Po karo pradžios mūšių fronto linija Karelijos sąsmaukoje (suom. Karjalankannas, rus. Карельский перешеек) nusistovėjo – dalis istorikų šią vietą II-ojo pasaulinio karo metu net įvardija kaip Frontą be kovų. Žinoma, abi pusės rengė smulkesnius reidus, o 1944-ųjų vasarį sovietų aviacija surengė tris didelius antskrydžius prieš Helsinkį, kurių metu ant miesto numetė daugiau kaip 16 000 bombų. Bent jau taip manė patys sovietai, nes suomiai manė kiek kitaip – dėl sumanios maskuotės, oro gynybos priemonių, miestas nepatyrė itin katastrofiškų sugriovimų. 

Žinoma, tokia „pato situacija“, šachmatų terminais kalbant, negalėjo tęstis amžinai – Leningrado blokada baigėsi, nacių karinės mašinos pajėgumai traškėjo per visas siūles, nepaklusnią Suomiją reikėjo tiesiog eliminuoti iš karo, o „Suomijos Socialistinė Respublika TSRS sudėtyje“ galėjo ir turėjo būti malonus pergalės priedas. Tiesa, suomiai visiškai taip nemanė – po Žiemos karo, pajutę, kad gali aplaužyti nagus „rusiškai meškai“, jie ruošėsi arba apsiginti, arba itin brangiai „parduoti“ savo laisvę ir nepriklausomybę. 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)