Per penkerius metus mieste pasikeitė šešios santvarkos

Antrasis pasaulinis karas Vilniaus raidoje – labai sudėtingas laikotarpis, drastiškai pakeitęs jo gyventojų padėtį ir likimus. „Karinį“ miesto gyvenimo laikotarpį reikėtų suskirstyti į mažesnius etapus: 1) 1939 m. pabaiga–1940 m. birželio vidurys – integracijos į Lietuvos Respublikos gyvenimą metas; 2) 1940 birželio 15–1941 m. birželio 23 d. – pirmasis sovietmetis, kurį lydėjo gyventojų padėties radikalizacija; 3) 1941 birželio 24–1944 liepos 13 d. – vokiečių okupacijos laikotarpis, ženklinęs dalies miesto bendruomenės narių žūtį; 4) 1944 liepos 13–1945 m. gegužės 8 d. – antrasis sovietmetis, sukūręs naują miesto bendruomenę.

Didesnį dėmesį sutelkime į keletą svarbių aspektų, apie kuriuos kalba rusų karo istorikas Vladimiras Kustovas neseniai viename Rusijos portalų paskelbtame straipsnyje „Kaip lietuviai migrantai Vilniuje atsidūrė“. Minėtas straipsnis nutyli – sąmoningai ar ne – daugelį svarbių to meto momentų, todėl kalbinama istorikė atkreipia dėmesį į mūsų visuomenei mažiau žinomus faktus iš to nepaprastai audringo laikotarpio Vilniaus miesto ir jo gyventojų istorijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)