Optimizmas dėl suvaldytų infekcinių ligų protrūkių ar įveiktų epidemijų, pandemijų dažniausiai įsivyrauja tuomet, kai registruojamas ženklus sergamumo sumažėjimas. Dėl to taip pat keičiasi infekcijų valdymo priemonės, t. y. atsisakoma visuotinio medicininių kaukių dėvėjimo, atstumo laikymosi ar visuomenei skirtų ribojimų priemonių. Daugumos ekspertų manymu, SARS-CoV-2 virusų plitimo ir naujų variantų atsiradimo grėsmė išlieka reali. Atkreiptina, kad delta ir omikron atmainų užkrečiamumas nustebino tyrėjus, todėl lygiai taip pat gali atsirasti nauji variantai, galintys priversti iš naujo įvertinti COVID-19 ligos prognozes ir lūkesčius.

Tikėtina, kad ateityje SARS-CoV-2 virusas taps mažiau pavojingas, tačiau tai, kad naujesni virusų variantai būtinai yra silpnesni arba mažiau virulentiški nei ankstesni viruso variantai, nėra „geležinis“ virusologijos dėsnis. Viruso evoliucija visuomet gali įvykti ir priešinga kryptimi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją