Kaip ir ankstesniais metais, „Bloomberg Opinion“ apžvelgia aštuonias pagrindines 2019-ųjų technologijų temas ir tai, ką jos mums sako apie pramonę ir dar daugiau. Štai tas sąrašas – didėjančios svarbos tvarka:

8) Lūžiai technologijų kompanijų viduje: Sunku pasakyti, kaip plačiai tai paplitę, tačiau yra ir daugiau ženklų, rodančių, jog technologijų pramonės darbuotojai yra nepatenkinti savo vadovais ir vieni kitais. Kai kurie darbuotojai kalba apie, jų manymu, egzistuojančią nelygybę darbo vietoje ir destruktyvius kompanijų sprendimus tokiose srityse kaip kenksmingi veiksmai internete, žala aplinkai ir technologijų produktų tarnavimas vyriausybės subjektams. Simbolizuodama idealų lūžius, atspindinčius didelių organizacijų realybę, „Google“ vadovybė užbaigė savaitinę klausimų ir atsakymų sesiją su darbuotojais.

7) Neprižiūrimas duomenų rinkimas ir kontrolė: Interneto ekonomika tapo ginklavimosi varžybomis dėl kuo išradingesnio ir agresyvesnio kompanijų, darboviečių, ugdymo įstaigų ir nematomo tarpininkų tinklo vykdomo žmonių sekimo. Niekam pernelyg nerūpi atskaitomybė ir sekamų asmenų sutikimas, be to, per mažai dėmesio skiriama naudos ir rizikos pusiausvyrai. Tuo pat metu piliečiai turi atsiskaityti vyriausybei ir teisėsaugai, kurios ištobulino technologijas, siekdamos paveikti nuomones, sekti kritikus, užgniaužti nepasitenkinimą ar įvaldyti potencialiai probleminius įrankius.

6) Pereinamasis laikotarpis „Apple“ (galbūt): „Apple Inc.“ 2019 metus pradėjo kentėdama dėl ilgalaikių išmaniųjų telefonų pirkimo permainų Kinijoje ir kitose šalyse. Metams baigiantis „Apple“ pasiekė rekordinę rinkos vertę (1,3 trilijono dolerių), o investuotojai tiki, kad kompanija atgimsta iš naujo su įvairiais interneto priedais ir aparatine ne „iPhone“ įranga. Galiu tik pagirti „Apple“ už tai, kad randa vis naujų būdų augti. Tačiau naujų išmaniųjų telefonų pardavimai, regis, įstrigę nuolatinėje stagnacijoje, todėl formuojant ateitį didesnę įtaką turės kitos kompanijos.

5) „TikTok“ – visa, kas gera ir kas bloga: Staiga išpopuliarėjusi Kinijos „ByteDance Inc.“ trumpų vaizdo įrašų programa įkvėpė tūkstantį memų, prikepė populiarių dainelių ir įteikė mums popkultūros lobį, kuriam niekas nepuoselėja neapykantos (man rodos). Vis dėlto 2019-aisiais niekas nebuvo vien gera ir tyra. „TikTok“ buvo priverstas permąstyti tai, kaip jis tvarkosi su dezinformacija internete, cenzūra ir jauniems žmonėms kylančiais pavojais. „ByteDance“ taip pat įsivėlė į karą tarp JAV ir Kinijos dėl interneto ir pasaulinės tvarkos ateities (žr. Nr. 4). Reikia nepamiršti, kad „TikTok“, išleidžiantis krūvas pinigų naujų vartotojų pritraukimui, negalės amžinai nepaisyti interneto gravitacijos.

4) Technologijų pramonės lūžiai tarptautiniu mastu: Įtampa tarp JAV ir Kinijos atspindėjo nesutarimus dėl technologijų ir visų kitų įmanomų dalykų. Dvi supervalstybės vis labiau išsiskiria savo požiūriu į technologijas, o tai gali turėti rimtų padarinių. Indijoje, Pietryčių Azijoje, Afrikoje ir kituose regionuose pigūs išmanieji telefonai ir spartėjantis mobilusis internetas pritraukia milijonus naujų vartotojų. Vietos gyventojai kuria naujus technologijų naudojimo įpročius ir gimdo naujas interneto žvaigždes. Ir kai kuriais atvejais interneto naujokai yra lygiai taip pat nepasirengę technologijų trūkumams, kaip ir jų kolegos iš turtingesnių šalių.

3) „Amazon“ galybė ir aklosios dėmės: Tai, kaip „Amazon.com Inc.“ susitvarkė su maždaug puse savo pristatymų, parodė kompanijos gebėjimą persitvarkyti – ir įgimtą nemokėjimą pripažinti savo trūkumų. Buvo atkreipta daugiau visuomenės dėmesio į spaudimą, su kuriuo susiduria „Amazon“ sandėlių darbuotojai ir prekes pristatantys vairuotojai; galimai kenksmingus produktus, parduodamus „Amazon“ prekyvietėje; žalą aplinkai dėl naujų elektroninės komercijos įpročių; įmonės programinės įrangos ir prietaisų privatumo pažeidimus; ir tai, kaip „Amazon“ naudoja savo galią savo naudai. „Amazon“ gali manyti, kad šis dėmesys jos atžvilgiu yra nesąžiningas ir neteisingas, tačiau tai nepaneigia kompanijos produktų ir pasirenkamų strategijų trūkumų bei demonstruojamos arogancijos.

2) Vienaragių sutramdymas: „Uber Technologies Inc.“ ir „Lyft Inc.“ įkūnija technologijų pramonės vienaragius, kuriems teko nusileisti žemėn su trenksmu, kai investuotojai suabejojo jų ekonominiais modeliais ir strategijomis. Kyla minčių, kad technologijų naujokai pervertinami jau ne vienerius metus. Neglamūriškiems verslo programinės įrangos startuoliams sekėsi iš esmės gerai, nors jie dar nesusidūrė su ekonominiais sunkumais, tad aukštas jų įvertinimas gali būti nepateisinamas. „WeWork“, biurų nuomos startuolis, įkūnijęs kiekvieną antrojo šio amžiaus dešimtmečio technologijų pramonės pertekliaus aspektą, iš supermadingo tapo praktiškai lavonu. Gali būti, kad ištisos kategorijos – tarkime, užsakomosios paslaugos, įvairaus plauko mažmenininkai ir srautinės vaizdo transliacijos – gali pasirodyti buvusios tik miražais, paremtais investuotojų pinigais ir reguliavimo spragomis.

1) Ar technologijos įmanomos be tamsiosios pusės? Technologijos mums atnešė naudingų ir stebinančių produktų, tranformavusių tai, kaip gyvena žmonės ir verčiasi verslai. Tačiau kaip ir didžiosios energetikos kompanijos, šie produktai atneša ne tik naudos, bet ir žalos. Be to, kaip ir energetikos kompanijos, sutikdamos su kompromisais technologijų bendrovės nėra iki galo sąžiningos prieš save ir visuomenę.

Kai naivumas technologijų atžvilgiu išgaravo, tapo įmanoma kvestionuoti visas standartines procedūras – nekontroliuojamą skaitmeninį sekimą, kompiuterius, kurie patys nusprendžia, kokią informaciją žmonės mato ar kuriuos darbus gauna, ir kompanijų pasirinkimą toleruoti žalą, pirmenybę teikiant kitiems tikslams. Daugelis amerikiečių, įskaitant kai kuriuos technologijų ir politikos lyderius, nerimauja dėl technologijų galios ir šalutinio poveikio. Vienokia ar kitokia šios temos versija figūravo abiejose paskutinėse mano metų santraukose. Ji ir toliau išlieka egzistenciniu klausimu: ar mes visi – piliečiai, išrinktieji politikai ir technologijų ekspertai – galėtume puoselėti geruosius technologijų aspektus, sykiu sušvelnindami jų trūkumus?