Indonezija gali nustebinti ne tik gamtos įvairove, nuostabiais ryžių laukų peizažais ar virpulius keliančiais ugnikalnių krateriais, bet ir savo kultūra. Kadangi indoneziečiai išsibarstę po tūkstančius salų, tiek jų kultūros, tiek kalbos labai skiriasi. Nors visus gyventojus vienija viena indoneziečių kalba, tolimoje rytų saloje gyvenantis senolis nebūtinai susišnekės su vakaruose gyvenančia močiute, kuri nesivargino mokytis valstybinės kalbos.

Skaičiuojama, kad šalyje dar naudojama apie 300 vietinių kalbų, kurios visiškai skiriasi viena nuo kitos. Ir ne tiek, kiek žemaičių nuo dzūkų, o kaip portugalų nuo rusų.
Nors Indonezija ne mažiau spalvinga savo skirtingomis kultūromis kaip velykiniai margučiai (beje panašiu principu su vašku indoneziečiai spalvina savo tradicines medžiagas), visgi didžiąją dalį šalies vienija viena religija – islamas. Indonezija – didžiausia musulmonų turinti šalis. Tiesa, kai kuriose regionuose didžiąją dalį gyventojų sudaro ir krikščionys ar hinduistai, pavyzdžiui, Balyje.

Vis dėlto, jei nuspręsite apsižvalgyti po Indoneziją už Balio ribų, vertėtų žinoti keletą patarimų, kad jūsų kelionė praeitų sklandžiau ir be didesnių rūpesčių.

Indonezija

1. NEskaičiuokite atstumų kilometrais

Tai tikriausiai pirmas patarimas, kurį duodu Indoneziją nusprendusiems pamatyti keliautojams. Nors žemėlapyje gali matyti atstumą nuo vienos vietos iki kitos besitęsiantį vos 30 km, asmeniškai yra tekę tokį atstumą keliauti ir apie dvi valandas.

Patys indoneziečiai atstumą skaičiuoja laiku. Paklausus vietinio, koks atstumas nuo vienos vietos iki kitos, dažniausiai sulauksi atsakymo ne kilometrais, o minutėmis ar valandomis.

Nors šalyje daugybė nutiestų kelių ir kai kurie tikrai geri, skaičiuoti kilometrais nepavyksta dėl to, kas gali nutikti ar laukti kelyje. Indonezijoje gyvenvietės dažniausiai įsikūrusios prie pagrindinio kelio, todėl kartais važiuojant gali ir nesuprasti, kur jau baigėsi vienas miestas, o kur prasidėjo kitas. O kur gyvenvietė, ten ir į kelią nuolat iššokančios vištos, kelią pereiti norintys katinai ar tiesiog pakelėje žaidžiantys vaikai.

Atstumus prailgina ir nuostabus salų reljefas. Jei keliaujate kalvotomis vietovėmis, galva apsisuks ne tik nuo nesibaigiančių serpantinų, bet ir laiko, kurį praleisite kelyje. O dar netikėtai kelią užblokavusios avarijos ar po tropinio lietaus kelią užvertusios nuošliaužos.

Todėl prie šio NE pridėčiau dar vieną. Pasistenkite bent iš vakaro būti tame mieste, iš kurio turite išskristi, nes netikėtumų kelyje čia gali būti visokių.

Indonezija

2. NEpasikliaukite banko kortelėmis

Keliaujant Indonezijoje suprasite, kaip vietiniai pamišę dėl išmaniųjų telefonų ir nesibaigiančių asmenukių darymo. Nors šalis pakankamai gerai padengta interneto ryšiu, net tolimuose kaimuose, į kuriuos teko keliauti, dažnai nelikau visiškai be interneto ryšio, o programėlių gausybė taip pat rodo, kad šalis koja kojon seka su technologinėmis naujovėmis, visgi atsiskaitymai banko kortelėmis čia dar nėra tokie populiarūs.

Visuomet turėkite grynų, ypač norėdami nusipirkti egzotinių vaisių vietos turguje ar sumanę pavalgyti lauko kavinėje (ind. warung’e).

Nors kai kuriuose restoranuose ar viešbučiuose galėsite atsiskaityti kortele, dažnai už atsiskaitymą ja reikės primokėti 3 proc. nuo sumos.

