiu geografiškai itin plačiame regione. Posakis „išvaikščiojo visą Europą ir ne tik“ jiems itin tinkamas. Šiaurės Afrika, Sicilijos sala, Italija, Prancūzija, Vokietija, Austrija – šios šalys turi būti dėkingos divizijos kariams už išlaisvinimą.

Korėjos kare šio dalinio karius vadino „ugniagesiais“ – kai pasidarydavo itin karšta bei pavojinga padėtis, atkeliaudavo divizijos daliniai ir „sutvarkydavo reikalus“.

Šaltojo karo metu divizija laukė sovietų tankų netoli Čekijos sienos. Nesulaukusi jų, visgi sunaikino 82 sovietinės gamybos tankus 1990-aisiais Irake. Šioje šalyje divizija vykdė užduotis iki pat 2010-ųjų, vėliau vyko „turai“ į Afganistaną, o akylesnis stebėtojas dalį „baltai mėlynų velnių“ (tokia dalinio pravardė, atkeliavusi iš Antrojo pasaulinio karo laikų) galėjo išvysti ir Lietuvoje.

4-oji pėstininkų divizija („Gebenės divizija“)

Suformuota tais pačiais 1917-aisiais. Pavadinimas yra aliuzija į romėnišką skaičių 4. IV angliškai tariama kaip „Ivy“ – gebenė. Kariavo tiek Pirmajame, tiek Antrajame pasauliniuose karuose. Normandijoje jai teko išsilaipinti „Jutos“ paplūdimyje, vėliau – užimti strategiškai svarbų Šerbūro uostą. Divizija pirmoji pasiekė Paryžių, tačiau galantiškai užleido pirmumo teisę įžengti į sostinę prancūzams. Paryžiuje amerikiečiams kaip civilis žvalgas padėjo Ernestas Hemnigvėjus.

1-osios Divizijos kariai išsilaipina Omaha paplūdimyje

Vėliau sėkmė nusigręžė – divizija papuolė į mėsmalę Hiurtgeno miške, kur naciai atkakliai gynėsi (ilgiausios amerikiečių atskiros kautynės Antrajame pasauliniame kare, trukusios beveik 3 mėnesius), taip pat atlaikė SS divizijų smūgį Ardėnuose. Junginiams, kurių sudėtyje buvo divizija, vadovavo generolas Omaras Bredlis. Jo vardu pavadintas pėstininkų kovos mašinas galėjome išvysti Lietuvoje.

„Gebenės kariai“ pirmieji pasirodė Europoje 1951-aisiais pagal NATO susitarimus, vėliau kariavo Vietname.

Divizijos sudėtyje yra 3 brigados: tankų, pėstininkų ir „Stryker“ kovos mašinų

25-oji pėstininkų divizija „Tropikų žaibas“

Pats pavadinimas puikiai nusako divizijos paskirtį – džiunglės, tropikai, karštis, saulė ir drėgmė. Beje, tai vienintelė divizija, kuri nuo savo įkūrimo 1941-aisiais nė karto nebuvo dislokuota žemyninėje JAV dalyje. Pagrindinė jos būstinė – Havajuose. Skamba egzotiškai, tačiau Antrojo pasaulinio karo metu „žaibams“ teko nepavydėtina dalia – jie liejo prakaitą Ramiojo vandenyno karo veiksmų teatre. Nesuskaičiuojamos salos, japonų mirtininkų atakos, ligos ir išsekimas – visa tai divizijos kariai patyrė savo kailiu.

Divizija buvo pagrindinis kovinis „arkliukas“ žymiosios Gvadalkanalo kampanijos metu. O Korėjos kare divizijos paskirtis itin tiko – po metus trukusių mokymų per Antrąjį pasaulinį karą ir savo kovų su japonais „žaibai“ buvo užgrūdintas karinis vienetas. Itin didvyriškai pasirodę Seulo gynybos metu kariai gavo asmeninę Korėjos prezidento padėką, o 14-ai „žaibų“ įteikti garbės medaliai (Medal of Honor). Tik 1954-aisiais, po 12 metų užsienyje, visa divizija parvyko į gimtuosius Havajus. Vietnamo karo pradžioje divizija siuntė smulkius vienetus į konflikto zoną (pirmieji ten pateko 100-as sraigtasparnių kulkosvaidininkų), tačiau karui įsisiūbuojant visa divizija iškeliavo į Vietnamą. „Blue Light“ buvo didžiausia JAV logistinė operacija po Antrojo pasaulinio karo ir liko tokia iki pat operacijos „Audra dykumoje“ 1991-aisiais.

Šiuo metu diviziją sudaro 2 pėstininkų, 1 desanto ir 1 „Stryker“ kovos mašinos brigada. Beje, desantininkai dislokuoti... Aliaskoje, ir jų specializacija – kovos veiksmai Arkties zonoje.

Kitoje dalyje aptarsime tankų ir mūsų draugų kavaleristų divizijas bei pakalbėsime apie retos specializacijos „kalniečius“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)