Nematydamos galo ištisus mėnesius trunkančiai krizei, valdžios institucijos skaičiuoja naujus nuostolius po praėjusio savaitgalio, kai Naujojo Pietų Velso pietinės pakrantės miesteliuose ir kaimyninės Viktorijos valstijos kalnų kaimeliuose esančius nekilnojamojo turto objektus niokojo gaisrai, išaugę tiek, kad sukėlė sausą perkūniją. Tūkstančiai žmonių buvo evakuoti į poilsio aikšteles, paskubomis paverstas laikinomis stovyklomis, kurias gaubia nuodingų dūmų debesys.

„Dar ne laikas džiaugtis, juolab, kad visoje valstijoje tebeliepsnoja daugiau kaip 130 gaisrų“, – pirmadienį Sidnėjuje žurnalistams pareiškė Naujojo Pietų Velso premjerė Gladys Berejiklian. Ji pranešė, kad pietinėje valstijos pakrantėje pasigendama dar dviejų žmonių; žuvusiųjų skaičius nuo tada, kai rugsėjo mėnesį netikėtai anksti prasidėjo gaisrų sezonas, išaugo iki 24.

Ministras pirmininkas Scottas Morrisonas sulaukė kritikos dėl uždelstos reakcijos telkiant nacionalinius išteklius kovai su gaisrais. Pirmadienį jis dar kartą leido suprasti, kad konservatorių vyriausybė neketina sugriežtinti kovos su klimato kaita politikos. Būtent klimato kaita kaltinama dėl užklupusios sunkios sausros, kuri padėjo sukurti sąlygas išplisti gaisrams.

Šeštadienį jis paskelbė apie precedento neturinčią karinę paramą gaisrų gesinimui ir gyvenviečių atkūrimui, o pirmadienį po skubiai sušaukto kabineto posėdžio pranešė, kad jo vyriausybė per dvejus metus įsipareigos skirti dviejų milijardų Australijos dolerių (1,4 milijardo JAV dolerių) paramą nukentėjusiems nuo gaisrų, daugiausia dėmesio skiriant infrastruktūros atkūrimui ir psichinės sveikatos priežiūros stiprinimui.

„Šiandien kabinetas priėmė ryžtingą sprendimą, – kalbėjo S. Morrisonas žurnalistams Kanberoje. – Tai buvo vienas iš tų atvejų, kai laikėmės vieningai ir pasakėme: kad ir kiek pastangų reikėtų, kad ir kiek tai kainuotų, mes užtikrinsime šios šalies gebėjimą atgauti jėgas ir ateitį, ir padarysime tai investuodami į darbus, kuriuos reikia atlikti.“

Paklaustas, ar vyriausybės finansinė parama ir dėl gaisrų prarastos pajamos nepakenks vyriausybės pažadams šiais fiskaliniais metais grąžinti biudžetą į perteklių, S. Morrisonas atsakė, kad perteklius neturi reikšmės, palyginus su žmogiškąja krizės kaina. Jis pridūrė, kad stipri ekonominė situacija leidžia vyriausybei adekvačiai reaguoti į katastrofą ir jos ekonominius padarinius.

Gaisrai Australijoje

Sunkus smūgis

Maždaug 500 000 gyventojų turintis Kanberos miestas sulaukė vieno sunkiausių smūgių: kelias savaites jis buvo gaubiamas dūmų, kuriuose skendėjo visa pietryčių Australija. Ankstyvą pirmadienį sostinėje vėl buvo nustatyta blogiausia pasaulyje oro kokybė, dėl kurios savaitgalį iš šalies atsargų buvo skirta maždaug 100 000 kaukių, sulaikančių kietąsias daleles.

Tikimybė, kad pagerės sąlygos, dėl kurių jau atšaukta dešimtys skrydžių ir pašto paslaugos, tebėra menka. Pirmadienį vaikų priežiūros centrai buvo uždaryti, parduotuvės ir muziejai nedirbo. Vidaus reikalų departamentas bent iki trečiadienio uždarė savo Kanberos biurus, o ne patiems būtiniausiems darbuotojams buvo nurodyta likti namuose.

Pirmadienį pavojingi dūmai pasiekė didžiausią Viktorijos valstijos miestą Melburną. Per savaitgalį Australijos karinis jūrų laivynas išgelbėjo šimtus valstijoje įstrigusių atostogautojų, kurie praėjusią savaitę buvo priversti susiburti Malakutos (Mallacoota) paplūdimyje po to, kai praėjusią savaitę turistinį miestelį nusiaubė nuožmus gaisras.

