Jungtinės Karalystės (JK) nepriklausomybės partijos (UKIP), kuri nuo veiklos pradžios užsibrėžė tikslą ištraukti JK iš Europos Sąjungos (ES) ir tai 2016-aisiais referendumu pasiekė, vadovas Nigelas Farage'as tais pačiais metais paskelbė, kad traukiasi iš partijos vadovo posto. Esą misiją atliko.

Jau pasitraukusį UKIP lyderį pasivijo kaltinimai dėl klaidingos statistikos, kuria per referendumo kampaniją užvertė britus, siekęs įtikinti balsuoti už „Brexit“.

Vienas „Brexit“ strategų, visuomenės nuomonės formavimo specialistas iš kompanijos „Cambridge Analytica“ Thomas Borwickas, „po fakto“ praskleidė sėkmės receptą – surinkti kuo daugiau duomenų apie balsuotojus ir jų pagrindu „išskaičiuoti“, kokiu atveju balsuos, kaip reikia.

Pavyzdžiui, vienu sėkmingų ėjimų tapo raginimas balsuoti už pasitraukimą iš ES, norint apginti gyvūnų teises. Esą Bendrijoje žiauriai elgiamasi su gyvūnais – ES remia ispanų fermerius, kurie veisia bei augina jaučius koridai.

„Brexit“ strategai sugalvojo semantiškai nuostabiai talpų ir tuo pat metu neapibrėžtą šūkį „Grąžinsime sau kontrolę!“, kuris galėjo reikšti ką tik nori.

Užkniso neveiksni sveikatos apsauga, uždarė viešus tualetus, problemos su šiukšlių išvežimu apylinkėje etc. – kaltas Briuselis, neįsiklauso, kas dedasi britų rinkėjo širdyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)