Deja, rožinės svajos netapo gyvenimo realybe ir tuomet: ispanai kovėsi Karibų jūros baseine ir savo pilietiniame kare, vokiečiai ir britai Afrikoje, o patys graikai visai netrukus eilinį kartą susikibo su turkais Otomanų imperijos pavidale.

I-osios olimpiados metais įvyko ir „Trumpiausias karas žmonijos istorijoje“ – per 38 minutes britai įveikė nepaklusnų Zanzibaro sultoną, laivų artilerijos salvėmis susigrąžindami visos šalies kontrolę. Nežinia, ar tai sustiprino nuostatą apie „baltojo žmogaus naštą“, t. y. būtinybę nešti „mokslą ir šviesą“ mažiau civilizuotoms tautoms, kaip buvo teigiama po kelerių metų išleistoje Rudyardo Kiplingo poemoje, o galbūt tiesiog pademonstravo vakarietiškų karybos technologijų pranašumą prieš mažiau modernų „III-iąjį pasaulį“. Bet kokiu atveju, jau po keliolikos metų „modernus vakarietiškas pasaulis“ springo krauju I-ojo pasaulinio karo agonijoje kovodamas tarpusavyje, o taikūs olimpinių žaidynių principai buvo pamiršti. 

Visgi, karai ir olimpinės rungtys turi vieną bendrystę 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją