Praėjusį antradienį JAV apygardos teisėjas Sietle Robert Lasnik pripažino, kad JAV Valstybės departamentas nepateikė tinkamo viešo paaiškinimo, kodėl nutrauktas B. Obamos valdymo metu priimtas draudimas, neleidęs įmonei „Defense Distributed“ internete skelbti kompiuterizuotų ginklų gamybos projektavimo duomenų.

Kelios valstijos pateikė ieškinį dėl administracijos susitarimo su Ostine įsikūrusia įmone „Defense Distributed“ tvirtindamos, kad leidus žmonėms namuose spausdinti nesusekamus ginklus būtų keliamas pavojus teisėsaugos pareigūnams. Tačiau įmonė teigė, kad teisę skelbti šią informaciją suteikia žodžio laisvė.

„Kadangi agentūra anksčiau laikėsi pozicijos, jog trimačio spausdinimo technologija gaminamus ginklus ir jų gamybai reikalingus kompiuterizuoto projektavimo duomenis reikia kontroliuoti, ji negali be jokios priežasties priimti priešingos pozicijos“, – sprendime rašė R. Lasnik.

Teisėjas teigė, kad nepateikus paaiškinimo sprendimas nutraukti draudimą buvo „niekuo neparemtas ir kaprizingas“ administracinių procedūrų pažeidimas.

3D spausdintuvu pagaminti ginklai

Prezidento Baracko Obamos administracija jau daug metų bandė užkirsti kelią įmonės pastangoms skelbti duomenis tvirtindama, kad taip būtų pažeidžiamas ginklų eksporto kontrolės įstatymas. Tačiau 2018 m. birželį Valstybės departamentas nusileido „Defense Distributed“ ir sudarė susitarimą su įmone Teksaso teisme. Įmonės tinklalapyje sprendimas pavadintas „mūsų garsiausia pergale“.

Hjustone „Defense Distributed“ atstovaujantis advokatas Chad Flores teigė, jog įmonė pateiks apeliaciją.

„JAV konstitucijos pirmojoje pataisoje žodžio laisvė saugoma nuo bet kokių apribojimų, net ir šiuo atveju taikomos netiesioginės cenzūros, – pranešime teigė C. Flores. – Valstijos negali versti federalinės vyriausybės atlikti konstitucijai prieštaraujančių veiksmų, net ir dengiantis teisinėmis smulkmenomis.“

Valstybės departamento atstovas teigė, kad sprendimas aptariamas.

Vyriausybės susitarimas su ginklų įmone išgąsdino ginklų kontrolės šalininkus, todėl vyriausybei pateiktas kelių valstijų generalinių prokurorų remiamas ieškinys. Savo nuomonę išsakė net prezidentas D. Trumpas, pareiškęs, kad trimačio spausdinimo technologija gaminti ginklus – „nelabai protinga mintis“. Tačiau užkirsti kelio susitarimui prezidentas nebandė.

3D spausdintuvu pagaminti ginklai

Vasarą pateiktoje bylos medžiagoje teigiama, jog valstijos tvirtino, kad Valstybės departamentas neatsižvelgė į galimas susitarimo pasekmes nacionaliniam saugumui.

„Nėra abejonių, kad paviešinus smulkias nuorodas, kaip gaminti neaptinkamus ir nesusekamus šaunamuosius ginklus, pavojus kiltų ne tik mūsų piliečiams, bet ir viso pasaulio gyventojams“, – antradienį pranešime teigė Niujorko generalinė prokurorė Letitia James.

Nors Sietlo teismas jau anksčiau uždraudė „Defense Distributed“ skelbti šiuos duomenis, įmonė teigė reguliariai el. paštu siuntusi skaitmeninius brėžinius tūkstančiams klientų, taip atskleisdama, kad antradienį teisme priimtą draudimą įgyvendinti bus sunku.

„Nors valstijos labai nori cenzūruoti informaciją, ji jau prieinama ir toliau išliks prieinama internete“, – teigė C. Flores.

Minėta byla: „State of Washington v. U.S. Department of State, 18-cv-01115, U.S. District Court for the Western District of Washington (Seattle)“.