Vis dėlto pirmiausia, prieš skaitant toliau, įsitikinkite, kad jūsų kvepalai iš tiesų nesilaiko. Kai kuriems žmonėms kvepalų sudėtyje esantys sintetiniai muskusai sukelia anosmiją – jie to kvapo tiesiog neužuodžia. Tuomet, norint, kad aromatas laikytųsi ilgiau arba bent pačiam užsiuostų, kyla pagunda susiversti ant savęs pusę buteliuko. Tačiau net ir tada dėvintysis kvapo vis tiek neužuos, bet tie, kas nėra anosmiški tam konkrečiam muskusui, atsidūrę šalia pirmojo žmogaus, tiesiog uždus. Populiarusis „Baccarat Rouge 540“ – geriausias to pavyzdys, daugiau apie tai paskaityti galite čia. Taigi, jei kvapo negalite užuosti net po dviejų ar trijų papurškimų, pasiduokit ir ieškokit kitų kvepalų, nes šie – ne jūsų nosiai.

Kita neretai pasitaikanti situacija – žmonės skundžiasi, kad mylimi kvepalai tiesiog spontaniškai ėmė nebesilaikyti ant odos. „Pusę metų naudojau, užuosdavau visą dieną, o dabar jau po kokio pusvalandžio nebejaučiu. Nejaugi taip greit sugedo?“ – kartą skundėsi viena draugė. Nuraminau, kad, greičiausiai, sugedo ne kvepalai, o jos smegenys. Žinoma, juokauju. Iš dalies.

Mano draugė – iš tų žmonių, kuriems nereikia šimto skirtingų kvepalų, ji dažniausiai išsirenka vieną signature kvapą, ir jį dėvi tol, kol baigiasi buteliukas, o jei labai patinka, tai ir naują buteliuką perka tokį pat. Kai kasdien kvėpiniesi taip pat, išsivysto savotiškas atsparumas tam kvapui ir į smegenis tiesiog nebesiunčiamas signalas apie jį. Juk, pavyzdžiui, nuolat būnant namie, irgi nejaučiate, kaip jie kvepia – tik grįžę po geros savaitės atostogų užuodžiate šios vietos aromatą. Taigi, jei ir jūsų mėgstami kvepalai staiga pradėjo laikytis labai trumpai, greičiausiai šiuo atveju jie visai nekalti. Paprasčiausias sprendimas – įsigyti tris–keturis skirtingus kvapus ir juos keisti.

Ir vis dėlto, jei nei vienas iš aukščiau pateiktų variantų jums netinka, o kvepalai išties trumpai laikosi, pateiksiu kelias gudrybes, kaip privesti kvapą išlikti ilgiau.

Pirmiausia – sluoksniavimas. Vis dažniau kvepalų namai išleidžia ne tik tualetinį ar parfumuotą vandenį, bet ir to paties kvapo dušo želę bei kūno losjoną. Naudojant visus tris produktus kartu, kvapas laikosi ilgiau ir dažnai būna intensyvesnis. Neretai tokie gaminiai būna sudedami į rinkinius, kai galima nusipirkti viską kartu. Tiesa, tai aktualiau kalbant apie dizainerių kvepalus. O štai aukštosios parfumerijos gaminius dažniausiai reikia pirkti atskirai, ne paslaptis, kad jie ir kainuoja atitinkamai. Ne kiekvienas gali sau leisti nusipirkti kvepalus už 200 eurų ir tada dar 200 skirti taip pat kvepiančioms kūno priežiūros priemonėms. Tokiu atveju – yra ir pigesnė alternatyva.

Norint, kad kvapas laikytųsi ilgiau, kvepalus reikia purkšti ant gerai sudrėkintos odos. Todėl sluoksniavimui gali tikti ne tik to paties kvapo kūno losjonai, bet ir bekvapiai kūno kremai, aliejai ar net vazelinas. Svarbiausias žodis čia – bekvapiai.

Taip pat kvepalai ant kūno išliks ilgiau, jei kvėpinsitės tinkamu laiku, tai yra vos išėjus iš dušo. Čia nėra jokios magijos, tiesiog oda tuo metu būna drėgna ir tai, kaip jau minėjau, padeda išsaugoti kvapą.

Dar vienas būdas kvepėti ilgiau – purškite kvepalus ant pulsuojančių kūno vietų. Kaklas, riešai, už ausų, alkūnės ar net keliai yra puikios zonos, kurios padės išsaugoti malonų aromatą.

Pasakysiu dar vieną dalyką, kuris atrodo elementarus, bet daugybė žmonių to nežino. Ir nežinodami elgiasi taip, kad man, pamačius, ima trūkčioti akis. Įprastai nerašau trijų šauktukų, bet dabar parašysiu, nes tai tikrai svarbu – pasipurškus kvepalus ant riešų, netrinkite jų vienas į kitą. Netrinkite!!! Arba paskui nesiskųskite, kad išsvajotas aromatas išgaruoja per greitai.

Šis įprotis yra blogas tuo, kad trinant tarsi sulaužote kvapo struktūrą ir negaunate pajusti, koks jis būna pačioje pradinėje (opening) fazėje, neužuodžiate viršutinių natų. Dauguma kepalų sudaryti iš parfmerinių piramidžių: pirmiausia eina viršutinės natos (dažnai – citrusai, gėlės), vėliau – vidurinės ir galiausiai bazinės natos, kurios ilgiausiai išlieka ant odos. Geruose kvepaluose ši piramidė ant kūno pamažu skleidžiasi, keičiasi, todėl patrynus riešus vieną į kitą tarsi pereinama iškart prie jei ne bazinių, tai bent vidurinių natų. Tuomet ir pats kvapas laikosi trumpiau.

Dar vienas dalykas, kurį naudinga žinoti – kvepalai ilgiau laikosi ant kailio, audinių ar plaukų. Tačiau jokiu būdu nepurškite kvepalų į plaukus, nes sudėtyje esantis alkoholis juos sausina. Geriau plaukams naudoti specialiai tam skitą norimo kvapodulksną. Nors, jei labai nesinori leisti pinigų dar ir tam – tuomet pakvėpinkite šukas ir jomis keletą kartų lengvai perbraukite plaukus.

Taigi, neparašiau nieko stebuklingo, tačiau tikiuosi, kad paprasti patarimai padės, kad mylimas kvapas lydėtų jus kur kas ilgiau.

***

Kvepalų mylėtojus ir šiaip prijaučiančius parfumerijai kviečiu pasekti mano ką tik sukurtą Instagramo paskyrą @kristinakiiscents – čia dalinuosi kvepalų nuotraukomis, aprašymais ir kitomis kvepiančiomis istorijomis.

Kvepėkit! 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)