Tokia išvada padaryta Europos Sąjungos Jungtinio tyrimų centro paskelbtame tyrime, kuriame valstybių narių vadovai raginami atkreipti dėmesį, kiek vandens sunaudojama tradicinėse anglies, gamtinių dujų ir branduolinėse elektrinėse. Kad būtų pagaminama tiek elektros, kiek kasdien suvartoja vidutinis europietis, reikia daugiau kaip 1 300 l vandens – tiek, kad užtektų keturioms vonioms.

„Kad ES galėtų mažinti išmetamo anglies dioksido kiekį ir didinti iš atsinaujinančių šaltinių gaunamą energiją, reikia kurti politiką, kurioje būtų atsižvelgiama į elektrinių suvartojamą vandens kiekį“, – rašo vandens ir energijos sunaudojimą tiriantys mokslininkai, vadovaujami Davy Vanham. Pasak jų, saulės, vėjo ir geoterminės elektrinės bei natūraliojo nuotėkio hidroelektrinės sunaudoja tik „mažytę dalį“ vandens kiekio, reikalingo norint gauti energiją iš biologinį kurą naudojančių bei tradicinių šiluminių elektrinių.

Jų atradimai atkreipia dėmesį į augančią konkurenciją dėl vandens išteklių tarp namų ūkių, pramonės ir žemės ūkio. Šią konkurenciją didina viena po kitos sekančios karščio bangos ir mažesni kritulių kiekiai – dėl jų itin sunkiais periodais visame žemyne yra tekę išjungti elektrines. Kartais dėl tokių įvykių buvo kaltas klimato atšilimas. Panašių problemų kyla ir JAV, Indijoje bei Kinijoje, todėl aiškėja, kad vandens, energijos ir maisto kiekį reguliuojanti politika dažnai atsiliepia visoms trims sritims.

Anglies, naftos ir branduolinės energijos elektrinės suvartoja maždaug 30 proc. vandens, reikalingo norint pagaminti europiečių suvartojamą energiją. O atsinaujinančių šaltinių elektrinės (saulės, vėjo, geoterminės ir hidroelektrinės) kartu sunaudoja tik 1,7 proc. šio vandens kiekio. Švarios energetikos sektoriuje labiausiai nuo vandens priklausomi yra rezervuarai, į kuriuos vanduo patenka pumpuojant jį į kalną, bei įvairių rūšių biokuras.

„Sprendimas, kokius atsinaujinančius energijos šaltinius remti – labai svarbus norint sumažinti vandens stoką ir išsaugoti ekosistemas bei jų naudą, – rašoma paskelbtame kitų mokslininkų patikrintame tyrime. – Priimant politinius sprendimus, į kokius atsinaujinančius energijos šaltinius investuoti ateityje, būtina atsižvelgti, kurie iš jų turi mažą vandens naudojimo rodiklį.“

Šiluminėms elektrinėms vanduo reikalingas tam, kad atvėsintų reakciją, o garai suktų didžiules elektrą gaminančias turbinas. O saulės baterijų plokštės ir vėjo turbinos saulės spindulius ir oro gūsius elektra gali paversti tiesiogiai, be papildomo karščio.

Tyrėjai atsižvelgė į 28 ES valstybių narių suvartojamą energiją bei informaciją apie klimato kaitą ir vandens išteklius. Jie išskyrė vietoves Prancūzijoje, Lenkijoje ir Ispanijoje, kur didelėms elektrinėms reikalingi didžiuliai vandens kiekiai.

„Dėl pastaruoju metu kilusių sausrų ir karščio bangų (pavyzdžiui, 2003 m., 2006 m., 2015 m. ir 2018 m.), kurių dėl klimato kaitos tik daugės, vandens stoka jau riboja visoje ES pagaminamą energijos kiekį“, – rašo tyrėjai.

Tyrimas pavadintas „The consumptive water footprint of the European Union energy sector“ ir prieinamas „IOPscience“ tinklalapyje.