Gegužės 18 d. pirmą kartą po devynių savaičių atidaryti dailūs mažiausios Balearų salos Formenteros paplūdimiai. Taip pat atidaryti ir paplūdimiai trijose iš aštuonių Kanarų salų. Dėl koronaviruso epidemijos visi kiti Ispanijos paplūdimiai bus uždaryti dar mažiausiai savaitę. Tačiau kiek poilsiautojų net ir juos atidarius ryšis ir turės galimybę atvykti pagulėti ant smėlio?

Nuo to, ar pavyks išgelbėti bent dalį vasaros sezono, iš dalies priklauso Ispanijos likimas. Turizmo pramonė sudaro 12 proc. šalies ekonomikos ir 13 proc. darbo vietų. Balearų ir Kanarų salose šis skaičius siekia net trečdalį. Salos ypač priklausomos nuo saulės ieškančių šiaurės europiečių – nuo liepos iki rugsėjo iš užsienio į Balearų salas atvyksta 91 proc. turistų, o į Kanarų salas – 79 proc.

Abiejų regionų, kuriuose ligos atvejų buvo mažai, savivaldybės atstovai entuziastingai laukia karantino pabaigos. Pasak Balearų salų regiono savivaldybės vadovės Francinos Armengol, sezono praradimas būtų „katastrofa“. Ji teigia norinti leisti vykdyti skrydžius „bandomosioms turistų grupėms“, kurios birželio gale galėtų atvykti per „saugius koridorius“ iš kitų mažai nukentėjusių Europos regionų. Į tokias grupes būtų įtraukiami ir vasarnamius regione turintys keliautojai.

Tačiau jos viltys netikėtai sugriautos Ispanijos vyriausybei šį mėnesį paskelbus, kad atvykstantys keliautojai turės 14 dienų praleisti karantine. Vienas valstybės pareigūnas tvirtino, kad būtų neteisinga leisti vasarnamius turintiems vokiečiams keliauti į Balearų salas, kai patys ispanai keliauti negali. Pagal Ispanijos sudėtingą keturių etapų karantino pabaigos planą, kuris skirtinguose regionuose nevienodas, turizmas šalies viduje neprasidės mažiausiai iki liepos.

Karantinas perduoda „labai blogą žinią“, nes konkurentai, pavyzdžiui, Portugalija ir Graikija, turistus priimti nusiteikę labiau, teigia turizmo lobistinės organizacijos „Exceltur“ atstovas José Luis Zoreda. Ispanijos ministro pirmininko Pedro Sánchez valdoma mažumos koalicinė vyriausybė patiria vis didesnį spaudimą daugiau dėmesio skirti suvaržytai ekonomikai. O konservatorių opozicija pasiruošusi jai pridaryti kaip įmanoma daugiau nemalonumų, todėl šią savaitę gauti pakankamai balsų, kad parlamente būtų nuspręsta pratęsti kovo mėnesį įvestą nepaprastąją padėtį dar dviem savaitėmis, pavyko labai sunkiai.

Į salas vykdyti skrydžius iš vietovių, kuriose pandemija kontroliuojama, vyriausybė ketina leisti nuo liepos. Ar bus leidžiama vykdyti skrydžius iš dalies ar visos Didžiosios Britanijos, iš kur turistų paprastai atvyksta daugiausiai, priklauso nuo, kaip šalyje tuo metu bus paplitęs virusas. Transporto ministras José Luis Ábalos teigė, kad nereikalaus lėktuvuose palikti tuščių vietų. Tuo tarpu turizmo pramonėje kuriamos higienos taisyklės, į kurias įtraukiami ir reikalavimai paplūdimiuose rankšluosčius laikyti saugiu atstumu bei dezinfekuoti viešbučių kambarius.

Kiek turistų atvyks? Balearų salų administracija mano, kad rugpjūtį keliautojų skaičius turėtų pasiekti 25 proc. įprasto kiekio, o rugsėjį ir spalį šiek tiek išaugti. Daugelis šiaurės europiečių gali nuspręsti šiais metais į užsienį nevykti – tiek dėl sumažėjusių pajamų, tiek norėdami išvengti rizikos arba dėl to, kad planuoja į priekį. Tačiau tie, kas vis dėlto išdrįs keliauti, ras įprastinių minių neužkimštus paplūdimius ir neįprastai svetingus vietos gyventojus.