Tačiau yra ir trečias metodas, kaip laimėti pradedant gyvybę lošiamą genetinę loteriją – ir jam pavojingo kišimosi visai nereikia. Šis metodas – tai šiek tiek pakeista jau ilgai vykdoma dirbtinio apvaisinimo mėgintuvėlyje procedūra. Dabar vykdant dirbtinį apvaisinimą galima remiantis DNR duomenimis nuspręsti, kurį gemalą iš grupės implantuoti ir išnešioti. Rezultatas būtų vaikas, turintis geriausią įmanomą genetinį profilį, padedantį nugyventi ilgą ir sveiką gyvenimą. Tai – ne mokslinė fantastika. Šią idėją ilgai vysto dvi JAV įmonės, o viena iš jų jau ėmėsi ją įgyvendinti.

Vadinamoji pavienių nukleotidų polimorfizmo (SNP) profilių kūrimo procedūra gali padėti susilaukti sveikesnių vaikų, o tai – akivaizdus technologijos privalumas. Tačiau taip galima pakeisti ir netiesiogiai su sveikata susijusias savybes, pavyzdžiui, ūgį ir dar prieštaringesnę savybę – intelektą. Be to, šią technologiją galima taikyti daugeliui kartų, taip dar labiau patobulinant anūkus ir proanūkius.

SNP – tai mažiausi įmanomi žmonių DNR skirtumai – kaip pavienės genetinės raidės. Po vieną jų poveikis labai mažas. Tačiau kiekviename žmogaus genome jų yra milijonai, todėl kartu sudėjus pokytis gali būti labai didelis. Kuriant SNP profilius ieškoma tam tikrų kombinacijų, mokslinių tyrimų siejamų su didesne tikimybe susirgti vėžiu, diabetu ar širdies ligomis. Ši informacija labai svarbi jau gyvenantiems žmonėms, nes ja naudojantis galima rekomenduoti tikrintis nuo ligų, keisti elgesio įpročius arba vartoti profilaktinius medicinos preparatus.

Tyrimai

Norintys taikyti dirbtinio apvaisinimo procedūrą ir turintys pinigų už ją sumokėti gali prašyti atlikti gemalo SNP profilio procedūrą ir taip nuspėti jo ateitį. Sudarius SNP profilį netrukus bus galima nuspėti (nors ir ne itin tiksliai, nes daug ką nulemia ir aplinka) ne tik tikimybę susirgti įvairiomis ligomis, ūgį ir intelektą, bet ir tokias savybes kaip televizijos žiūrėjimo įpročiai, tikimybė, kad iš vaiko bus šaipomasi mokykloje ir tikimybė, kad jis patirs skyrybas.

Šiuo metu norintiems gemalams sudaryti SNP profilį keisti su sveikata nesusijusių savybių nesiūloma. Tačiau jei technologija iš tiesų sėkmingai veiks, sunku patikėti, kad niekas nenorės jų keisti ateityje. O dėl to verta nerimauti.

Visa tai gali tapti patobulinta egzistuojančio reiškinio, vadinamo „atrankiniu poravimusi“, versija. Protingi, daug pasiekę (ir greičiausiai turtingi) žmonės jau dabar ieško panašių partnerių. Taip darydami jie sujungia genetines variacijas, padėjusias jiems tapti protingais, daug pasiekusiais ir turtingais, todėl šias savybes jie perduoda vaikams. SNP profiliai (kurie bent iš pradžių bus pasiekiami tik tiems, kas išgali už juos susimokėti) dar padės turtingiems tėvams, suteikdami jiems galimybę išsirinkti aukštus, išvaizdžius ir, visų svarbiausia, protingus vaikus.

Kūdikis

Per vienos kartos gyvenimą dėl to visuomenė labai nepasikeis – turtingieji paprasčiausiai įgaus dar vieną privilegiją. Tačiau jei procedūra bus vykdoma iš kartos į kartą, gali susiformuoti tikras genetinis elitas. SNP profilių technologija jau dabar naudojama norint užtikrinti, kad trokštamomis savybėmis pasižymės gyvuliai, todėl atrodo tikėtina, kad ji suveiks ir su žmonėmis.

Genų džinas paspruko iš lempos

Galbūt tai – ateities kartų problema. Kol kas atrodo, kad drausti SNP profilius galima nebent iš pavydo. Tačiau mokslinės fantastikos klasikoje pilna pavyzdžių apie elitinių žmonių (nuo H.G. Wells „Laiko mašinos“ Elojų iki Aldous Huxley „Puikaus naujo pasaulio“ Alfų) veisimo programas ir jose įvykusias klaidas. Žinoma, mokslinėje fantastikoje labai mėgstama vaizduoti distopijas, o dauguma jų niekada neišsipildo. Tačiau verta pradėti apie tai kalbėtis dabar – jeigu šįkart žmonės iš tiesų ims apsimetinėti dievais.