Pulkininkas Oskars Kalpaks buvo besikuriančių Latvijos karinių pajėgų legenda – pirmojo kovinio bataliono vadas, neformaliai laikomas ir vienu iš Latvijos kariuomenės vadų Nepriklausomybės karo metu. Deja, 1919 metų kovo 6 dieną, vaduojant Kuržemę nuo bolševikų, latvių daliniui per klaidą stojus į mūšį su sąjungininkų Vokietijos Freikorps daliniu, pulkininkas buvo nukautas.

II-sis Pasaulinis Karas pasižymėjo karinės aviacijos gausa. Deja, ir incidentais.

1941-ųjų gruodį, žymiosios Perl Harboro atakos metu iš lėktuvnešio USS Enterprise pasiųsti į pagalbą pilotai, susidūrė su nuosava oro gynyba – šokiruoti, sužeisti, skęstančių ir apgadintų JAV laivų kulkosvaidininkai tiesiog pliekė į viską kas pasirodęs danguje artėjo prie jų laivų. Taip žuvo JAV pilotas leitenantas John L. Dainsas, pats ką tik numušęs pirmąjį tame kare japonų lėktuvą.

1940-ųjų gegužės 10-ąją, Vokiečių Luftwaffe (nacių Karinės Oro Pajėgos) pasiųstos bombarduoti Prancūzijos Dižono miesto, dėl navigacijos klaidos išmetė bombas ant Vokietijos Freiburgo miesto. Žuvo 57 taikūs gyventojai.

Filmuose mes matome specialiais efektais pagardintus vaizdus kai oro kautynėse vienas prieš vieną (dog fight) pilotai numuša priešus, išmaniai išvengdami jų ugnies. Tiesa, pilotai tokiais atvejais turėdavo pademonstruoti žaibišką reakciją ir kovinės mašinos valdymo įgūdžius, tačiau reikėjo saugotis ir saviškių. Pateiktoje fotografijoje matote momentą, kai neatsargiai palindus po saviškių bombonešio liuku bomba krenta tiesiai ant lėktuvo. Šiuo atveju, nutraukus dalį uodegos, orlaivis tapo nevaldomas ir visi 11-ka įgulos narių žuvo.

Numuštas japonų naikintuvas

1942-aisiais, Edward O‘Harea JAV karinėslaivyno aviacijos pilotas, vienas atakavo 9-ių Japonijos bombonešių formuotę artėjančią prie jo lėktuvnešio. Jam pavyko numušti net 5-ias priešo „mirties mašinas“ bei sėkmingai nusileisti, dėl ko vėliau jis buvo apdovanotas pirmuoju laivyno aviacijoje Garbės Medaliu („Medal of Honor“). Tačiau jau po metų, Ramiojo vandenyno karo veiksmų teatre, persekiodamas japonų Mitsubishi G4M kovos orlaivį, pateko į jo ir saviškio kryžminę ugnį. Buvo naktis ir kolegos paskutinį kartą raportavo štabui radijo ryšiu: „Matome Edwardo lėktuvo šviesas netoli jūros paviršiaus...kontaktas dingo“. Nei lėktuvas, nei pilotas, kurio vardu vėliau pavadintas Tarptautinis Čikagos oro uostas, taip ir nebuvo rasti.

1943-iųjų gegužę, operacijos „Chastise“ metu, 19-ka Didžiosios Britanijos Karališkųjų Oro Pajėgų (RAF) bombonešių, ginkluoti eksperimentinėmis „šokinėjančiomis“ bombomis atakavo vokiečių užtvankas, po ko buvo užtvindyta dalis slėnio Rūro regione. Tai sudavė stiprų smūgį nacistinės Vokietijos karinei pramonei, tačiau didžiulio potvynio metu žuvo apie 1600 žmonių, iš kurių daugiau negu 1000 buvo karo sąjungininkės Sovietų Sąjungos karo belaisviai.

Amy Johnson buvo britų aviacijos legenda. Pirmoji moteris nuskridusi iš Londono į Australiją. Žinoma, karui prasidėjus, ji tapo RAF dalimi. Spauda plačiai aprašė jos veiklą aviacijoje. 1941 m. sausio 5 dieną, esant ypatingai prastoms oro sąlygoms Amy artėjo prie salos savo Airspeed Oxford mokomuoju lėktuvu. Patrulinis britų lėktuvas pasiuntė kodinį signalą identifikacijai, tačiau kaip vėliau išsiaiškinta, Amy atsakė pasiųsdama atgal blogą signalą. Patrulis atakavo Amy lėktuvą ir jį numušė. Pakrantės apsaugos laivai gavo pilotės SOS signalą ir matė kaip ji leidžiasi parašiutu į ledinį vandenį. Atskubėjęs pirmojo laivo kapitonas pats šoko per bortą nes beveik pasiekus pilotę ji pradingo po vandeniu. Deja, Amy kūno niekas niekada neberado, o ją gelbėjęs laivo kapitonas po kelių dienų mirė ligoninėje nuo hipotermijos.

Vienas iš Vokietijos užtvankų po britų bombardavimo

1942-ųjų birželio 27-ąją Egipte esančius Britanijos 7-osios Šarvuotosios Divizijos karius, per klaidą, 2 valandas bombardavo savi bombonešiai. Netoliese esantys vokiečiai, kuriems ir buvo skirtas mirtį nešantis krovinys, matydami sprogimų blaškomą amuniciją ir į visas puses leidžiamas trasuojančias kulkas, chaose net patys pradėjo šaudyti į kaimyninius saviškių dalinius, dorai nesuprasdami kas vyksta. Atakos metu žuvo 359 i britų kariai, daugiau kaip 600 buvo sužeista.

1943 m. rugpjūtį, operacijos „Hydra“ metu, didelė britų oro pajėgų grupė atakavo nacių mokslinių tyrimų centrą eksperimentuojantį ir kuriantį V-1 ir V-2 raketas. Luftwaffe pasiuntė dviejų šimtų naikintuvų grupę priešui atremti. Naktį skrendant virš Berlyno, sostinės priešlėktuvininkai sumaišė juos su britais ir stipriai apšaudė, padarydami nuostolių. Už incidentą atsakingas generolas Hans Jeschonnek dėl padarytos klaidos gyvenimą pabaigė savižudybe.

Aprašyta niekingai maža padangių incidentų su „draugiškos ugnies“ išdava dalis. Sekančioje publikacijoje pateiksiu jums kurioziškus, bet ne mažiau tragiškus incidentus jūroje bei sausumoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją