Mūsų vardai jau skaičiuojami tūkstančiais

Visų pirma, įdomu žinoti: kiek lietuvių kalboje priskaičiuojama vyrų bei moterų vardų? A. Pangonytė pirmiausia rodo kalbininkų Kazimiero Kuzavinio ir Bronislovo Savukyno sudarytą „Lietuvių vardų kilmės žodyną“. Tai daug kartų perleistas, bet nenustojantis savo aktualumo žodynas, kuriame teikiama apie 4000 vyrų ir moterų vardų. Tačiau, pastebi pašnekovė, mūsų vardų įvairovė minėtoje knygoje vis tiek neaprėpta; specialistų nuomone, nelabai to ir siekta, mat tai pirmiausia rekomendacinio pobūdžio leidinys. Taigi jame iškeltos teiktiniausios vardų formos, o gyvenime – ne vien buitinėje, bet ir oficialiojoje vartosenoje, pasitaiko visokiausių, net ir kuriozinių rašybos variantų (pvz.: Ažuolas, Kąstytis, Grąsilda). 

Be to, vardynas plečiasi: pagal žinomų vardų analogiją ar darybos tipus sukuriami nauji vardai (Emilija ir Dovilija, Žydronija), dar dažniau – skolinamos nuo seno turėtų vardų naujos svetimos formos (Mõrkus ir Márkas, Martỹnas ir Mártinas, Motiejus ir Matėjus, Matijas). Ir, aišku, visais laikais atsiranda piliečių, atvykusių iš egzotiškų šalių ir kaip suvenyrų atsivežusių negirdėtų vardų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)