Sėkmingas žmogus dažniausiai suvokiamas kaip tas, kuris daug uždirba, turi sukaupęs nemažai turto, yra pakilęs karjeros laiptais ir jais nuolat kopia aukštyn, populiarus, matomas žiniasklaidoje, socialinėje erdvėje, išvaizdus, nuolat besišypsantis ir pozityvus, neieškantis žodžio kišenėje.

Tačiau tai tik išorinis fasadas, už kurio slepiasi nematomi klodai. Tai spektaklio, žaidimo dalis. Kaip teigia E. Goffman, individai vaidina, rengia spektaklius „kitų žmonių labui“, nešioja kaukes, kurios išreiškia pačių apie save susidarytą sampratą – vaidmenį, su kuriuo stengiamasi susitapatinti. Dažnai kaukė tampa tikresniu „aš“, tuo „aš“, kuriuo norima būti. Taigi, sėkmingas, laimingas žmogus, lyderis – tai kaukės, kurias galime susikurti, o lyderystė – žaidimas.

Kas formuoja sėkmingo žmogaus įvaizdį?

Sėkmingas žmogus pats savaime tokiu netampa. Už sėkmingo žmogaus kaukės slepiasi didžiulės komandos padėjėjų, pagalbininkų, vadybininkų, kūrėjų, besistengiančių sukurti tokį fasadą, kuris patenkintų paties sėkmingo žmogaus ir jo gerbėjų, auditorijos įsivaizdavimą apie sėkmingą žmogų.

Visi, užimdami savo vaidmenis, sukuria tokį sėkmės spektaklį, kuris leidžia patikėti esama situacija. Tačiau labai svarbu, kad visi savo vaidmenų laikytųsi. Jeigu auditorija nesielgtų su savo lyderiu, sėkmės pasiekusiu žmogumi taip, kaip su sėkmingu, jeigu jo komanda nesudarytų jam sąlygų būti sėkmingu, greičiausiai jis tokiu nebebūtų. Šiame žaidime būtinas balansas.

Aurimas Šidlauskas

Sėkmingas – nebūtinai laimingas

Nebūtinai sėkmingi žmonės yra ir laimingi. Daugybė išoriškai sėkmingų žmonių kenčia nuo priklausomybių, depresijos, panikos atakų, patiria savo „gerbėjų“ persekiojimus, nuožmias konkurentų atakas, statistiškai net miršta anksčiau nei tie, kurie didelės sėkmės nepatiria. Anksčiau buvo itin populiarus posakis „Gyvenk greitai. Mirk jaunas“.

Roko, rokenrolo, soul, bliuzo, reggae muzikos žvaigždės, muzikos pasaulio lyderiai, aktoriai, sulaukę didžiulės sėkmės profesiniame kelyje, Elvis Presley, John Lennon, Jim Morrison, Kurt Cobain, Amy Winehouse, Janice Joplin, Pete Doherty, Bob Marley, Marilyn Monroe, James Dean mirė būdami 20-ties, 30-ties, 40-ties.

Populiarumas gali privesti prie priklausomybių

Balansavimas tarp didelio populiarumo ir užmaršties neretai priveda iki priklausomybių ir destruktyvaus elgesio. Sėkmingi žmonės nuolat jaučia stresą ir įtampą, nes turi galvoti, kaip išlaikyti populiarumą, turtą, statusą, nuolat pasiekti gerų rezultatų, nepritrūkti idėjų, kitų palaikymo ir jėgų sumanymams įgyvendinti. Išoriškai sėkmingas žmogus viduje gali jaustis labai nelaimingas.

Kokie žmonės jaučiasi nelaimingiausiais?

Laimė susideda iš daugybės dalykų, pradedant genetiniu laimės jausmo paveldėjimu, baigiant keturių poreikių sinergijos ir pusiausvyros užtikrinimu. Laimės jausmui pasiekti itin svarbu gyvenimą subalansuoti taip, kad būtų užtikrinta fizinė, intelektualinė, dvasinė ir socialinė pusiausvyra. Laimė susijusi ir su tuo, kaip žmogus jaučiasi socialinėje aplinkoje.

Nutolę nuo vidurio, itin skurdžiai ir itin turtingai gyvenantys, itin populiarūs ir visai niekam neįdomūs, jaučiasi nelaimingiausi, nes jie nutolę nuo pusiausvyros, statistinio vidutinio žmogaus gyvenimo. Taigi, sėkmė negarantuoja laimės.

Asociatyvi nuotr.

Kas yra sėkmingas žmogus?

Sėkmingu žmogumi dažniausiai laikomas tas, kuris yra aukščiau vidurkio, pasiekęs daugiau nei statistinis vidutinis žmogus. Yerkes-Dodson Law dėsnis sako, jog vidutinės pastangos duoda geriausią rezultatą, tačiau vargu, ar pavyks tapti sėkmingu žmogumi, lyderiu, dedant tik vidutines pastangas. Siekiant tikslo, reikėtų atiduoti bent jau daugiau nei vidutiniškai, o geriausiai visas savo jėgas, nes jeigu bus tobulėjama tik vidutiniškai, tai reikš, jog tokį patį lygį yra pasiekę ir visi kiti aplink, o norint pasižymėti išskirtinėmis kompetencijomis, svarbu turėti sukaupus daugiau žinių.

Kodėl svarbu matyti kas vyksta aplinkui?

Žinoma, šis dėsnis teigia, jog atiduodant visas jėgas savo tikslui, susidaro tunelio efektas ir nebematoma, kas vyksta aplink, nes per daug susikoncentravus į tikslą neįmanoma pamatyti šalutinių aplinkybių ir rizikuojama tik pasiekus tikslą pamatyti, kad jis nebuvo toks svarbus, kaip atrodė. Visgi, neįdedant daugiau pastangų, rizikuojama nepasiekti to tikslo, kuris buvo išsikeltas. Be to, tam tikrų dalykų išmanymas geriau nei tai išmano kiti, leidžia save pozicionuoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)