Teisėsaugos pareigūnai sudaro įvairius žmonių profilius ir, toli gražu, ne vien remdamiesi etnine kilme. Rizikos profilius sudaro tiek amžius, tiek lytis. Vienoks rizikos profilis dėl galimo terorizmo pavojaus, kitoks dėl galimo neteisėto narkotikų gabenimo. Natūralu, jog tam tikros etninės kilmės keleiviai dažniau vykdo tam tikras nusikalstamas veikas. Klaidinga manyti, jog išskiriami tik musulmonai ar juodaodžiai.

Tam tikroms nusikalstamoms veikoms rizikingiausiųjų sąraše galima matyti ir baltaodžius. Kiekvienas pamatęs gatvėje skustagalvių grupę su grandinėmis elgiamės atitinkamai, neatmesdami, jog tai gali būti neonacių grupė. Tikėtina, jog tie patys „Amnesty International“ atstovai pamatę tokią grupę asmenų svetimoje šalyje, elgtųsi kitaip, negu pamatę pagyvenusių moterų grupelę einančią po sekmadienio mišių. Ar tai diskriminacija?

Tai paprasčiausias galimos rizikos vertinimas. Pasienio pareigūnai privalo atsižvelgti į visus rizikos faktorius, siekdami užtikrinti visuomenės saugumą. Rizikos veiksniai sudaromi atsižvelgiant į statistikos duomenis, atsiribojant nuo asmeninių įsitikinimų. Dažnai tai priklauso net ne nuo tam tikros tautybės, bet nuo tam tikroje teritorijoje įsigalėjusio organizuoto nusikalstamumo, kuris gali būti valdomas visai kitų šalių piliečių. Kriminalistai disponuoja informacija iš kurių valstybių dažniausiai patenka narkotinės medžiagos, kaip vykdoma žmonių prekyba ir kt.

Karolis Paulavičius

Atranka vykdoma ne vien pagal asmens savybes. Jeigu žinoma, jog dauguma vogtų transporto priemonių keliauja į tam tikrą regioną, gali būti dažniau stabdomi automobiliai su konkrečios valstybės valstybiniais numeriais siekiant patikrinti ar transporto priemonė valdoma teisėtai ir nėra pavogta. Visi šie veiksmai vykdomi remiantis faktais, patirtimi, psichologiniais portretais bei statistika.

Išskiriant tik vieną ar kelias grupes, kaip: musulmonai ar juodaodžiai yra manipuliuojama žmonių emocijomis. Neretai, tai ir įvairių organizacijų siekis pateisinti savo veiklą.

Atsisakius profiliavimo, teisėsaugos pareigūnai turėtų užtikrinti visuomenės saugumą, tai reikštų, kad mažametį vaiką, turėtų tikrinti tokia pačia apimtimi, kaip vidutinio amžiaus vyrą, atitinkantį visus rizikos faktorius. Patikrinimai tiek oro uostuose, tiek pasienyje pailgėtų kelis kartus, būtų naudojami kur kas didesni resursai tam pačiam rezultatui pasiekti. Patikrinus asmenį, yra deklaruojama, jog jis atitiko visus reikalavimus ir juo yra pasitikima, todėl jis praleidžiamas toliau kaip patikimas asmuo.

Nėra pastebima diskriminacijos taikant baudas ar teismo sankcijas, nėra diskriminacijos suteikiant viešąsias paslaugas, todėl neteisinga teigti, jog profiliavimas yra diskriminacijos objektas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)