Gaisrai Australijoje

Visoje Viktorijoje buvo sunaikinta apie 200 namų, o keturi žmonės tebelaikomi dingusiais. Pirmadienį 300 žmonių evakuacija sraigtasparniais iš Malakutos turėjo būti atidėta dėl tirštų dūmų.
Naujojo Pietų Velso ir Viktorijos aukščiausieji valdžios atstovai palankiai sutiko savaitgalio naujieną apie net 3000 kariuomenės rezervo karių dislokavimą, tačiau išreiškė nusivylimą, kad prieš priimant sprendimą nebuvo pasikonsultuota su jais, taip pat – kad jie nebuvo informuoti prieš tai, kai S. Morrisonas žiniasklaidai patikslino savo veikimo planą.

50 sekundžių trukęs pranešimas apie S. Morrisono liberalų partijos veiksmus buvo plačiai kritikuojamas dėl to, kad politikai, regis, oportunistiškai politizavo krizę. Tai dar vienas klaidingas žingsnis S. Morrisonui, kuris buvo visuotinai peikiamas dėl netikėtų prieškalėdinių atostogų Havajuose pačiame krizės įkarštyje, ir nufilmuotas atsukantis nugarą nėščiai moteriai, prašančiai skirti daugiau išteklių kovai su gaisrams, kai lankėsi nuo miško gaisrų nukentėjusioje bendruomenėje.

Vien tik Naujojo Pietų Velso valstijoje pelenais pavertusi beveik 5 milijonus hektarų tragedija pritraukė milijonus dolerių aukų ir tarptautinių įžymybių, sporto žvaigždžių bei Didžiosios Britanijos karališkosios šeimos paramą.

Gaisrai Australijoje

Naujojoje Zelandijoje gimęs aktorius Russellas Crowe, kuris šiuo metu Australijoje saugo savo nuosavybę, laimėjęs „Auksinių gaublių“ apdovanojimą Los Andžele atsiuntė publikai pranešimą.
„Neapsigaukite, Australijos tragedija kilo dėl klimato kaitos, – teigė R. Crowe pranešime, kurį perskaitė aktorė Jennifer Aniston. – Privalome veikti remdamiesi mokslu, visame pasaulyje pereiti prie atsinaujinančios energijos ir gerbti unikalią ir nuostabią mūsų planetą. Tik šitaip užsitikrinsime ateitį.“

Ištekliais turtinga Vakarų Australijos valstija pirmadienį buvo visiškai atskirta nuo likusios šalies dalies, nes gaisrai ir potvyniai privertė uždaryti pagrindinius privažiavimo kelius, praneša laikraštis „The West Australian“. Neskaitant gaisrų, dėl kurių ištisas savaites nebuvo galima privažiuoti pagrindiniais keliais, pirmadienį uždarytas vienintelis greitkelis iš Brumo (Broome), nes šiaurės vakarų pakrantėje siautėja tropinis ciklonas Bleikas.

Šeštadienį du žmonės žuvo gaisruose, kurie sunaikino daugiau nei trečdalį Pietų Australijos Kengūrų salos (Kangaroo Island), nuniokojo nacionalinį parką ir dirbamus laukus bei smarkiai apgadino prabangų kurortą „Southern Ocean Lodge“. Penritas (Penrith) Sidnėjaus pakraštyje šeštadienį pasiekė rekordinę 48,9 laipsnių Celsijaus temperatūrą, simbolizuojančią pavojingas oro sąlygas, kurios dar labiau pakurstė negailestingas liepsnas ir sukėlė naujus gaisrus toliau į pietus.
Nors G. Berejiklian teigia, kad artimiausiomis dienomis sąlygos neturėtų blogėti iki tokio lygio, baiminamasi, kad du didžiuliai gaisrai pietinėse aukštumose gali susilieti ir tapti „megagaisru“.
G. Berejiklian pažymėjo, kad dėl gaisrų sezono ilgumo ir rimtumo jos valstija atsidūrė „nepažymėtoje teritorijoje“. Skaičiuojama, kad savaitgalį Naujajame Pietų Velse buvo sunaikinta 60 namų, o tai reiškia, kad nuo rugsėjo jau prarasta daugiau kaip 1400 namų.

„Oro sąlygos, kurias matome, gaisrų mastas ir paplitimas, greitis, kuriuo jie plinta, agresyvumas, su kuriuo jie puola bendruomenes, niekada anksčiau nemačiusias gaisro, yra beprecedentis“, – sekmadienį kalbėjo G. Berejiklian.