Tokia griežta nuostata sudaro vieną pagrindinių „10-ies auksinių Holivudo prodiuserio priesakų“ – nerašyto dokumento, jau daug dešimtmečių cirkuliuojančio pasaulinės kino industrijos flagmano bosų kabinetuose. Žinoma, pasaulis keitėsi – indai ar nigeriečiai šiandien sugeba išleisti daugiau kino produkcijos nei Holivudas, kuris yra tapęs labiau istoriniu simboliniu pavadinimu nei realia kino gamybos vieta, kokia buvo anksčiau.

Visi moka kurti pelningus filmus, to pagaliau išmokome net mes, lietuviai. Tačiau Holivudas išlieka pagrindiniu pasaulio pop kultūros idėjų bei tendencijų generatoriumi, svarbiausiu filmų analizės, prognozių ir finansavimo centru, vieta, lemiančia viso pasaulio žiūrovų skonį. Ir į Holivudą krypsta visų gabių bei kūrybingų pasaulio žmonių akys, ir Holivudo produkciją (tiesioginę ar sindikuotą) matome kiekvieną dieną savo televizorių bei kino teatrų ekranuose.

Savaime suprantama, tokia vieta negali egzistuoti be savų taisyklių ir nuostatų. Ir prieš 100 metų įsikūręs Holivudas, perėjęs pakilimus ir nuosmukius, galiausiai įsisavino laisvosios kultūrinės ir finansinės rinkos dėsnius, galų gale pradėjęs pats tuos dėsnius ir kurti. Taip atsirado „žvaigždžių“ kultas, filmų distribucijos kanalai, temų frančizės, tipinė filmų konstrukcija „bloga pradžia–kova–gera pabaiga“. Prieš 60 metų prasidėjus televizijos bumui, Holivudas greitai suvokė du pagrindinius televizijos žiūrovų norus – matyti ekrane kvailesnius ir nesėkmingesnius už save žmones; būtent tai lėmė televizinės produkcijos stilistiką ir raidą.

Šiame pasaulyje tik du dalykai yra per trumpi: tai tavo gyvenimas ir tavo „vyriškas instrumentas“. Visa kita yra per ilga – trumpink.
Giedrius Drukteinis

Ir nuo pat seniausių laikų vadovavosi svarbiausi Holivudo žmonės – prodiuseriai – savomis taisyklėmis, įgijusiomis „auksinių priesakų“ statusą. Jie tiko atsakyti į visus „kultūringų“ bei „intelektualių“ žmonių priekaištus, pamokyti jaunus specialistus, „pastatyti į vietą“ pasipūtusius aktorius ir kino teatrų savininkus. Ir jeigu jūs kada susižavėsite šia įtempta, bet be galo įdomia veikla – tapti prodiuseriu, galbūt tie „10 auksinių Holivudo priesakų“ padės ir jūsų karjerai?

1. Žmonės gali taupyti pinigus maistui ir drabužiams, bet niekada netaupys pinigų pramogai. Nėra nusikalstama ar gėdinga teikti žmonėms pramogą. (Dabartinių kino teatrų koncepcijos kūrėjo Sido Graumano posakis. Vaikystę jis praleido pardavinėdamas laikraščius XIX amžiaus „aukso karštinės“ apimtame Klondaike, kur suvokė šią svarbiausią savo gyvenime taisyklę. Tokią išvadą jis padarė nuolat balsu skaitydamas laikraščius beraščiams aukso ieškotojams, kurie leisdavosi į ilgą kelią dėl šios „pramogos“).

2. Žmonės niekada negailės laiko ir pinigų galimybei pasijuokti iš nelamingesnių už save, išsigąsti saugioje aplinkoje ir apsiverkti, kai gyvenimas yra gražus. (Nežinomas autorius, posakis, gimęs XX amžiaus septintajame dešimtmetyje per televizijos bumą.)

Giedrius Drukteinis

3. Mes teikiame žmonėms gerą laiką ir malonumą. Žinutes tegu siunčia telegrafas, o mokymais teužsiima technikumai. (MGM studijos įkūrėjas Marcusas Loewas.)

4. Mes neparduodame meno, mes parduodame bilietus. (Taip pat MGM studijos įkūrėjo Marcuso Loewo frazė. Sykį ji pravertė ir Lietuvoje. Kai viena garsi lietuvių dainininkė puolė į isteriją, sužinojusi, kad jos koncerto reklama kabo prekybos centro vyrų tualetuose virš pisuarų, jos vadybininkas į šiuos priekaištus atsakė būtent minėta fraze, po kurios konfliktas ir baigėsi.)

5. Jei tai perka, vadinasi, tai – menas. (Walto Disney'aus frazė, paaiškinanti, kodėl JAV nėra tokios institucijos kaip „kultūros ministerija“. Kultūros raidai efektyvią įtaką tegali daryti tik laisvoji rinka).

6. Šiame pasaulyje tik du dalykai yra per trumpi: tai tavo gyvenimas ir tavo „vyriškas instrumentas“. Visa kita yra per ilga – trumpink. (Mėgstama legendinio prodiuserio Aarono Spellingo frazė, nors jos autorystė yra nežinoma.)

Mūsų kūrinius suprantamus ir priimtinus visam pasauliui daro tik suvokimas, kad „viskas yra įmanoma“ ir žinojimas, kad Gėris visada nugalės Blogį.
Giedrius Drukteinis

7. Daryk viską arba nedaryk nieko. Čia nėra tokio dalyko kaip bandymas. („Paramount“ studijos įkūrėjas Adolphas Zukoras tai sakydavo kiekvienam naujam darbuotojui.)

8. Gerai padaryta yra geriau, nei gerai pasakyta. (Universali, nebūtinai Holivudui skirta frazė, tačiau itin svarbi bet kuriame su kūryba susijusiame versle.)

9. Mūsų kūrinius suprantamus ir priimtinus visam pasauliui daro tik suvokimas, kad „viskas yra įmanoma“, ir žinojimas, kad Gėris visada nugalės Blogį. (MGM studijos savininkas Louisas Mayeris, remdamasis Talmudo išmintimi, taip aiškino scenaristams „laimingos pabaigos“ esmę.)

10. Mūsų misija – grąžinti žmonėms pasitikėjimą pasaulio tvarka ir harmonija. (Walto Disney'aus frazė, nusakanti visą „storytellingo“ prasmę.)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją