Izraelio sąjungininkės atima labdaringų institucijų statusą iš žydų gyvenvietėms pinigus renkančių organizacijų. JT institucijos, pavyzdžiui, Žmogaus teisių taryba, vis daugiau dėmesio skiria Izraelio elgesiui su palestiniečiais, o kai kurios žmogaus teisių organizacijos spaudžia „Airbnb“ išimti iš tinklalapio būstus Vakarų Krante. Iš Vakarų Kranto importuotų prekių kilmė užsienyje aiškiai pažymima.

Vakarų Krantas okupuotas 1967 m. Izraeliui šią teritoriją iškovojus Šešių dienų kare. Pasak Jungtinių Tautų, valstybėms, jėga užimančioms kitų valstybių teritorijas, draudžiama jose apgyvendinti savo piliečius. Tačiau Izraelis nuo 1967 m. plečia žydų gyvenvietes teritorijose, kurios pagal Oslo susitarimus turėtų sudaryti didžiąją dalį ateities Palestinos. Daugelis šias gyvenvietes laiko neteisėtomis.

Kaip pastebi Demokratijų gynybos fondas (Foundation for Defense of Democracies), neteisėtos ir daugelis kitų pasaulio gyvenviečių. Tačiau kada paskutinį kartą girdėjote apie kampaniją boikotuoti, nutraukti investicijas ar įvesti sankcijas Armėnijai už tai, kad okupavo Kalnų Karabacho regioną Azerbaidžane?

Ataskaitoje aptariama, kaip tarptautinė teisė naudojama aštuoniuose „įsisenėjusiuose konfliktuose“, kuriuose viena valstybė okupavo kitai valstybei priklausančią teritoriją – ir pastebima, kad Izraeliui taikomi standartai skiriasi nuo kitų. „Problemų kyla ne tik dėl to, kad Jungtinės Tautos, JAV, Europos Sąjunga, privačios įmonės ir nevyriausybinės organizacijos veikia labai nenuosekliai, – teigiama ataskaitoje, – bet ir dėl to, kad jų politika dažnai selektyvi ir atskleidžia išankstines nuostatas, kurios pabrėžia gilesnes tarptautinės sistemos bėdas.“

Geras pavyzdys – Rusija. 2020 m. Rusija okupavo Ukrainos teritorijas Krymą ir Donbasą. Ji okupavo Sakartvelo teritorijas Pietų Osetiją ir Abchaziją. Ji okupavo Moldovos teritoriją Uždniestrę.

Tačiau iš tiesų Rusija nukentėjo tik okupavusi ir aneksavusi Krymą, dėl kurio JAV ir jos Europos sąjungininkės daliai Rusijos ekonomikos įvedė sankcijas. Sankcijos iš pradžių buvo įvestos ir okupavus Sakartvelo teritorijas, tačiau 2009 m. jos panaikintos sudarius netvirtas paliaubas, kurias Rusijos remiami separatistai jau pažeidė. Uždniestrės prekes ES laiko moldoviškomis. Rusijos užimtoms Sakartvelo teritorijomis netaikomi jokie prekybos apribojimai.

Vakarų ruožas

Pasak ataskaitos, ES „itin nenuosekliai elgiasi ilgų konfliktų ir prekybos srityje“. Pavyzdžiui, visose iš Izraelio gyvenviečių atvežamose prekėse reikalaujama nurodyti, kad jos atkeliavo iš okupuotos teritorijos. Tačiau Maroko okupuoto Vakarų Sacharos regiono prekės priimamos taip pat, kaip ir kitos prekės iš Maroko, su kuriuo sudarytas laisvosios prekybos susitarimas. Europa neleidžia prekiauti su Krymu, tačiau nereguliuoja prekybos su Abchazija, Pietų Osetija ir Uždniestre.

Pasak ataskaitos, iš dalies problema kyla dėl to, kad valstybėms okupavus svetimas teritorijas per kitus veikėjus, pavyzdžiui, turkų režimui užėmus šiaurės Kiprą arba Rusijos remiamiems separatistams užėmus Donbasą, į okupaciją žvelgiama kitaip, negu tada, kai valstybė svetimą teritoriją okupuoja savo ginkluotosiomis pajėgomis. Tačiau iš dalies problema kyla ir dėl to, kad JT institucijose yra daug šalių, kurios politiškai suinteresuotos smerkti Izraelį.

Nepaisant to, Izraelio atvejis unikalus. Vakarų Krantą jis iškovojo kare su JT pripažįstama valstybe. Tačiau dabar niekas nesitiki, kad teritorijos bus grąžintos Jordanijai – tikimasi, kad Izraelis iškovotas žemes atiduos kurti naujai valstybei. Tuo Izraelio atvejis labiausiai išsiskiria iš kitų, daug mažiau dėmesio sulaukiančių įsisenėjusių konfliktų.

Svarbu pabrėžti, kad Izraelio okupacija – ne pati svarbiausia kliūtis taikai Artimuosiuose Rytuose. Palestiniečiai atmetė visus iki šiol buvusius pasiūlymus sukurti valstybę, tačiau vis tiek reikalauja, kad dviejų valstybių sambūviu pagrįstame sprendime 1948 m. karo pabėgėlių palikuoniams būtų leidžiama grįžti į namus. Per prezidento B. Obamos kadenciją Palestinos lyderiai su Izraelio ministru pirmininku kalbėtis nesutiko net ir iš dalies sustabdžius žydų gyvenviečių plėtimą.

Dėl to veidmainiškas požiūris į Izraelio okupuotas teritorijas ne tik nesąžiningas, bet ir kenksmingas. Kuo greičiau tarptautinė bendruomenė atsisakys iliuzijos, kad gali priversti žydų valstybę sukurti Palestinos valstybę, tuo greičiau bus galima pradėti derėtis ir ieškoti kompromisų.