Pasaulio sveikatos organizacijos ataskaitos duomenimis, rūkančių arba oraliniam vartojimui skirtus tabako gaminius vartojančių vyrų skaičius nuolat augo jau du dešimtmečius, tačiau dabar pradėjo mažėti ir prognozuojama, kad ateityje mažės ir toliau. Vyrai sudaro daugiau kaip tris ketvirčius pasaulio tabako vartotojų.

Nors nuo 2000 m. iki 2018 m. tabako vartotojų pasaulyje sumažėjo maždaug 4 proc. (iki 1,34 mlrd.), šis pokytis daugiausiai atsirado dėl rūkyti metusių moterų. Tabako vartojimo kontrolės priemonės, pavyzdžiui, papildomi mokesčiai ar draudimas rūkyti viešumoje padeda sumažinti rūkančiųjų skaičių, teigia PSO. Organizacija ragina vyriausybes nebendradarbiauti su cigarečių gamintojomis bei imtis kitų priemonių, pavyzdžiui, drausti reklamuoti tabaką ir teikti paramą norintiems mesti rūkyti.

PSO generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas teigia, kad šie duomenys – tai „lūžio taškas kovoje prieš tabaką“.


Prognozuojama, kad tabaką vartojančių vyrų skaičius kitais metais bus maždaug 2 mln. mažesnis negu 2018 m., o iki 2025 m. sumažės dar 4 mln.

Mažėja tabako vartojimas tarp vyrų

Į PSO ataskaitą neįtrauktos elektroninės cigaretės, o PSO sveikatingumo skatinimo skyriaus vadovas Ruedigeris Krechas reporteriams teigė negalįs pasakyti, ar jos turėjo įtakos rūkančiųjų skaičiaus mažėjimui. Vasario mėnesį PSO planuoja paskelbti pirmąjį pranešimą apie su elektroninėmis cigaretėmis siejamus pavojus sveikatai.

Atskirai atliktoje Londono universiteto koledžo tyrėjų ataskaitoje tvirtinama, kad nuo 2011 m. padidėjęs elektroninių cigarečių vartotojų skaičius koreliuoja su mažėjančiu įprastų cigarečių vartotojų skaičiumi. Tyrime teigiama, kad Jungtinėje Karalystėje elektroninės cigaretės kasmet padeda nuo 50 000 iki 70 000 žmonių mesti rūkyti.

Vis dėlto, pasak PSO, vyriausybės greičiausiai nesugebės pasiekti nustatyto tikslo iki 2025 m. visame pasaulyje tabaką vartojančių žmonių skaičių sumažinti 30 proc. Remiantis duomenimis apie dabar daromą pažangą, tabako vartotojų skaičius greičiausiai sumažės 23 proc., teigė PSO.

PSO duomenimis, nuo tabako sukeliamų ligų visame pasaulyje kasmet miršta daugiau kaip 8 mln. žmonių. Dauguma jų gyvena mažas ir vidutines pajamas gaunančiose šalyse.