Dar XIX amžiuje žymus rusų mąstytojas, publicistas, baudžiavos panaikinimo šalininkas ir vienas socializmo pradininkų Aleksandras Gercenas (1812–1870) rašė, kad „Rusijos valdžia – veikia atbulai: gerovę kuria ne ateičiai, o praeičiai“. Santvarkos ir valdovai keičiasi, tačiau tradicijos lieka tokios pačios.

Sociologinių tyrimų bendrovės „Levados centras“ vadovas Levas Gudkovas BBC Rusijos tarnybai sakė, kad naujų mitų kūrimas ir senų atgaivinimas yra būdingas izoliuotai visuomenei. „Rusijoje jau 15 metų viskas užasfaltuota ir išvalyta. Istorikų balsas žiniasklaidoje nebegirdimas. Geriausiu atveju atkuriami tie sovietiniai ir militaristiniai mitai, kurie simbolizuoja imperijos didybę“, – kalbėjo L. Gudkovas.

Vienas tokių iki šiol gajų mitų yra vadinamasis Didysis tėvynės karas, kuris kasmet atrodo vis didingesnis, herojiškesnis, todėl nenuostabu, kad pasigirsta balsų, kurie grasina „galintys pakartoti“. Tokių mitų burbule užaugusios visuomenės nė kiek netrikdo ruošimasis naujam karui prieš Ukrainą, kuri, pasak garsaus „istoriko ir mąstytojo“ Vladimiro Putino, nėra valstybė ir jos valstybingumas kelia abejonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)