Ir gerai: nėra čia ko linksmintis, žaidimai būtiniesiems poreikiams nepriklauso, o maistas priklauso, tad pasivaikščiojimams visiškai pakanka į parduotuvę ir atgal – ten saugu (Bet kam juos ten vestis? Galėtų nupirkti mamos ir tėčiai. Ne, negalėtų, kiekvienas prekybininkas žino, jog vaikai, ypač tie mažieji, yra svarbus pardavimų skatulys: jie stveria šokoladą, geltoną sintetinį limonadą ir tris lėles, krinta spiegdami ant grindų – ir suglumę tėvai skuba pirkti, kad tik nepasirodytų vargšais arba beširdžiais).

Į didelę parduotuvę. Tik į didelę. Mažose, kur vienu metu vos vienas kitas pirkėjas – viruso veisyklos, jas privalu uždaryti. Supermarketuose – visai kas kita: virusai supranta, kur rodytis nedera. Pirkėjų srautai reguliuojami: jeigu per daug, galima suformuoti ilgą ir glaudžią laukiančiųjų patekimo vidun virtinę 10 cm vienas nuo kito atstumu – ir jokio pavojaus, ne taip, kaip viduje, kai individui belieka vos 5 kvadratiniai metrai, arba ant kalno su rogutėmis. Arba bažnyčioje, kai sekmadieniais visas tris navas užpildo ir akimirksniu prikvėpuoja šešios arba šešiolika moteriškių. Arba kirpykloje, kur, neskelbiamais duomenimis, užsikrėtimo tikimybė milžiniška – ne taip, kaip ofise, poliklinikoje arba autobuse: daugiau žmonių, intensyvesnis bendravimas. Arba turguje: sūrį, obuolių arba antį galima įsigyti palyginti saugiai, bet tik ne puskojines, jas pardavinėti šalia (tai pačiai pardavėjai tam pačiam pirkėjui) kuo griežčausiai uždrausta!

Virusas – sąmoningas ne tik ekonomiškai, bet ir politiškai: susibūrimuose ir mitinguose neplinta, jeigu juos organizuoja teisingos demokratinės politinės jėgos paremti kitoms teisingoms demokratinėms politinėms jėgoms, pvz., Aleksejui Navalnui ar Svetlanai Cichanouskajai. Tokiais atvejais renginio geopolitinė svarba kur kas pranoksta potencialią žalią piliečių sveikatai (išgirs „Kremlius“, kad Vilniuje susirinko būrelis protestuotojų, išsigąs ir persvarstys savą totalitarinę veikseną), tad virusas suspenduojasi. Žinoma, jeigu protestėlis ar renginys vyktų ne tokiu kilniu politiniu arba išvis nepolitiniu tikslu – sukeltų visuomenei mirtiną pavojų ir visiškai teisėtai būtų akimirksniu išvaikytas, o jo organizatoriai (jeigu jie – ne Laurynas Kasčiūnas) – suimti dėl įstatymų pažeidimo ir antivalstybinės veiklos.

Virusas – padorus ir klusnus. Žino, kas ir kada jam galima. Pažįsta šeimininko komandas kaip gerai treniruotas tarnybinis šuo: po komendanto valandos – prašom, o iki komendanto valandos įsakyta neliesti – ir jis neliečia. O pradėjo jis, regis, nuo senelių namų – ne nuo mokyklų, supermarketų, ministerijų, sporto klubų, oro uostų ar kitų intensyvios migracijos vietų, bet ten, kur iš išorės neateina beveik niekas, o taikinys – minimalios socioekonominės vertės. Geras virusas. Teisingas. Long live the king!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)