Į mano žodžius: „Jei būčiau sutikusi, gal dabar prieš Jus nestovėčiau“, moteris niekinamai pasakė: „Niekas nematė, niekas nesutiko, bet visi bijo. Tiesiog piktoji laumė ragana ant šluotos iš vaikystės pasakų... Geriau pasižiūrėkite kiek ir nuo ko iš tikrųjų mirė žmonės per tuos korono mėnesius“. Šalia stovinti pažįstama griežtai pareiškė: „Tai yr tas virusas ar nėr? Esi žurnalistė – išsiaiškink...“

Apie „konoro pasakas“

Užkabino mane šis pokalbis, juolab, kad neigiančių akivaizdžius faktus gausu: neigiama Dievo egzistencija, pomirtinis gyvenimas, neigiama ir labiau apčiuopiama informacija–dar XIX amžiuje anglui išradėjas Samuelis Rowbothamas įrodinėjo plokščios Žemės idėjas ir 1864 metais apie tai išleido knygą, kur tikina, kad mūsų planeta – diskas, kurio centre yra Šiaurės ašigalis, o pakraščiuose – ledo siena. Jo tvirtinimas buvo toks įtikimas, kad 1956 metais Rowbothamo idėjos pagrindu susikūrė Tarptautinė plokščios Žemės draugija, egzistuojanti iki šiol. Neigiamas pomirtinis gyvenimas, egzorcizmas, mėnulio pilnaties įtaka... O kiek šiandien netikinčių skiepų poveikiu ar klimato kaita, kiek neigiančių savo priklausomybes nuo alkoholizmo ir narkomanijos, kiek neigiančių priežastis, pasekmes, įtakas... Pakanka ir neigiančių COVID-19 viruso egzistavimą.

Žymus Amerikos psichiatras Paul S. Appelbaum teigia, kad „neigimas yra sąmoningas, dažnai nulemtas psichologijos, nekreipimas dėmesio į informaciją, kuri gali išprovokuoti sutrikimą ar pyktį, ir dėl to žmogus jos neįleidžia į savo įsitikinimų sistemą“. Kitaip tariant, neigimas, tai – būdas paaiškinti sau pasaulį paprastai ir rasti jame balansą.

Asociatyvi nuotr.

Specialistai teigia, jog mes perleidžiame turimus įrodymus per savo asmeninį filtrą ir labiau tikime tuo, kas atitinka mūsų įsitikinimus. O norint pakeisti savo įsitikinimus reikia ieškoti daug informacijos, lyginti ją su turimu kiekiu, reikia gilintis, vertinti, analizuoti, atidedant savo šališkumą kažkur į labai tolimą stalčių. Juk lengviau patikėti sąmokslo teorijomis, kurti savo versijas ir bandyti jomis įtikinti kitus, lengviau neigti realybę, nenorėti ar negebėti matyti vykstančius pokyčius. Blogai užstrigti ir galiausiai susitaikyti su esama situacija, kai reikia pamatyti ir priimti naują realybę bei išmokti su ja taikiai sugyventi.

Visa tai taip, bet kodėl pandemijos akivaizdoje, kai virusas ir mirtis visai šalia, ranka paliečiami, vis dar gausu netikinčių nei viruso grėsme nei priimtomis priemonėmis jai užkardyti? Kodėl net išsimokslinę žmonės viešai abejoja viruso grėsme? Kodėl?

Mirčių statistika, sąmokslo teorijos ir realybė

Lietuvoje 2018 m. mirė 39,6 tūkst. žmonių, 2019 m. mirė – 38,4 tūkst. žmonių.

2020 m. kovo mėn. užregistruota 3 571 gyventojo mirtis, balandį– 3323, gegužės mėn. – 3046. Šių mirčių priežastys kol kas nėra skelbiamos, jos tiesiog pasiklydo valdininkų kabinetuose.

Nuo COVID-19 mirė Lietuvoje 78 žmonės. Per 3 mėnesius.

2020 m. per koronaviruso pandemiją, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu 2019 metais, mirčių skaičius šalyje išaugo net 10 proc. (apie 400 atvejų).

Statistika šiurpoka ir kyla natūralus klausimas – ar visą dėmesį skirdami konoro virusui mes nepražudėme kitų žmonių? Kodėl per karantiną mirė daugiau žmonių nei įprastai?

Sakoma, kad visos sąmokslo teorijos gimsta nuo nežinojimo ir informacijos stokos, todėl ir šiuo atveju kyla bruzdesys, duodamas penas sąmokslo teorijų kūrėjams „ką reiškia Lietuvoje 78 mirtys prieš 10 000 mirčių? Kodėl pirmenybė buvo teikiama virusu užsikrėtusiems, o ne visiems ligoniams? Ar virusu nebuvo dangstomi kiti dalykai? O gal tas virusas – tik muilo burbulas? Gal to viruso reikėjo žaliems valstiečiams, kad reitingai išaugtų? Virusą sukėlė verslo rykliai, kad sužlugdytų smulkiuosius? Ar pasaulyje dingo širdies, kraujagyslių, įvairios onkologinės ir kitos ligos, o liko tik koronavirusas?“...

Iš tiesų manau, kad tik 78 mirtys nuo viruso buvo tik todėl, kad turėjome pakankamai informacijos apie virusą, gebėjome saugotis arba buvome priversti saugotis. Ir pirmenybė korona sergantiems buvo tik tam, kad šiandien Lietuvoje būtų tik tos 78 mirtys. Ar buvo skiriamas pakankamas dėmesys kitiems ligoniams? Ko gero, ne. Bet ši korona buvo išbandymas ir gydytojams, ir pacientams, ir visai visuomenei, todėl, aišku, neapsieita be baimės, klaidų, nepatyrimo, nežinojimo, pasimetimo.

Asociatyvi nuotr.

Ir čia reikėtų konkretesnės Sveikatos priežiūros institucijų atsakingų vadovų informacijos kas buvo, kur, kodėl, kaip ir kada? Gal tada nei FB bičiuliams, nei mano pašnekovėms, nei socialinių tinklų vartotojams nereikėtų sekti pasakų apie neegzistuojantį virusą. O juk tokių pasakų pilna ne tik socialiniuose tinkluose, bet ir straipsnių komentaruose, privačiuose ( ir ne tik) pokalbiuose). Ir daugelyje jų vyrauja viena mintis – žinia apie koroną melaginga ir tai didžiausia pasaulinio masto afera, skleidžianti melagingus faktus, kurių niekas netikrina ir tikrinti nesiruošia. Tiems koronos neigėjams yra gera žemaitiška patarlė „Galva tor tik tam, ka i sobėnė lapu nepribėrto“.

O štai britų mokslininkas profesorius Mauro Giacca, tyręs nuo COVID-19 mirusių žmonių, kurie buvo gydomi mėnesį ar ilgiau, palaikus, teigia, kad kai kurių mirusiųjų organai „buvo visiškai sunaikinti“. Pasak mokslininko, koronavirusas gali savo aukų plaučius suniokoti taip, jog sunku patikėti, kad tai žmogaus organas, rašo „The Guardian“.

Ir oficiali statistika skelbia: pasaulyje COVID-19 užsikrėtė 0,11 proc. žmonių. Visame pasaulyje naujuoju koronavirusu užsikrėtė jau daugiau kaip devyni milijonai žmonių, rodo agentūros AFP surinkti oficialūs duomenys. Daugiau kaip pusė visų pasaulyje patvirtintų atvejų tenka Europai ir JAV. Europoje koronavirusas diagnozuotas daugiau kaip 2,5 mln. žmonių, o JAV yra patvirtinusios daugiau kaip 2,2 mln. užsikrėtimo infekcija atvejų. Devyni milijonai žmonių sudaro 0.11548 proc. visos planetos gyventojų, kurių šiuo metu yra beveik 7,8 mlrd.

Pabaigai

Jei Jūsų, mano pašnekovių, socialinių tinklų vartotojų koronos neigėjų ar kitų netikinčių korona, kol jos arba ji Jūsų nepačiupinėjo neįtikino 10 dienų gedulas Ispanijoje dėl COVID-19 aukų, kurių skaičius šalyje pasiekė beveik 27 tūkstančius, 53 830 mirtys Brazilijoje, JAV, kurioje bendras aukų skaičius siekia 121 176. ir kuri yra labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusi šalis pasaulyje, kiti skaičiai, kuriuos kasdien skelbia informaciniai leidiniai, portalai, žinių kanalai, manau neįtikins ir mano pamąstymai šia tema, bet juk galva žmogui duota ne tam, kad nuo lapų šikną apsaugotų ar būtų kur skrybėlę uždėti, o tam, kad mąstytų...

Ir anekdotas pamąstymui

Mokytoja liepė nupiešti karvę, besiganančia pievoje. Petriukas atneša tuščią popieriaus lapą. Mokytoja klausia:

– O kur žolė?
– Ją suėdė karvė.
– O kur tada karvė?
– O ką ji ten veiks, kur nėra žolės?

Gal pradėkime apie koronavirusą nuo balto popieriaus lapo?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)