Jei jau apie kovą už būvį, „struggle for life“, interneto paieškos sistemoje „Google“ renka apie 5 130 000 000, tai kova už būvį – apie 71 100, bor'ba za žiznj (kova už gyvenimą) – apie 31 900 000 nuorodų (sausio 18-osios rezultatas).

Vadinasi, nepaisant biologinės evoliucijos išradėjo skepsio, socialinis darvinizmas 21 amžiaus pasaulyje dar ir kaip aktualija. Rusų kalba čia neatsitiktinai, deja.

Pradėkime nuo ištakų. Lenkų bajoras, profesionalus revoliucionierius, Visos Rusijos ypatingosios komisijos (VČK) steigėjas 1917 metų gruodžio 20-ąją ir vadovas iki 1922-ųjų Feliksas Dzeržinskisbuvo pirmas čekistas ir bolševikinio teroro pradininkas.

VČK nuo 1918-ųjų gruodžio vykdė Vladimiro Uljanovo-Lenino patvirtintą „raudonojo teroro“ politiką, kurią iškilus čekistas Martiņšas Lacis žurnale „Krasnyi Terror“ („Raudonasis teroras“) 1918 metų lapkritį apibūdino taip: „Mes nekovojame su atskirais individais, o nakiname buržuaziją kaip klasę (...) Tokia yra raudonojo teroro esmė.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)