Be to, ne kartą teko patekti į situaciją, kai mažoje saloje vienu metu neveikia (ar neturi grynųjų) visi keturi saloje esantys bankomatai.

Indonezija

3. NEsirenkite neprideramai

Kaip jau minėjau, Indonezija – daugiausiai musulmonų turinti šalis. O būdamas svečiuose nenori įžeisti šeimininkų. Pasidomėkite, kokios religijos regionas, į kurį keliaujate.

Jei vykstate ten, kur dominuoja islamas, apsirenkite kukliai. Palikite bikinius, šortus ir marškinėlius be rankovių Ispanijos kurortams.

Jei sugalvosite gatve praeiti su trumpu sijonu, nieko nenutiks. Tiesiog pasirodysite labai nemandagus.

Indonezija

4. NEnustebkite dėl kai kurių klausimų

Vienas iš dalykų, prie kurių vis dar negaliu priprasti apkeliavusi nemažai Indonezijos, – nepažįstamųjų klausimai.

Indoneziečiai labai draugiški žmonės. Jei keliausite tolimesnėse nuo pagrindinių turistinių taškų vietovėse, nuolat būsite užkalbinti. Dar ir asmenukės paprašys kartu pasidaryti. Nesutrikite dėl tų pačių klausimų.

„Kur eini?“ (ind. Ke mana?) – tai mandagumo klausimas sutikus žmogų. Palyginti būtų galima su mūsiškiu „kaip sekasi“. Todėl išgirdęs šį klausimą neišsigąskite, kad vietinis iš tiesų labai domisi, koks jūsų kelionės tikslas.

Pokalbiui pradėti indoneziečiai dažnai užklaus ir tokių klausimų, ar esi vedęs/ištekėjusi, kiek tau metų, kokia tavo religija. Nors mums tokie klausimai gali pasirodyti keistoki, tai tik būdas pradėti ir užmegzti pokalbį.

Indonezija

5. NEpirkite nesiderėdami

Jei Lietuvoje jau sunkiai rasi vietų, kur galima pasiderėti, o turguje pabandžius pardavėjai gali nulydėti keistu žvilgsniu, Indonezijoje patariu vėl savo derėjimosi įgūdžius.

Kiek mušti kainą? Pasakyti sunku, priklauso nuo to, ką perki ir ar tai didelė suma ar ne. Iš asmeninės patirties perkant turistinėse vietose esu nusiderėjusi ne procentais, o 2–3 kartus. Tačiau saugiausias variantas pradėti perpus mažesne suma ir žiūrėti, kokia pardavėjo reakcija. Jei jis derasi, vadinasi, galima ir tiek kainą numažinti.

Indonezija

6. NElieskite kito žmogaus galvos

Galbūt situacijų, kai norėsite paliesti kito žmogaus galvą ir nebus, bet dėl visa ko verta žinoti. Galva – vieta, kur slepiasi žmogaus siela. Ji laikoma šventa. Todėl niekada nelieskite kito žmogaus galvos.

Patys indoneziečiai taip pat griežtai laikosi šios taisyklės. Net atėjus viso kūno masažo, masažistė nuolat paklausia, ar gali masažuoti galvą.

7. NEturėkite labai konkretaus plano

Vienas iš žavingų Indonezijos aspektų – chaosas ir laiko laisvė. Jei pavargote nuo nuolatinio planavimo, griežto tvarkaraščio laikymosi, Indonezija patiks. Bet turite atsipalaiduoti ir pasiruošti, kad ne viskas čia vyks, kaip tikėjotės ar planavote. Indoneziečiai mėgsta posakį – laikas guminis. Taip, šioje šalyje laikas tikrai laikas guminis.

Indonezija

Per visą laiką Indonezijoje sutikau daugybę kelis mėnesius ar metus po Pietryčių Aziją keliaujančių užsieniečių. Dažnai jie turi labai abstraktų planą. Niekada negali žinoti, kurią vietą įsimylėsi iš pirmo žvilgsnio, o iš kurios norėsi ištrūkti kuo greičiau. Todėl jei leidžia galimybės, nors kartą gyvenime leiskite sau neturėti labai konkretaus plano.

Indonezijoje mane labai žavi tai, kad čia gali keliauti per daug iš anksto neplanuodamas. Jei esi ne labiausiai turistų užplūstose vietose, nakvynę nesunkiai užsisakysi tiesiog iš vakaro, o kartais net tą pačią dieną.

8. NEbijokite išbandyti, ko iki šiol nedrįsote

Turite vandens baimę? Galbūt Indonezija būtent ir yra ta vieta, kur įveiksite ją ir susipažinsite su nuostabiu povandeniniu pasauliu.

Tūkstančiai salų juosiantys nuostabūs paplūdimiai ir daugybę jūros gyvybės slepiantys vandenys. Čia yra būtent ir yra ta vieta, kur turite išbandyti paviršinį nardymą ar panirti į skaidraus vandens gelmes.

Indonezija

9. NEsakykite, kad esi netikintis

Indonezija – labai religinga šalis. Būtent vienas iš pirmųjų pažinties akimirkų atkeliaujantis klausimas iš vietinių – kokia tavo religija. Indonezijoje pripažįstamos šešios oficialios religijos – islamas, protestantizmas, katalikybė, hinduizmas, budizmas ir konfucionizmas. Būtent vieną iš jų ir turi pasirinkti gyventojai, norėdami gauti asmens tapatybės kortelę. Joje įrašoma žmogaus religija.

Gausybė mečečių, hinduistinių ar budistinių šventyklų. Keliaujant Indonezija tikrai suprasite, kad religija yra dalis visuomenės gyvenimo. Galbūt dėl to, kad religija yra taip giliai įsišaknijusi indoneziečių gyvenime, jie nesupras jūsų atsakymo, kad esate netikintis. Jei visgi atsakysite taip, sulauksite papildomų klausimų, kurie pokalbį tik apsunkins.

10. NEgerkite vandens iš krano

Tikriausiai šio patarimo nereikėtų rašyti, bet geriau priminti. Būkite atsargūs su geriamuoju vandeniu. Jei norite išvengti problemų su skrandžiu ar viduriais, geriau venkite gerti vandens iš krano.

Gamtos grožio negailinti šalis visgi sudaryta iš salų, o kai kurios jų pakankamai mažos, kad turėtų požeminius vandenis ar skaidraus vandens kalnų upes. Dalyje vandentiekiui naudojamas, pavyzdžiui, į dirbtinius vandens telkinius surenkamas lietaus vanduo.

Indonezija

11. Jokiu būdu NEpavadinkite kito žmogaus kiaule ar šunimi

Kaip jau minėta, svečiuose norime būti mandagūs, todėl ir keliaujant į svetimus kraštus, reikėtų pasidomėti vietos kultūra. Islame šuo ir kiaulė yra nešvarūs gyvūnai. Todėl keliaudami po musulmoniškas Indonezijos salas sunkiai rasite kiaulienos patiekalų ir retai pamatysite namus saugančius šunis. Beje jei netyčia šuo prisilies prie islamą išpažįstančio indoneziečio, šis turės septynis kartus nusiplauti rankas su žeme. O žodis „šuo“ ar „kiaulė“ – didžiausias įžeidimas vietiniams gyventojams.

12. NEtrukdykite gamtai

Neretas turistas į Indonezijos atokesnius kampelius vyksta išvysti tikros laukinės gamtos. Bet ji ir yra laukinė, nes dar mažai paliesta žmogaus. Todėl būdami gamtoje, stenkitės kuo mažiau trikdyti natūralią aplinką.

Lygiai tas pats patarimas pravers ir vandenyje. Ši Pietryčių Azijos šalis pasižymi itin turtingu jūros pasauliu. Tačiau išvydę įstabias jūros žvaigždes ar koralus nardant, pasitenkinkite vien gražiu vaizdu. Koralai auga labai lėtai, todėl nulaužtas vienas mažas gabalėlis gali pareikalauti poros dešimtmečių, kol koralas vėl ataugs.

Indonezija

13. NElyginkite su Lietuva

Pagrindinė pamoka, išmokta keliaujant Indonezijoje, – tikrąjį šalies stebuklą ir grožį pajusite tik tada, kai nustosite lyginti savo patirtį ar aplinką su ta, kurią palikote Lietuvoje.

Čia viskas kitaip – bet nei blogiau, nei geriau. Tiesiog kitaip. Juk būtent ir keliaujame svetur tam, kad išvystume, kaip gali būti kitaip.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją