Pasak OPEC delegatų, pirmą kartą eidamas naujas pareigas į susitikimą Vienoje atvykęs Saudo Arabijos naftos ministras princas Abdulaziz bin Salman teigė, kad jei kitos valstybės nevykdys nusistatytų gavybos tikslų, jis pasiryžęs gavybą šiek tiek padidinti. Jei kitos šalys susitarimo laikysis, jų laukia atlygis – naftos gavybos mažinimui pirmaus Rijadas.

Praėjusį trečiadienį vakare OPEC atstovams prabangių viešbučių fojė vaikštinėjant iš vieno pasisėdėjimo į kitą, susitikimo rezultatas vis dar buvo neaiškus. Apie tikslius siūlomų sandorių terminus nepranešta. Prasčiausiai susitarimų besilaikantis Irakas iš pradžių siūlė gavybą mažinti 40 000 barelių per dieną, bet trečiadienį Irako ministras pareiškė, kad norėtų esamą planą (kuris galioja iki 2020 m. kovo) pratęsti iki kitų metų.

Naujas susitarimas galėtų psichologiškai paremti dėl galimo pertekliaus nerimaujančius prekiautojus, tačiau iš tiesų naftos kiekis rinkoje smarkiai nesumažėtų. Saudo Arabija jau dabar nesiekia oficialaus OPEC nustatyto lygio, o kad tokios valstybės kaip Irakas, Nigerija ir net Rusija, kurios šiais metais susitarimo nesilaikė, staiga ims jo laikytis, netiki niekas.

Saudo Arabijos nafta

„Saudo Arabija aiškiai pranešė OPEC, kad ilgiau nesitaikstys su susitarimo nesilaikymu ir kad jei niekas nepasikeis, ji gali lengvai grįžti prie dabar nustatyto gavybos lygio ir net jį viršyti“, – teigė vyriausioji „Energy Aspects Ltd.“ naftos sektoriaus analitikė Amrita Sen.

Kad būtų atsikratyta pertekliaus, o naftos kaina išaugtų, vadinamoji OPEC+ sąjunga susitarė nuo metų pradžios sumažinti naftos gavybą maždaug 1,2 mln. barelių per dieną.
Tačiau kitais metas rinka gali būti sudėtinga. Paklausa auga lėčiau, be to, tikėtina, kad daugės konkurentų gaminių. Kartu šie veiksniai gali sukelti dar vieną pertekliaus laikotarpį, o tarptautinės kainos vėl gali imti artėti link 50 JAV dolerių už barelį.

Jei kaina taip sumažėtų, dauguma OPEC narių nebesugebėtų subalansuoti savo biudžetų, o Saudo Arabijos valstybinės naftos įmonei „Aramco“, kurios akcijos viešai pradėtos platinti už rekordiškai didelę sumą, tokia kaina gali tapti liūdnu epilogu.

Saudo Arabijos birža

Tačiau prieš praėjusią savaitę didžioji dalis „Bloomberg“ apklaustų analitikų ir prekeivių manė, kad labiausiai tikėtina, jog praeitų metų susitarimą bus susitarta pratęsti. Nepavykęs Irako bandymas įtikinti kitas nares imtis drąsesnių veiksmų sukėlė įtarimų, kad grupė dar gali nustebinti.

Praėjusį ketvirtadienį ryte „Brent“ naftos kaina nukrito 21 centu ir pasiekė 62,79 JAV dolerių už barelį. Trečiadienį ji buvo pakilusi 2 JAV doleriais.

Skeptiška reakcija

Kad sumažinti gavybą prašys Irakas, buvo netikėta (nuo tada, kai praeitais metais sudarytas OPEC susitarimas, Irake gavyba netgi padidėjo), tad atsirado skeptikų, svarstančių, ar gavyba iš tiesų netrukus bus mažinama.

„Kaip ir visuomet, kai kalbama apie OPEC, reikia gerai išnagrinėti situaciją, kad būtų galima suprasti, kas iš tiesų dedasi ir kas nepatenka į antraštes“, – laiške teigė „Redburn Ltd.“ analitikai. Jei būtų įgyvendintas Irako pasiūlymas gavybą sumažinti dar 400 000 barelių per dieną, „fizinė gavyba smarkiai nepasikeistų“, nes grupė jau dabar išgauna mažiau, negu oficialiai nustatyta jų tiksluose.

Naftos gavyba

Praėjusį trečiadienį ryte į Vieną atkeliavus princui Abdulaziz niekas nepaaiškėjo. Atvykęs į miestą jis nesutiko atsakyti į konkrečius klausimus ir paprasčiausiai pareiškė, kad rinka atrodo „saulėta“, kaip ir rytas.

Jungtinių Arabų Emyratų energetikos ministras Suhail Al Mazrouei nepatvirtino, kuriuos pasiūlymus ketinama aptarti, o Kuveito naftos ministras Khaled Al‑Fadhel teigė, kad apie pasiūlymą gavybą mažinti dar 400 000 barelių per dieną nieko negirdėjo. Rusijos energetikos ministras Alexander Novak į Vieną turėjo atvykti praėjusio ketvirtadienio rytą.

Iš tiesų tiek dėl sąmoningų, tiek dėl atsitiktinių priežasčių OPEC+ gavybą jau sumažino daugiau negu sutartu 1,2 mln. barelių kiekiu. Grupės Jungtinis techninis komitetas teigia, kad gavyba nustatytą tikslą spalį viršijo maždaug 40 proc., taigi gavyba (nors ir neoficialiai) jau sumažinta Irako pasiūlytu kiekiu.

Saudo Arabijos nafta

Norėdama rodyti pavyzdį, Saudo Arabija visą susitarimo laikotarpį išgavo gerokai mažiau negu nustatytą lygį naftos. O kai kurios valstybės, pavyzdžiui, Angola, Venesuela ir Meksika, gavybos lygio negalėjo palaikyti dėl prastai valdomos pramonės, sankcijų arba daugybę metų trukusios investicijų stokos.

Didelės Saudo Arabijos pastangos atsvėrė kitų, prastai susitarimą įgyvendinusių šalių veiksmus. Tarptautinės energetikos agentūros duomenimis, vidutiniškai per šiuos metus Rusija išgaunamą naftos kiekį sumažino tik 72 proc. numatyto tikslo, O Nigerija ir Irakas gavybą netgi padidino.

„Saudo Arabija galėtų laisvai sumažinti savo oficialų gavybos leidimą 300 000 barelių per dieną ir tikrojo išgaunamo kiekio nepakeisti, – teigė Šveicarijos Cugo mieste įsikūrusios konsultacijų įmonės „Petromatrix Gmbh“ vykdomasis direktorius Olivier Jakob. – Pademonstravus, kad gavyba mažinama, remiantis vien antraštėmis kurį laiką būtų perkama automatiškai, bet tokį poveikį būtų sunku išlaikyti.“