„Delfi Plius“ pateikia ištrauką iš Michailo Zygaro knygos „Imperija turi mirti. Rusijos revoliucijų istorija veikėjų akimis 1900–1917“. Knygą išleido leidykla „Kitos knygos“. Iš rusų kalbos vertė Dalia Saukaitytė.

Tada jam buvo dvidešimt šešeri, dabar – trisdešimt aštuoneri, ir dabar Petrogrado taryboje vietos jam nėra. Jį, kaip veteraną, įtraukia į vykdomojo komitetą „su patariamojo balso teise“, tačiau daryti įtaką vykdomojo komiteto politikai jis negali: visi vaidmenys išdalyti, vadovauja Ceretelis, Trockis pavėlavo.

Ieškodamas kokios nors veiklos, jis eina į „Modern“ cirką, esantį netoli nuo Kšesinskajos namo. Šią vietą yra pamėgę petrogradiečiai, kurie nekaip negali liautis mitingavę. Čia kiaurą parą vyksta mitingai. Ir kaip tik čia Trockis, taip ilgai gyvenęs užsienyje atplėštas nuo publikos, kasdien treniruoja oratoriaus įgūdžius. Į mitingus cirke eina tipiški to meto sofos politikai. Interneto ir televizijos dar nėra, todėl reginių troškulį jie tenkina stebėdami, kaip barasi trečiarūšiai oratoriai, atsidūrę anapus naujosios valdžios borto, tačiau geidžiantys pasisakyti. Trockis šią publiką pavergia.