Tokiose valstybėse kaip Malaizija ir Indonezija galima rasti daug laisvų žemės sklypų statyti saulės baterijų plokštes, be to, jose užtenka vėjo sukti turbinoms – o Singapūre abiejų šių dalykų stinga, penktadienį interviu teigė „SP Group“ generalinis direktorius Wong Kim Yin. Pastačius šalis jungiančias elektros perdavimo linijas ir naudojant atsinaujinančių energijos šaltinių kreditus, saloje įsikūrusi valstybė galėtų lengviau pirkti elektrą ir naudotis švaria energija, nors pati jos pasigaminti ir negali.

„Vienas galimas metodas pasinaudoti atsinaujinančiais energijos šaltiniais – bendradarbiauti su kaimynėmis, – „Bloomberg“ televizijai sakė Y. Wong. – Fizinės tarp regionų energiją perduodančios linijos Singapūrui būtų labai naudingos.“

Švaresnės energijos siekiančiam Singapūrui kyla dvi problemos. Pirma, norint gaminti švarią energiją tankiai apgyvendintame mieste reikėtų rasti nemažai laisvos žemės plotų (ši problema mažiau nuo iškastinio kuro priklausomos energijos norintiems elektros tinklų operatoriams kyla visame pasaulyje). O antra, kadangi Singapūras pasižymi unikaliu miesto‑valstybės statusu, miesto ribos kartu yra ir valstybės sienos.

Mintį sujungti pietryčių Azijos elektrines ir vartotojus bandoma įgyvendinti jau daugiau kaip 20 metų, tačiau tikslą pasiekti kliudo lėšų infrastruktūrai trūkumas ir nekoordinuotos šalių vyriausybės. Tačiau gali būti, kad padėtis netrukus pasikeis.

Singapūro prekybos ir pramonės ministras Chan Chun Sing teigė, kad tarpregioninis elektros tinklas laikomas viena iš keturių priemonių, kurias apsvarstys anglies dioksidą išmetančių energijos šaltinių norinti atsisakyti vyriausybė. Šiuo metu Singapūro energetikos sektoriuje daugiausiai naudojamos importuotos gamtinės dujos. Malaizijos energetikos ministrė Yeo Bee Yin praeitą savaitę taip pat patvirtino, kad valstybė kartu su Singapūru svarsto galimybę naudotis tarpregioniniais energijos šaltiniais. Ji tiksi, kad šiais metais pavyks užbaigti naujas 550 megavatų energijos perduoti galinčias linijas ir dar tiek pat užbaigti kitąmet.

Pasak Y. Wong, dabar įstatymuose numatyta, kad Singapūrą ir Malaiziją jungiančias elektros linijas galima naudoti tik nelaimės atveju. Sudarius dvipusę sutartį būtų galima iškart pradėti jomis naudotis bei imti tiesti platesnes tarptautines linijas.

Y. Wong teigė, kad Malaizija jau turi linijų su Tailandu, o šis su Laosu, tad Singapūras galėtų investuoti į hidroelektrines Laose ir pasinaudojęs atsinaujinančių energijos šaltinių kreditais gauti tokį patį kiekį energijos iš Malaizijos. Net jei ne visa Singapūro suvartojama energija būtų gaunama iš atsinaujinančių energijos šaltinių, bendrai paėmus regiono energija taptų švaresnė.

Y. Wong taip pat aptarė ir kitus pasiūlymus, kaip saugoti aplinką.

  • „SP Group“ stengiasi greičiau pakeisti įprastus automobilius elektra varomais automobiliais, todėl ketina iki 2020 m. pabaigos Singapūre pastatyti 1 000 krovimo stotelių (dabar jų yra maždaug 200). Pasak Y. Wong, įmonė dėmesį skiria didelį kiekį automobilių turinčioms įmonėms, nes elektromobiliai net be subsidijų ekonomiškesni už tradicinius automobilius tada, kai jais kasdien nuvažiuojama mažiausiai 80 km.
  • Pasak Y. Wong, vėliau Singapūras švaresnės energijos galėtų gauti iš naujų energetikos technologijų, pavyzdžiui, vandenilio technologijų arba branduolių sintezės. Jo nuomone, tokia galimybė atsiras po 15 ar daugiau metų, tačiau abi sritys turi būti tobulinamos, kad taptų saugesnės ir pigesnės.