1925 m. jie sutarė, kad Ūkininkų sąjunga kareivukams pristatys 100 tonų švarių, lietuviškų lašinių, ploniausioje vietoje ne storesnių nei 2,5 cm, už 780 000 litų. Kariuomenė už sūdytus ir rūkytus lašinius pasišovė mokėti po 5,70 Lt už kilogramą, nors tuo metu amerikoniški lašiniai Kauno turguose buvo pardavinėjami po 4,05 Lt arba po 3,5 Lt už kilogramą. Na, bet idėja yra idėja – reikia kelti krašto ūkį.

Ūkininkų sąjunga ėmė ieškoti lietuviškų lašinių ir paaiškėjo, jog sutarto kiekio negalės pristatyti, nes jų tiesiog tiek ir tokiomis kainomis esą „neįmanoma“ supirkti. Tuomet, 1925 m. sausį, abi pusės vėl sėdo prie derybų stalo, pakoregavo sutarties sąlygas, o lašinių kain pakėlė net iki 6,50 Lt už kilogramą. Ar gaila? Juk uždirbs lietuvis ūkininkas!

Bet metai sunkūs, ūkis „nusmukęs“ ir sodiečiai „neaugina“ kiaulių nors tu ką – nėr Lietuvoj 100 tonų lašinių. Ką daryt?! Sutartį su kariuomene reikia vykdyt. Ir vyrai sugalvojo tylomis...

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją