Štai keletas niuansų, kurie padės lengviau suprasti Sakartvelą.

Neišsigąskite, kai vyksite autobusu su vietiniais ir išvysite juos žegnojantis. Taip vyksta ne todėl, kad vairuotojas vairuoja kaip Michaelis Schumacheris, bet dėl to, kad sakartveliečiai yra religingi. Kai sėdėjau miesto autobuse Tbilisyje ir važiavome pro kokią nors bažnyčią, beveik pusė viduje esančių žmonių žegnojosi.

Vietiniai gidai pateikia tris pagrindines taisykles, kurias reikia įsidėmėti norint jaustis saugiai:

1. Jei einate per gatvę, tai įsidėmėkite, kad pėsčiųjų perėja praktiškai nieko nereiškia. Vietiniai pėstieji gatvę kerta bet kur ir bet kaip, svarbu žiūrėti vairuotojui į akis, taip duodamas signalas, kad jūs einate per gatvę.

2. Sakartvele labai daug benamių šunų, nes čia nėra gyvūnų prieglaudų. Nors šunys neatakuoja jūsų, o mandagiai stovi šalia ir laukia, kol jam paduosite kąsnelį maisto, tačiau jei pavaišinsite arba pažiūrėsite jiems į akis, tai jie gali jus sekti labai ilgai.

3. Taip pat Sakartvele labai aktyvūs išmaldos prašytojai. Gatvėmis vaikšto moterys, vyrai ir prašo pinigų, kai kurie netgi su savimi vedasi mažus vaikus, kurie kelia didesnį gailestį. Jei nenorite duoti pinigų, tiesiog nekreipkite dėmesio ir viskas. Svarbiausia taisyklė – nežiūrėti į akis, jei nenorite bendrauti.

Keliauti Sakartvele iš vieno miesto į kitą labai paprasta, nors dažnai nėra jokio važiavimo grafiko, tačiau transportas važiuoja dažnai ir jis labai pigus. Jei planuosite pervažiuoti iš Tbilisio į Batumį, kelionė geros kokybės mikroautobusu truks maždaug 7 valandas, ir tai jums kainuos tik 20 larių, tai yra maždaug 6 eurai. Miesto autobusu kelionė Batumyje kainuoja pusė lario, t. y. 15 euro centų. Pigiai kainuoja ir paslaugos, pavyzdžiui, jei nuspręsite pasigražinti, tai kirpėjų ir barberių paslauga jums kainuos viso labo tik 3 eurus.

Jei nuspręsite keliauti išsinuomotu automobiliu – susikaupkite ir apsišarvuokite kantrybe, nes vietinių gruzinų vairavimo stilius turi savo žavesio. Sakartvele vairuotojai pyksta ne ant tų, kurie įžūliai lenda, o ant tų, kurie stovi ir laukia saugaus momento pravažiuoti. Jei stovėsite sankryžoje laukdami žalio šviesoforo signalo, nenustebkite sulaukę signalizavimo iš galo dar neužsidegus žaliai šviesai, nes jei nėra automobilių, jau, anot sakartveliečių, galima judėti. Neretas vietinis pravažiuoja degant raudonam šviesoforo signalui.

Kitas ekstremalumas – gyvuliai ant kelio. Vairuoti reikia įtempus visus akylumo raumenis, nes nežinai, už kokio posūkio gali pasirodyti karvių būriai arba pavienės kiaulės, Kutaisio apylinkėse tai labai įprastas dalykas. Gyvuliai ryte paleidžiami, visą dieną jie ganosi kur nori, o vakare patys, tarsi išdresiruoti, grįžta vorele namo.

Prieš aplankant Sakartvelą, pasidomėkite vietinių kultūra, ypatumais ir drąsiai vykite susipažinti su šia šalimi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją