Šis skyrius bus jums labai netikėtas, nes nuo kada jau Andrius Užkalnis jums galės aiškinti apie tai, kaip būti sveikam. Nes visiems atrodo, kad jau čia Užkalnis kažkaip išskirtinai nesveikas. Paklausi – kodėl, tai pasakys, kad daug valgo. Pasitikslinsi pas žmogų, kiek tas daug, tai pasakys, kad nu labai daug, visą laiką per DELFI rašo. Visą laiką? „Kas savaitę“. O tai, palauk, tu valgai rečiau, negu kartą per savaitę?

Kiti dar pasako, kad, girdi, Užkalnis tik apie maistą ir rašo. Nors, turbūt, 90 proc. mano tekstų yra ne apie maistą. Tačiau žmonės mato tai, ką nori matyti. Kaip man paaiškino vienas psichologas, „tavo maisto straipsnių nekenčia ne todėl, kad asmeniškai nekęstų savęs, tiesiog daugelis tokiuose restoranuose nebūna, ir dar nemažai tokių, kurie gyvenime apskritai nėra skaniai valgę“.

Dar vienas dalykas yra įsivaizdavimas, kad aš maitinuosi burgeriais. Aš juos labai mėgstu, bet jie sudaro mažytę mano dietos dalį. Tiesiog apie juos rašiau galimai dar skaniau, negu apie kitus maistus, ir tada žmonėms pradeda atrodyti, kad aš tik juos ir valgau. Jau anksčiau esu pasakojęs savo paskaitose, kad labai lengva apie save susidaryti įspūdį, vaidmenį, parodyti, kad esate štai toks, ir gyvenate štai taip. Daugybė žmonių, kurie yra žinomi socialiniuose tinkluose ir visokiuose internetuose, sėkmingai yra pasidarę feikinį gyvenimą, kuriuo dar labai daugelis tiki iš visos širdies ir nervinasi, nes pavydi baisiausiai, nes galvoja, kad ir jie iš tiesų turėtų taip gyventi, maždaug kasdien skrisdami lėktuvais, kasdien po kelis kartus valgydami restoranuose ir neišlįsdami iš penkių žvaigždučių viešbučių baseinų. Bet taip niekas negyvena, tai viskas yra susikurtas gyvenimas Instagramui. Aš lygiai taip pat rodau savo gyvenimo fainiausias ir labiausiai pavydėtinas ištraukas, ir taip ir atrodo.

Be to, kai matote visokias internetų įžymybes, kurios šlamščia greitmaistį, ir stebitės – kaip jie taip gali maitintis ir taip gražiai atrodyti, kaip tos visos lialės plokščiais pilvais. Todėl, kad jie šešias dienas iš septynių valgo sveiką nuobodybę be kalorijų, be riebalų ir be skonio. Bet salotų niekas nefotkina ir nekelia į instagramus. Taip jau yra.

Sporto klubas yra man nuobodžiausia vieta pasaulyje. Aš dėl to jų nekenčiu. Dar kažkiek galiu iškęsti, klausydamasis audio knygos ausinėse, bet ir tai negerai.
A. Užkalnis

Dabar apie sportą ir sveiką gyvenimo būdą. Kieno patarimus jūs geriau priimtumėt – čempiono, kurio rezultato negalite pasiekti, ir kurių net negalite tikėtis pasiekti, ar Andriaus Užkalnio, kuris yra panašus į jus – netobulas, mėgstantis gerai papasakoti apie nesveikus dalykus, pasikeikiantis ir atvirai sakantis, kad nemėgsta sporto klubų?

Sporto klubas yra man nuobodžiausia vieta pasaulyje. Aš dėl to jų nekenčiu. Dar kažkiek galiu iškęsti, klausydamasis audio knygos ausinėse, bet ir tai negerai.

Normaliai į sporto klubus vaikščiojau tik tada, kai ten treniravausi su savo draugu, savo mentoriumi ir savo draugu Andrium Pauliukevičium. Tai mes galėjome su juo apie viską šnekėti, aptarinėti kitų lankytojų elgesius ir stenėjimus, svarstyti būsimų knygų siužetus ir pasakoti ankedotus. Dar Andrius Pauliukevičius (kuris dabar yra geriausias ir labiausiai visų pageidaujamas sporto ir mitybos specialistas, iš jo galite užsisakyti mitybos planą, ir turėsite planą, sudarytą patikimai Europos čempiono) man pasakojo apie raumenis, jų tipus, kaip raumenys auga, kaip širdis veikia, kaip angliavandeniai ir riebalai deginami. Ir per keletą metų supratau labai paprastas taisykles sau pačiam, kurias dabar noriai jums ir išdėstau.

1. Jeigu norite, kad mažėtų jūsų svoris, turite sudeginti kalorijų daugiau, negu suvartojate. Nuo šito niekur nepabėgsite. Nesvarbu, kokias dietas jums žadės, kad ir kaip jos bus apipavidalintos, jos negalės veikti, jeigu suvartosite daugiau, negu sudeginate judėdami. Kadangi mažiau vartoti yra šiaip jau lengviau (daugeliui), negu deginti (vartojimas greitas, o deginimas užima daug laiko), tai ir sakoma, kad 80 proc. sėkmės priklauso nuo mitybos, o tik likusi 20 proc. sėkmės – nuo sporto.

2. Nors tai, ką aprašiau prieš tai išdėstytame punkte, yra tiesa, tačiau nė viena programa jums nepadės, jeigu turėsite kankintis, nuolat galvodami apie maistą, kurio norite, bet jums negalima. „Kovoti su savimi“, „nugalėti save“, „turėti geležinę valią“ yra sovietinė nesąmonė, propagandiniai užkeikimai, kurie gal ir buvo naudingi kažkam Antrojo pasaulinio karo metais, kai žmones leido į mėsmalę milijonais, arba likviduojant Černobylio avariją, kai gelbėtojai plikomis rankomis tampė radioaktyvius gabalus. Jei nuolatos kovoji su savimi, visą savo energiją ir kūrybines galias paleidi beprasmiškai trinčiai.

3. Maistu reikia džiaugtis, valgyti tai, ką nori, bet nevalgyti nakčiai ir, jei tik galite, nevalgykite baltos duonos, bulvių ir cukraus. Daugiau šiaipjau viskas gerai. Jei negalite gyventi be baltos duonos, bulvių ir cukraus, toliau neskaitykite, nes jums vis tiek labai nepatiks.

Visada atsisakykite lifto. Kai per dieną prilaipioju 30 aukštų į viršų (ir tiek pat – žemyn, bet tie žemyn nėra labai svarbūs), jau iš to yra visai normali treniruotė. Pavarykite 80 aukštų, ir tą dieną galėsite daugiau nieko neveikti. Tai degina jūsų energiją ir kalorijas greičiau, negu Rusija dabar degina savo valiutos atsargas, stengdamasi sulaikyti krentantį į bedugnę rublio kursą.
A. Užkalnis

4. Lengviausiai pasiekiamas fizinis aktyvumas yra vaikščiojimas. Jei nueisite apie 10 tūkstančių žingsnių per dieną (matavimui tiks bet kuri programėlė mobiliajame telefone, aš naudoju StepsApp, kuri gana gerai skaičiuoja ne tik nueitus žingsnius, bet ir užliptus aukštus), nepriauginėsite svorio. Jei nueisite 20 tūkst. žingsnių (apie 16 km.), svoris jums neišvengiamai kris, nes neįmanoma tiek suėsti, kad nueitumėt dvidešimt tūkstančių, ir dar priaugtumėt. Tai – daugiau nei trys valandos fizinio aktyvumo.

5. Padidinti fizinį aktyvumą galima lengvai: pirmiausia, įpraskite statyti automobilį kuo toliau nuo biuro durų, parduotuvės durų ar namų (ten dažniausiai dar ir daugiau laisvos vietos, nes visi tinginiai ieško vietos prie pat, kad tik arčiau, kad tik kelis žingsnius sutaupytų – o jūs išmoksite džiaugtis papildomais žingsniais. Pastatėte už šimto metrų – žiū, jau ir du šimtus metrų įsimetėte apie tai negalvodamas. Antras būdas – atsisakykite lifto. Visada atsisakykite lifto. Kai per dieną prilaipioju 30 aukštų į viršų (ir tiek pat – žemyn, bet tie žemyn nėra labai svarbūs), jau iš to yra visai normali treniruotė. Pavarykite 80 aukštų, ir tą dieną galėsite daugiau nieko neveikti. Tai degina jūsų energiją ir kalorijas greičiau, negu Rusija dabar degina savo valiutos atsargas, stengdamasi sulaikyti krentantį į bedugnę rublio kursą.

6. Ieškokite visų galimybių eiti daugiau. Išneškite šiukšles į kibirą dvigubai dažniau, negu paprastai, ypač jei gyvenate kokiame ketvirtame aukšte. Iškart pliusas. Vedžiodami šunį, kiekvienam pasivaikščiojimui pridėkite 15 minučių. Šunys jums padėkos, o labiausiai jums padėkos jūsų širdis.

7. Fizinis aktyvumas pradės rimtai didėti, kai pradėsite juo užsiimti taip, lyg jaučiate didžiulį azartą, o ne kančią. Kiekvieną laisvą pusę minutės judėkite. Net eidami pėsčiomis ir laukdami žalio šviesoforo signalo, nestovėkite, geriau nueikite 20 žingsnių pirmyn ir tiek pat atgal, ir šviesoforas greičiau užsidegs.

Kitą kartą kalbėsimės apie tai, kaip nenuprotėti, dirbant iš namų, kaip rasti malonumų atsiskyrėlio gyvenime, ir kokias psichologines reakcijas mums visiems kelia izoliacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)