Panikos kėlimas yra itin neigiamas dalykas. Panika turi savybę daugintis, sklisti gandų pavidalu ir visaip mutuoti, įgauti itin grėsmingus ir įvairius pavidalus – visai kaip pabaisos iš siaubo filmų. Panika yra pavojingesnė net ir už patį virusą, ji destabilizuoja visuomenę, sukelia chaosą, žmones ima blaškytis, elgtis neracionaliai.

Pasidomėjau, kaip sekasi karantinuotis JAE gyventojams. Man papasakojo, kad šalyje yra griežtai uždraustas bet koks panikos kėlimas. Vietiniai įstatymai už sukeltą paniką numato iki 10 metų laisvės atėmimo. Ir šis įstatymas nebuvo priimtas dabar, COVID-19 pandemijos metu, jis yra reglamentuotas jau anksčiau.

Įstatymas, pasirodo, veiksmingas. Panikos iš tiesų niekas nekelia. Štai 2020 metų balandžio 4 dieną šeichas paskelbė dviejų savaičių visą parą visuose rajonuose galiojantį karantiną. Dar anksčiau – kovą, taip pat buvo skelbiamas karantinas, tik ne toks griežtas, buvo galima vaikščioti viešose vietose. Išvakarėse žmonės ramiai vaikštinėjo gatvėse, aišku, nesibūriavo. Nors prie aukščiausiojo pasaulyje pastato – Burč-Kalifos – fontanai jau nebeveikė, tačiau čia irgi nebuvo tuščia. Žmonės vaikščiojo ramiai, ilsėjosi, nepuolė apsipirkinėti, bėgioti ar rėkauti apie „pasaulio pabaigą“. Kiekvieną naktį važinėja mašinos ir viską aplink dezinfekuoja, purškia. Dieną šių mašinų nepamatysi. Ir vėlgi – dėl to, kad nebūtų keliama panika. Žmonių psichikos sveikata čia labai saugoma. Apskritai čia labai rūpinamasi piliečių sveikata, pavyzdžiui, yra tokia programa-varžybos mesti svorį. Užsiregistravusiems į ją, siūlomi įvairūs nemokami sporto klubai, kitos atrakcijos, o už numestą vieną kilogramą duoda vieną gramą aukso, laimėtojo laukia itin solidus prizas.

Taigi visi ramiai laukė, ką nuspręs šeichas dėl karantino pradžios. Štai, kai jau nuspręs, tada visi ims ramiai karantinuotis, o panikai, kuri yra uždrausta įstatymu tikrai ne laikas. Šioks toks erzelis dar kovą buvo kilęs tik oro uostuose, nes visi veržėsi kuo greičiau ištrūkti į savo šalis, ir, būtų geriau, kad nereikėtų išskristi biznio klase. Štai bilietas biznio klase įveikti tokį maždaug atstumą kaip iki Vilniaus ar Rygos vienam žmogui kainuotų apie 3000 eurų. Taigi visi norėjo suspėti gauti ekonominės klasės bilietus ir ramiai pasiekti savo šalis. Tačiau šiokia tokia sumaištis tikrai nepriminė panikos kėlimo. Visi kantriai laukė savo bilietų, viskas buvo derinama, suderinama ir galų gale – suderinta. Tie svečiai, kurie šalyje užstrigo, gavo galiojančias vizas iki metų pabaigos, ir gali sau ramiai karantinuotis.

Balandžio mėnesį prasidėjo rimtas karantinas. Dubajuje, tirščiausiai apgyvendintose miesto vietose buvo aktyviai vykdomas COVID-19 testavimas. Gyventojai turi griežtai visą parą sėdėti namie. Tačiau nėra taip baisu. Išimčių, kai galima išeiti iš namų yra. Pavyzdžiui, vienas šeimos narys turi teisę išeiti nusipirkti maisto produktų ir medikamentų – visai kaip pas mus dabar. Tik pas mus tai lieka beveik rekomendacijų lygyje, o ten yra apibrėžta griežtu įstatymu. Tiesa, reikia paminėti, kad ne tik tokiuose megapoliuose kaip Dubajus, Abu Dabis, bet ir mažesniuose miesteliuose beveik kiekvieno daugiaaukščio namo pirmame aukšte arba rūsyje yra įsikūrusios maisto prekių parduotuvėlės, o kai kur – ir visai rimtos parduotuvės. Taigi nusileisti liftu ir nueiti apsipirkti net neišeinant į gatvę yra labai paprasta.

Kalbant apie parduotuves, yra ir specializuotų alkoholio parduotuvių – labai solidžių, didelių, pardavinėjančių gėrimus beveik iš viso pasaulio. Išskyrus Šardžos Emyratą. Čia už turimą su savimi alaus butelaitį gali būti pasodintas į areštinę, o vėliau būsi teisiamas. Beveik kaip pas mus už narkotikus. Specializuotos alkoholinių gėrimų parduotuvės Jungtiniuose Arabų Emyratuose yra išdėstytos po kelias kiekviename Emyrate. Jų nėra daug, tačiau jos įspūdingos. Įsikūrusios panašiai kaip ir maisto prekių parduotuvės – daugiabučių namų rūsiuose. Nuo gastronomų jos skiriasi tuo, kad yra didžiulės ir jos niekaip nereklamuojamos – nėra net pasiutusios iškabos. Tik vietiniai gyventojai gali parodyti, kur ta „stebuklinga parduotuvė“. Įėjimas, durys atrodo taip, lyg tai būtų įėjimas į daugiaaukščio namo rūsį – net nepastebėsi tų durų. Atsidarysi jas, nusileisi tamsiais laiptukais žemyn, ir tik tada suprasi, kad tai itin didelė ir prabangi gėrimų parduotuvė.

Taigi čia viskas yra, viskas egzistuoja. Čia yra ir tas COVID-19, tačiau apie jį kalbama tik tiek, kiek reikia, nemadaruojama liežuviais be reikalo. Įdomumo dėlei šiek tiek statistikos. JAE 2020 metų balandžio 14 dieną COVID-19 diagnozuotas 4521-am žmogui. Sunkios būklės yra 1 žmogus. 852 žmonės pasveiko, o 25 mirė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)