Andrejus Kolesnikovas – publicistas, vyresnysis mokslinis „Carnagie“ fondo bendradarbis, ne vieno leidinio skiltinininkas, buvęs „Novaja Gazeta“ vyriausiasis redaktorius, knygų autorius, daugybės žurnalistinių premijų laureatas, Jegoro Gaidaro premijos už „nuopelnus istorijos srityje“ gavėjas.

Rusijos neapleidusios autokratinės tendencijos pasiekė tašką, kai režimo galva nusprendė savo specifinį įsivaizdavimą, koks turėtų būti Ukrainos statusas, iš teorijos paversti praktika. Ir, sprendžiant pagal karinių veiksmų žiaurumą ir iracionalumą, reikalas ne tik tas, kad, kaip kažkada rašė Zbigniewas Brzezinskis, be Ukrainos Rusija ne imperija, bet ir siekis iš principo sunaikinti Ukrainos valstybingumą. O tam, nesiremiant terminais (N. Patruševas), reikalinga didesnio masto teritorinė ekspansija. Pavyks nukakti iki Odesos – puiku, pavyks susikoncentruoti į Kyjivo užėmimą – dar geriau. Kaip kažkada sakė Vokietijos socialdemokratų dešiniojo sparno lyderis Eduardas Bernsteinas, tikslas yra nieko vertas, svarbiausias jo siekimas.

Kitokia geografija

Tam, kad būtų įmanoma įgyvendinti latentinę, „aksominę“ mobilizaciją, visai nebūtina skelbti visuotinę: reikiamas kiekis patrankų mėsos kol kas susirenka iš sėkmės karių-savanorių bei per manipuliacijas su šauktiniais.