Tradiciškai Kinijos ambasadoriai būna santūrios, bespalvės asmenybės, kurias nuo tapetų atskirti galima tik tada, kai jie tarsi ritualą pakartoja žodžius, kad kritikuoti jų vyriausybę – tai įžeidimas visiems Kinijos žmonėms. Tačiau Kinijos ambasadorius Švedijoje Gui Congyou laikosi kitokios taktikos. Jis ir jo ambasados atstovai žurnalistų ir viešųjų asmenų nepagarba piktinasi beveik kiekvieną savaitę – taip dažnai pateikiama kritika tokia neįprasta, kad ją jau tyrė Švedijos politikos mokslų specialistai. Per dvejus metus ambasadorius į Švedijos užsienio reikalų ministeriją iškviestas daugiau kaip 40 kartų.

Tačiau C. Gui tapo tik dar labiau tiesmukiškas. Lapkričio mėnesį duodamas interviu Švedijos radijui jis kalbėjo lyg gangsteris: „Savo draugams turime paruošę puikaus vyno, o savo priešams – šautuvus.“ C. Gui atskleidžia, kokia bus nauja, agresyvesnė Kinijos diplomatijos kryptis. Dabar režimas įsižeidžia greičiau, o atsikerta šiurkščiau.

Švedija su Kinijos įmonėmis palaiko draugiškus verslo santykius – pavyzdžiui, „Volvo“ dabar priklauso Kinijos automobilių gamintojai. Švedai šiais santykiais patenkinti. Tačiau šalys nesutaria dėl žmogaus teisių. 2015 m. Honkonge knygyną turėjęs Švedijos pilietis Gui Minhai (su ambasadoriumi neturintis jokių giminystės ryšių) pradingo Tailande ir po kelių mėnesių atsirado nelaisvėje Kinijoje. Jo nusikaltimas greičiausiai buvo pardavinėti nepagarbiai apie prezidentą Xi Jinpingą atsiliepiančias knygas. 2017 m. M. Gui paleistas, tačiau po kelių mėnesių lydimas Švedijos diplomatų traukinyje iš Šanchajaus į Pekiną buvo suimtas civiliais drabužiais vilkinčių agentų. Švedijos konsulinių įstaigų prašymas susitikti su juo jau keletą kartų atmestas – Kinija tvirtina, kad su jomis susitikti nenori pats M. Gui. Valstybės pareigūnai teigia, kad jis bandė nutenkinti valstybines paslaptis užsieniečiams.

Knygų pardavėjo atvejis labai apkartino Kinijos ir Švedijos santykius. Lapkričio mėnesį tarptautinės žodžio laisvę skatinančios organizacijos PEN atšaka Švedijoje jam suteikė apdovanojimą, o Kinijos vyriausybė pareikalavo, kad jis būtų anuliuotas. Ambasadorius C. Gui perspėjo, kad jei Švedijos kultūros ministras dalyvaus apdovanojimo paskelbimo ceremonijoje, Švedija sulauks „pasekmių“ (ministras perspėjimą ignoravo). Gruodį ambasadorius įspėjo, kad Kinija atsakydama apribos prekybą su Švedija.

Tačiau gąsdinimas nuolaidų išsireikalauti nepadėjo. Švedijos vyriausybė planuoja griežčiau kontroliuoti Kinijos investicijas į Švedijos įmones. Į Kinijos investicijas skeptiškiau žvelgia ir verslo spauda. Lapkritį parlamente priimtas įstatymas, leidžiantis įvertinti Švedijai 5G tinklą galinčios tiekti įmonės „Huawei“ įtaką nacionaliniam saugumui. Tai gali reikšti, kad pirmenybė bus teikiama Švedijos įmonei „Ericsson“. Gruodį kai kurie parlamento opozicijos atstovai reikalavo, kad C. Gui būtų paskelbtas nepageidaujamu asmeniu. Visuomenė irgi nenusiteikusi draugiškai: praeitais metais organizacijai „Pew Research Centre“ 34‑iose šalyse atlikus apklausą paaiškėjo, kad neigiamai Kiniją vertina net 70 proc. švedų. Priešiškiau nusiteikę buvo tik japonai.

Gali būti, kad Kinija naudojasi Švedija, kad perduotų žinutę visam pasauliui – kaip ir tada, kai nusigręžė nuo Norvegijos, kai ši įteikė Nobelio taikos premiją Liu Xiaobo, kuris tvirtino, kad Kinijos gyventojai savo vadovus turėtų išsirinkti patys. Neseniai ambasadorius C. Gui vienam Švedijos laikraščiui pareiškė, kad nors ir kalbėjo apie šautuvus, Švedija „ne tokia svarbi, kad būtų verta jai grasinti“.

Tačiau net ir tušti ambasadoriaus grasinimai turėjo pasekmių. Praeitais metais Jungtinių Tautų vystymosi programos biuras Stokholme paskutinę akimirką atšaukė žmogaus teisių šventės iškilmes – teigiama, kad Kinijos diplomatai paprieštaravo, nes jose buvo ketinama rodyti Dalai Lamos nuotraukas. O buvęs Švedijos ambasadorius Kinijai kovo mėnesį stos prieš teismą už tai, kad be leidimo surengė derybas su Kinijos atstovais ir įkalintojo M. Gui dukra – kaip manoma, tam, kad užtikrintų, jog ji tylės. Kai kurie Kinijos reikalų ekspertai nerimauja, kad stengiamasi, jog knygų pardavėjas būtų užmirštas.

Kad bus atkurti draugiški santykiai, atrodo mažai tikėtina, o dar sunkiau įsivaizduoti, kad juos užmegzti padės ambasadorius C. Gui. Ambasadorių sutikę švedai teigia, jog jis – senamadiškas komunistų partijos biurokratas, šiek tiek mažiau rafinuotas negu kiti jo užsienio reikalų ministerijos kolegos. Diplomatas beveik nemoka angliškai, tačiau kalba rusiškai ir anksčiau tarnavo Maskvoje, todėl paskirti jį į postą Švedijoje buvo keistas pasirinkimas. 2017 m. atvykęs į savo rezidenciją ir ten susitikęs su Švedijos sinologais C.Gui teigė, kad net neįsivaizduoja, kodėl jį ten atsiuntė. Tada pasiūlė išgerti iš grūdų gaminamo alkoholinio gėrimo. „Už Gui Minhai avarijos auką!“ – kiniškai pareiškė jis, greičiausiai turėdamas omenyje automobilio avariją, už kurią, kaip teigia Kinija, buvo įkalintas knygų pardavėjas – ir ištuštino taurę. Pasipiktinę svečiai prie jo neprisijungė.