T. Malickui prireikė 30 metų tapti vienu gerbiamiausių nekomercinio JAV kino kūrėjų ir tik aštuonerių – pajuokos objektu. Pasiekęs karjeros viršūnę „Auksine palmės šakele“ apdovanotu ir kritikų vienu geriausių šio dešimtmečio darbų laikomu filmu „Gyvenimo medis“ („The Tree of Life“, 2011 m.), T. Malickas pradėjo lengvabūdišką eksperimentų kupiną kūrybos etapą. Laisvą trilogiją („Į stebuklą“ („To the Wonder“, 2012 m.), „Taurių riteris“ („Knight of Cups“, 2015 m.) ir „Daina po dainos“ („Song to Song“, 2017 m.)) jis sukūrė dirbdamas su keliais projektais vienu metu, neparašęs scenarijaus ir turėdamas šimtus valandų filmuotos medžiagos. Šiuose filmuose vaizduojamos mąslios dvasinės paieškos, kurias jungia tik nerangiai įrašytas balsas už kadro, neatstūmė tik labiausiai atsidavusių jo gerbėjų. Retai viešumoje pasirodantis režisierius 2016 m. pripažino, kad dėl palyginus pigių skaitmeninių technologijų šiuose projektuose sau leido per daug.

O dabar jis grįžo su kūriniu „Paslėptas gyvenimas“ („A Hidden Life“) – biografiniu filmu apie Antrojo pasaulinio karo metais Hitleriui ištikimybės prisiekti nesutikusį austrų ūkininką Franzą Jägerstätterį (filmas pavadintas pagal Džordžo Elioto romaną „Midlemarčas“, kuriame giriami „daugybė žmonių, ištikimai gyvenusių paslėptą gyvenimą ir besiilsinčių nelankomuose kapuose“). Filmo istorinė svarba, nesudėtingas siužetas ir lengvai šiandienai pritaikomos idėjos suteikia režisieriui pasitikėjimo ir drąsos, kurios keliuose paskutiniuose filmuose trūko. T. Malickas pasitelkia įprastą idilišką aplinką ir imasi plėtoti pagrindinę kūrinio temą – ką reiškia gyventi gerą, dorą ir harmoningą gyvenimą konfliktų kupinu laikotarpiu.

Tas pats klausimas nagrinėjamas ir kitame jo kūrinyje apie Antrąjį pasaulinį karą – filme „Plona raudona linija“ („The Thin Red Line“, 1998 m.), kuriame pasakojama istorija apie mūšio lauką palikusį amerikiečių kareivį, su Melanezijos gyventojais apsigyvenusį Gvadalkanalyje – teritorijoje, kurią netrukus taikos vardan nuniokojo jo bendražygiai. „Paslėpto gyvenimo“ pradžia labai panaši – Franzas (vaidina Augustas Diehlas) mėgaujasi paprastais gamtos teikiamais malonumais dirbdamas savo ūkyje kalvotame Aukštutinės Austrijos Radegundo miestelyje ir bandydamas prisivilioti Franziską (vaidina Valerie Pachner). Pirmosiose scenose matomas įprastinis T. Malicko braižas – veikėjai braido po pievas, gaudo vištas bei laisvai ir nerūpestingai šypsodamiesi glėbesčiuoja mylimuosius.

Antrasis pasaulinis karas

Netrukus į šį rojų įsiveržia negailestinga tikrovė – vyrai pašaukiami į kariuomenę. Nors Franzas pasiryžęs ginti Austrijos respubliką, jis griežtai atsisako prisiekti ištikimybę fiureriui. Dėl jis patiria tikėjimo krizę, nes visas kaimas priima nacių valdžią, kaimynai kaltina jo šeimą neištikimybe ir jai grasina, o kad dievobaimingas katalikas priėmė garbingą krikščionišką sprendimą, negali užtikrinti net vietos kunigas.

Franzas uždaromas į kalėjimą, o vėliau teisiamas teisme. Nors aplinkiniai jį ragina nepaisyti to, kad ištikimybės nejaučia, ir pasirašyti gyvybę išgelbėti galintį dokumentą, kiekvieną kartą raginamas Franzas atsisako. „Paslėptas gyvenimas“ nuo daugumos filmų apie vienišus pasipriešinti drįsusius istorinius veikėjus skiriasi tuo, kad nėra nei menkiausios užuominos, jog galų gale visuomenė supras, kad pagrindinis veikėjas buvo teisus. Čia nebandoma parodyti, kad Franzui atsisakius prisiekti ištikimybę užplūs teisingo mąstymo ir priešinimosi banga, grąžinsianti pasauliui moralinį centrą. Jis sprendimą būdamas visiškai vienas.

Už šį sprendimą jis nubaudžiamas – 1943 m. 36‑erių Franzui atlikta mirties bausmė (taip nutiko ir tikrajam Franzui). Kai tampa vis aiškiau, kad Franzui lemta žūti, jis susitaiko su Dievu vis žvelgdamas į dangų ir prisimindamas laukuose su Franziska leistą laiką, kai jautėsi laimingiausias. Negalėdamas Dievo rasti aplinkiniuose, Franzas jį randa savyje.

Čia ir išryškėja stipriosios T. Malicko režisūros pusės. Užuot nustūmęs žmogiškas problemas į šoną (režisierių ne kartą kritikavo, kad šis nusuka kamerą nuo veikėjų ir dėmesį sutelkia į gamtą), jis tyrinėja žmonių gerumo jėgą blogio pilname pasaulyje.

„Paslėptas gyvenimas“ JAV pasirodys gruodžio 13 d., o Jungtinėje Karalystėje – 2020 m. sausio 17 d. Šiemet filmas Lietuvoje jau buvo rodomas Europos šalių kino forume „Scanorama“.