Taigi Alkoholio kontrolės įstatyme įtvirtinta, kad Lietuvos Respublikoje draudžiama asmenims iki 20 metų vartoti alkoholinius gėrimus ar jų turėti. Tokia griežta nuostata įsigaliojo nuo 2018 m. sausio 1 d., o ji atsirado Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos politinės partijos iniciatyva. Būtent ši partija, o ypač jos pirmininkas R. Karbauskis ir sveikatos apsaugos ministras A. Veryga, pagarsėjo kaip didžiausi kovotojai už blaivų gyvenimą. Tokių aktyvistų šioje srityje Lietuva turbūt nematė nuo M. Valančiaus laikų.

Toks įstatymas priimtas dėl to, kad aukščiau paminėtos partijos akimis Lietuvos jaunimas yra turbūt beviltiškai įklimpęs į alkoholio liūną. Bet ar tikrai mūsų šalies jaunimas vartoja daugiau alkoholio nei jų bendraamžiai Vokietijoje, Anglijoje, Prancūzijoje, Čekijoje? Teko būti šiose valstybėse, tad patikėkit manim, ten jaunimas linksminasi iš širdies. Mūsų įstatymo griežtumas yra išskirtinis visoje Europoje, kadangi vos kelios valstybės turi panašius ribojimus (pvz., Švedija, Islandija). Absoliuti dauguma Europos valstybių leidžia visiškai laisvai asmenims, sulaukusiems 18 metų, vartoti bet kokio stiprumo alkoholį (tokių valstybių aš priskaičiavau virš 40). Yra valstybių, kurios leidžia silpną alkoholį (alų, vyną) vartoti nuo 16 metų (pvz., Austrija, Vokietija). Yra valstybių, kurios leidžia asmenims nuo 16 metų vartoti visą alkoholį neatsižvelgiant į jo stiprumą (pvz., San Marinas, Liuksemburgas). Kartais įstatymai keičiasi ne dienomis, bet valandomis, todėl viena kita valstybė gali būti pakeitusi savo įstatymus net ir man rašant šį straipsnį. Bet pagrindinė mintis aiški – didžiosios dalies Europos valstybių politikai ir visuomenė traktuoja, kad 18 metų sulaukęs asmuo yra supratingas, suformavęs savo vertybes, visiškai atsakingas už savo elgesį, taip pat visiškai laisvas apsispręsti, ar vartoti alkoholį, kokio stiprumo ir kaip dažnai.

Asociatyvi nuotr.

O dabar prasideda pati įdomiausia šio straipsnio dalis. Civiliniame kodekse įtvirtinta, kad asmuo Lietuvoje įgyja visišką civilinį veiksnumą sulaukęs pilnametystės, t. y. kai jam sueina 18 metų. Taigi 18 metų sulaukęs asmuo Lietuvoje gali:

1) sudaryti santuoką;

2) tarnauti kariuomenėje;

3) dalyvauti rinkimuose kaip rinkėjas;

4) įgyti automobilio vairavimo teises;

5) įsigyti šaunamąjį ginklą;

6) savo vardu sudaryti absoliučiai visus sandorius (įsigyti nekilnojamąjį turtą, pasiimti paskolą ir t.t.);

7) kandidatuoti į savivaldybės tarybą;

8) įgyti kitas Lietuvos Respublikos teisės aktuose įtvirtintas teises ir pareigas.

Taigi apibendrinant aukščiau įvardintas aplinkybes, 19 metų jaunuolis:

1) gali būti sudaręs santuoką;

2) gali turėti 2 vaikus;

3) jau yra pavyzdingai atlikęs privalomąją karo tarnybą (ir galbūt net nušovęs priešą);

4) gali būti įsigijęs butą, sodą ir automobilį;

5) gali turėti 100 000 Eur banko paskolą;

6) eiti Kupiškio rajono savivaldybės tarybos nario pareigas;

7) gali turėti leidimą šaunamajam ginklui.

Asociatyvi nuotr.

Bet... toks asmuo negali vakare su žmona atsigerti taurę vyno, nes... tai tiesiog draudžia įstatymas. Aš daugiau neturiu ką ir pasakyti, o savo nuomonę šiuo klausimu turbūt turi kiekvienas žmogus, ypač, jei jam 19 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)