Šiuo metu vis daugėja berniukais norinčių būti mergaičių ir mergaitėmis norinčių būti berniukų, o nemaža dalis jų vartoja brendimą stabdančius vaistus. Jungtinėje Karalystėje dėl lyties disforijos į Nacionalinę sveikatos tarnybą besikreipiančių vaikų vis dar labai nedaug, tačiau per pastarąjį dešimtmetį jų skaičius kasmet augdavo beveik po 50 proc. JAV lyties klinikose vaikų pacientų išaugo nuo vieno 2007 m. iki maždaug 50 šiandien.

Įstatymų kūrėjus ši tendencija neramina. Kelios JAV valstijos nori uždrausti vaikams išrašyti brendimą stabdančius vaistus. Jungtinėje Karalystėje aukščiausiasis teismas ketina teisme įvertinti kliniką, kurioje, pasak skundus pateikusių asmenų, brendimą stabdantys vaistai buvo dalijami pernelyg laisvai.

Tokių vaistų naudojimas iškelia keblių klausimų, kas turi teisę nuspręsti, ką ir kodėl daryti su vaiko kūnu. Jei galite, atidėkite į šalį savo kultūrinius nusistatymus – šią problemą reikia spręsti taip, kad būtų atsižvelgiama tik į vaiko interesus. Tačiau juos nustatyti – nelengva.

Brendimą stabdantys vaistai neleidžia paaugliams įgauti antrinių lytinių požymių, pavyzdžiui, jiems neauga krūtys ar barzda. Kartu su jais beveik visada vykdoma daugybė intervencijų, tarp jų ir „pakaitinė“ hormonų terapija, o vėliau gali būti vykdoma ir lyties pakeitimo operacija. Svarbiausia šių vaistų paskirtis – suteikti komforto lyties disforiją turintiems asmenims, kad, pavyzdžiui, berniuku norinčiai tapti mergaitei nereikėtų kęsti nemalonaus proceso ir tapti panašesne į moterį. Be to, vartojant vaistus ateityje vykdomos operacijos būna paprastesnės.

Tačiau brendimą stabdantys vaistai ir pakaitinė hormonų terapija taip pat sukelia negrąžinamų pokyčių, tarp jų (jei pradedama ankstyvu brendimo laikotarpiu) ir nevaisingumą. Keletas su lyties disforiją turinčių vaikų atliktų tyrimų atskleidė, kad didžioji dalis brendimą stabdančių vaistų nevartojusių ir psichologinių konsultacijų sulaukusių vaikų pasibaigus brendimo laikotarpiui savo lytimi buvo patenkinti. Dažnai nurodoma tokių vaikų dalis – 85 proc. Daugelis jų vėliau pasirodo esą homoseksualūs. Kad kažkas negerai, atskleidžia ir tai, jog vis daugiau žmonių vėl grįžta prie savo biologinės lyties. Daugelis jų – paauglystėje berniukais norėjusios tapti mergaitės. Jei jos vartoja brendimą stabdančius vaistus ir lyties keitimo hormonus, lieka nevaisingos net ir tuo atveju, jei joms neatlikta histerektomija.

Tyrimus reikėtų daryti gavus informuotą vaikų sutikimą. Tačiau informuoto sutikimo reikėtų ir skiriant gydymą. Dabar vaikai ir tėvai apie rimtas brendimą stabdančių vaistų pasekmes informuojami ne visada – dažnai teigiama, kad vaistų poveikis nėra negrįžtamas, nors beveik visada kartu su jais vykdomos pakaitinės hormonų terapijos pasekmių pakeisti nebegalima.
The Economist

Kol kas neįmanoma nustatyti, kurie vaikai priklauso 15 proc. tų, kurie vėliau sėkmingai lytį pakeis, o kurie – 85 proc. tų, kurie po psichologinių konsultacijų savo biologine lytimi liks patenkinti. Tačiau yra ir tvirtinančių, kad neteikiant brendimą stabdančių vaistų, pažeidžiami lyties disforiją turintys vaikai dar labiau kenčia, todėl padaugėja savižudybių.

Atsirinkti, kuriuos vaikus gydyti – Saliamono sprendimas. O dar sunkesnis jis tampa dėl to, kad pavojingai neatsižvelgiama į mokslinius duomenis. Moksliniai tyrimai, kuriuose tvirtinama, jog vaistų negaunančių translyčių vaikų savižudybės dažnesnės, neišsamūs. Klinikos spausdina per mažai tyrimų apie įvairių gydymo metodų pasekmes pacientams. Trūksta tyrimų, lyginančių gydymą gavusius vaikus su jo negavusiais. Ilgalaikį brendimą stabdančių vaistų ir pakaitinės hormonų terapijos poveikį būtina kur kas geriau ištirti. Kiekvieną gydytą vaiką reikėtų įtraukti į ilgametį tolesnį tyrimą.

Tyrimus reikėtų daryti gavus informuotą vaikų sutikimą. Tačiau informuoto sutikimo reikėtų ir skiriant gydymą. Dabar vaikai ir tėvai apie rimtas brendimą stabdančių vaistų pasekmes informuojami ne visada – dažnai teigiama, kad vaistų poveikis nėra negrįžtamas, nors beveik visada kartu su jais vykdomos pakaitinės hormonų terapijos pasekmių pakeisti nebegalima.

Visiškai uždrausti brendimą stabdančius vaistus būtų neteisinga. Taip ne tik nukentėtų kai kurie vaikai, tačiau ir visam laikui liktų neišspręsta problema, nes nebūtų naujų tyrimų. Tačiau skubėjimas skirti vaistus atrodo kaip neapgalvota užgaida. Savo kūnu nepatenkinti daugelis paauglių, tačiau nors kai kuriems lyties pakeitimas atneš palengvėjimą, kitiems jis bus didžiulė klaida.